Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

  6:00
Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení půstu na Velikonoční neděli. Symbolizuje nový život a naději na úrodný rok. Navíc skvěle chutná.

Velikonoční nádivka | foto: Kulinární studio MAFRA

Základ nádivky tvoří pečivo, vejce a čerstvé jarní bylinky, především mladé kopřivy, které dodávají nádivce jedinečnou chuť. Nádivka se podává teplá i studená, samostatně, ale i jako příloha k masu.

Tradiční pokrm královské kuchyně

Historie velikonoční nádivky sahá až do 16. století, kdy se objevila na královských stolech v Anglii a ve Francii. Nádivka se postupně rozšířila do celé Evropy a každá země si vytvořila vlastní variantu. Název „hlavička“ odkazuje na historický původ tohoto pokrmu, kdy se do nádivky přidávalo telecí maso, často z hlavy. Dnes nádivka nejčastěji obsahuje na kostičky nakrájené uzené maso.

Přinášíme několik tipů na výtečnou nádivku. Podle jakého receptu ji letos upečete?

Staročeská velikonoční nádivka

Vyzkoušejte také:

Ověřenou klasikou se nikdy nic nezkazí. Klasická velikonoční nádivka podle receptů našich babiček obsahuje poctivé suroviny a potěší celou rodinu.

Velikonoční nádivka s medvědím česnekem

Vyzkoušejte také:

Nádivku lze také obohatit o svěží chuť medvědího česneku, který je v jarním období v plné síle. Tato varianta plná vitamínů dodá velikonočnímu pokrmu moderní nádech.

Velikonoční nádivka ve slaninovém kabátku

Milovníky slaniny potěší nádivka obalená jejími plátky. Velikonoční nádivka je šťavnatá a zkrátka neodolatelná.

Velikonoční nádivka se špenátem

Tradiční recept obohacený o zdravý špenát plný vitamínů. Skvěle se hodí k pečenému masu.

Vyzkoušejte také:

Velikonoční nádivka s kopřivami

Kopřivy jsou tradiční součástí velikonoční nádivky. Dodávají jí jedinečnou chuť a aroma. Připravte si tuto oblíbenou bylinkovou variantu a vychutnejte si jarní atmosféru.

Vyzkoušejte také:

Velikonoční nádivka trojctihodná se třemi druhy masa

Pro masové labužníky je tu nádivka se třemi druhy masa. Tato varianta je bohatá na chuť a uspokojí i ty nejnáročnější strávníky.

Vyzkoušejte také:

Velikonoční nádivka s játry

Nádivka může být obohacená také o játra, ke kterým ladí chuť hořkých mandlí. Tato kombinace dodá pokrmu jemnou chuť a křupavou texturu.

Jaká velikonoční nádivka je vaše oblíbená?

Nejčtenější

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Jarní bramborový salát s mladým chřestem

Jarní bramborový salát s chřestem

Lehké

50 min

Tento lahodný jarní salát si určitě zamilujete.

Barevné obložené ciabatty

Barevné obložené ciabatty

Lehké

45 min

Povzneste obložené chleby na vyšší level.

Americké brownies s medem

Americké brownies s medem

Lehké

45 min

Už jste někdy pekli brownies z pekanové mouky? Vyzkoušejte náš recept.

Jarní bramborový salát s mladým chřestem

Jarní bramborový salát s chřestem

Lehké

50 min

Tento lahodný jarní salát si určitě zamilujete.

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

17. května 2025

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Avokádový chlebík s mozzarellou

Avokádový chlebík s mozzarellou

Lehké

20 min

Skvělá a zdravá svačina s avokádem.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

15. května 2025

Kefírové vafle s ovocem

Kefírové vafle s ovocem

Lehké

25 min

Připravte si k snídani nebo jako dezert fantastické voňavé vafle. Když na jejich přípravu využijete...

Bylinková krémová polévka

Bylinková krémová polévka

Střední

50 min

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

13. května 2025

Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila
Vůně ranní rosy, květin a pohody. Ranní Louka od Manufaktury nás okouzlila

Lehká, svěží a plná přírody – taková je parfémová voda Ranní Louka od Manufaktury, kterou jsme v naší redakci měly možnost otestovat. Proč se hodí...

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Střední

40 min

Nemáte nápady na večeři? Vyzkoušejte pečené brambory podle našeho receptu.

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.