Středa 14. dubna 2021, svátek má Vincenc
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 14. dubna 2021 Vincenc

Velikonoční nádivka s uzeným a vepřovým masem

nehodnoceno

Když si z procházky donesete domů lístky kopřivy a medvědího česneku, není nic lepšího, než je použít při přípravě této báječné nádivky.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 80 min

bez chladnutí a odležení

Ingredience

6 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    559 KCal

    25 %

    23 %

  • Energie

    2337 KJ

    25 %

    23 %

  • Sacharidy

    27,1 g

    31 %

    27 %

  • Vláknina

    2,0 g

    7 %

    7 %

  • Bílkoviny

    38,0 g

    60 %

    56 %

  • Tuky

    33,0 g

    51 %

    47 %

  • nasycené

    15,3 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Na pánvi rozehřejeme trochu másla a orestujeme na něm dosklovata nahrubo nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme najemno nasekanou petrželku, kopřivu a medvědí česnek. Několik minut společně opékáme, potom pánev sejmeme z ohně a necháme vychladnout.
  2. Maso vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 30 minut. Pak ho vyjmeme, necháme okapat a rozkrájíme na kostičky. Krátce je opečeme v pánvi na rozehřátém oleji.
  3. Česnek oloupeme a prolisujeme, vmícháme ho společně s lístečky tymiánu do pánve k uzenému masu a pánev odstavíme. Necháme vychladnout.
  4. Rohlíky rozkrájíme na kostičky a opečeme nasucho v pánvi. Nasypeme je do mísy, necháme zchladnout, pak přilijeme mléko, smetanu, rozšlehané žloutky, bylinkovou směs, orestované maso, sůl, pepř a muškátový oříšek. Vše opatrně promícháme a necháme několik minut odležet, aby se pečivo nasáklo.
  5. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a přimícháme ho do směsi. Formu na nádivku vymažeme máslem a naplníme ji připravenou nádivkou. Navrch položíme plátky másla a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut dozlatova. Necháme vychladnout a před podáváním můžeme posypat výhonky řeřichy.
Autor:

Podobné recepty

Masové košíčky s vejci

Rafinovaný předkrm s křepelčími vejci vypadá na první pohled docela složitě, ale nakonec je to...

Kopřivová nádivka s mandlemi

Bezmasá varianta pro velikonoční debužírování potěší nejen vegetariány. Nasekané mandle dodávají...

Vaječná pomazánka s paprikou

Barevnější variace na klasickou vajíčkovou pomazánku vás rozveselí a bude ozdobou každé rodinné...

Velikonoční hlavička

K tradičním pokrmům patří ve většině českých domácností o Velikonocích hlavička s uzeným masem.

Vaječná tlačenka

Velikonoce jsou sice hlavně o sladkých specialitách, ovšem bez vaječné tlačenky by to také nešlo....

Zobrazit více