Ingredience
Postup
- Brusinky namočíme do griotky a necháme nabobtnat. Máslo povolíme, mléko nahřejeme. Přidáme cukr, trochu mouky a droždí a necháme kvásek chvíli pracovat.
- Poté ho smícháme se zbytkem surovin na těsto, přidáme máslo a brusinky i s griotkou a důkladně propracujeme. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
- Na pomoučeném vále vytvoříme z těsta 3 dlouhé válečky a zapleteme je do copu. Poté na plech vyložený pečicím papírem stočíme cop do tvaru věnce.
- Těsto necháme ještě chvíli kynout. Povrch věnce potřeme pomocí štětce vyšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 165 °C asi 40 minut.
- Po upečení necháme vychladnout. Věnec lehce pocukrujeme a zdobíme dle fantazie.