Velikonoční věnec

nehodnoceno

Sladká voňavá griotka dodá tomuto tradičnímu velikonočnímu pletenci grády i rafinovanost. Přejeme krásné svátky jara!

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 45 min

Ingredience

10 PORCE +

Na těsto:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    316 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1323 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    39,4 g

    45 %

    39 %

  • Vláknina

    1,8 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    6,8 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    13,5 g

    21 %

    19 %

  • nasycené

    7,6 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Brusinky namočíme do griotky a necháme nabobtnat. Máslo povolíme, mléko nahřejeme. Přidáme cukr, trochu mouky a droždí a necháme kvásek chvíli pracovat.
  2. Poté ho smícháme se zbytkem surovin na těsto, přidáme máslo a brusinky i s griotkou a důkladně propracujeme. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
  3. Na pomoučeném vále vytvoříme z těsta 3 dlouhé válečky a zapleteme je do copu. Poté na plech vyložený pečicím papírem stočíme cop do tvaru věnce.
  4. Těsto necháme ještě chvíli kynout. Povrch věnce potřeme pomocí štětce vyšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 165 °C asi 40 minut.
  5. Po upečení necháme vychladnout. Věnec lehce pocukrujeme a zdobíme dle fantazie.
Autor:

Podobné recepty

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.