Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 8 porcí
- 7 ks bílého pečiva
- 7 ks slepičích vajíček
- sladká smetana na namočení pečiva (cca 250 ml)
- 5 dkg másla
- 40 dkg uzeného bůčku
- veliká hrst čerstvých jarních zelených výhonků (špičky čerstvých kopřiv,
mladé lístky pampelišky, mladé pupeny maliníku, kvítka fialek, sedmikrásek) - výhonky lze nahradit čerstvým listovým špenátem a naťovou cibulkou - sůl, čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek
Na vyložení pekáče:
- pečicí papír
- nebo máslo na vymazání a strouhanka z bílého pečiva na vysypání
Na zdobení a dokončení:
- 2 vařená slepičí vajíčka
- 5 dkg másla
1. Čtyřicet deka uzeného bůčku nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Nakrájíme na kostičky sedm rohlíků, pocákáme je sladkou smetanou jen tak, aby se úplně nerozmočily. Přihodíme k nim vychladlé uzené kostičky i s výpekem.
2. Rozklepneme vajíčka, z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, žloutky utřeme s máslem. Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, strouhneme muškátový oříšek. Velkou hrst jarních výhonků spaříme horkou vodou a nasekáme.
3. Na čisté výhonky kopřiv je nejlepší vydat se do lesa. Já sbírám i další zelené jarní výhonky, co mi přijdou pod ruku. Lístky pampelišky i mladé pupeny z maliníku. V něch nejmladších je prý koncentrovaná jarní síla, která lidskému tělu dodá pro jarní start nejvíce povzbuzení. Kvítka fialek a sedmikrásek tvoří jen ozdobnou extravagenci.
4. Žloutkovou směs promícháme se zeleným a rohlíkovo-uzenou směsí, nakonec zlehka po částech zamícháme sníh z bílků. Nádivku lehce natlačíme do pekáče vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného máslem a vysypaného stouhankou. Můžeme zdobit vařenými vajíčky, nakrájenými na měsíčky. Poházíme vločkami másla. Šup do trouby, na třičtvrtě hodinky péct na 170 ºC, dokud není kůrčička zlatavá.