Jarní šafránová kuřátka na zelenině
Ingredience na 4 porce:
- 4 jarní kuřátka
- sůl
- špetka šafránu
- 100 g másla
- 1 svazek mladé karotky
- 200 g zelených fazolek
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
Pracovní postup:
- Kuřátka očistíme, omyjeme a osušíme. Svážeme je provázkem, osolíme a vložíme do pekáče. Pak je okořeníme šafránem, podlijeme vodou a přidáme máslo nakrájené na kousky.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi hodinu. Kuřátka během pečení přeléváme výpekem. Podle potřeby můžeme podlít trochou vody nebo vývaru.
- Mezitím oškrábeme karotku a očistíme fazolky. Zeleninu blanšírujeme ve vroucí vodě asi 5 minut, pak ji prudce zchladíme studenou vodou a necháme okapat.
- Pečená kuřátka vyjmeme. Vypečenou šťávu přelijeme do kastrolu, vyrestujeme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Jíšku za stálého míchání zalijeme vývarem a provaříme. Zahuštěnou šťávu přecedíme zpět do pekáče, přidáme zeleninu a kuřátka a vše prohřejeme v troubě. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.