Velikonoční nádivka s uzeným a vepřovým masem
Když si z procházky donesete domů lístky kopřivy a medvědího česneku, není nic lepšího, než je použít při přípravě této báječné nádivky.
Vaření 80 min
bez chladnutí a odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
559 KCal
25 %
23 %
-
Energie
2337 KJ
25 %
23 %
-
Sacharidy
27,1 g
31 %
27 %
-
Vláknina
2,0 g
7 %
7 %
-
Bílkoviny
38,0 g
60 %
56 %
-
Tuky
33,0 g
51 %
47 %
-
nasycené
15,3 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Na pánvi rozehřejeme trochu másla a orestujeme na něm dosklovata nahrubo nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme najemno nasekanou petrželku, kopřivu a medvědí česnek. Několik minut společně opékáme, potom pánev sejmeme z ohně a necháme vychladnout.
- Maso vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 30 minut. Pak ho vyjmeme, necháme okapat a rozkrájíme na kostičky. Krátce je opečeme v pánvi na rozehřátém oleji.
- Česnek oloupeme a prolisujeme, vmícháme ho společně s lístečky tymiánu do pánve k uzenému masu a pánev odstavíme. Necháme vychladnout.
- Rohlíky rozkrájíme na kostičky a opečeme nasucho v pánvi. Nasypeme je do mísy, necháme zchladnout, pak přilijeme mléko, smetanu, rozšlehané žloutky, bylinkovou směs, orestované maso, sůl, pepř a muškátový oříšek. Vše opatrně promícháme a necháme několik minut odležet, aby se pečivo nasáklo.
- Bílky vyšleháme na tuhý sníh a přimícháme ho do směsi. Formu na nádivku vymažeme máslem a naplníme ji připravenou nádivkou. Navrch položíme plátky másla a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova. Necháme vychladnout a před podáváním můžeme posypat výhonky řeřichy.