Velikonoční mazanec

  0:18aktualizováno  0:18
Vláčný, plný rozinek, vonící máslem, dozlatova upečený − a také snadný. Bochánek plný superlativů je na Velikonoce naprostou nezbytností!

Velikonoční mazanec | foto: Apetit

NA 2 BOCHÁNKY

Příprava: 40 minut + 2,5 hodiny kynutí + 45 minut pečení

* 1 balíček čerstvého droždí
* 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
* 200–250 ml vlažného mléka
* 500 g polohrubé mouky
* + trocha hladké mouky na poprášení těsta
* 50 g spařených a opláchnutých rozinek
* 1–2 lžíce rumu
* ½ sáčku vanilkového cukru
* ¼ lžičky soli
* trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
* špetka muškátového květu
* špetka mletého anýzu
* 2–3 žloutky
* 50 g pokrájených oloupaných mandlí
* 30 g vlašských ořechů
* 150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání
* 1 vejce na potření
* moučkový cukr na poprášení

1. Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby se mu dobře kynulo. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením (část mouky si nechte stranou na podsypávání).

2. Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.

3. Poprašte těsto moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou. (Říká se tomu „přetužit“; z těsta unikne nahromaděný oxid uhličitý a dostane se do něj čerstvý vzduch, který usnadňuje práci kvasinkám.)

4. Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, utvořte dva bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Jestli chcete, vytvořte na bocháncích nožem kříž. Pomažte budoucí mazance vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.

5. Pět až deset minut zprudka zapékejte, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým zapečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánky pořádně propekly.

6. Ke konci pečení můžete teplotu ještě zmírnit o 50 °C a přikrýt mazance alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo tak ochráníte před potupným připálením. Před dopečením píchněte do středu mazanců špejlí; pokud se na ni těsto nelepí (po vytažení na ní neulpívají vlhké drobečky těsta), můžete vyndávat z trouby.

7. Upečené mazance ihned potřete rozpuštěným máslem, přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Před podáváním je na míse ještě můžete poprášit moučkovým cukrem. Mazanec se obvykle jí krájený na plátky a namazaný máslem.

Na slavnostní velikonoční stůl patří i zlatavý, naleštěný a mandlemi bohatě sypaný mazanec. Má tam místo jako symbol začátku velikonočního hodování; tradičně se pekl na Bílou sobotu po skončení půstu. Vajíčka, která se do něj dávají, symbolizují plodnost a podle křesťanské tradice se také zdobívá naříznutým křížem připomínajícím Kristovo utrpení. Název vznikl zřejmě zkrácením slova „pomazanec“ – tak se říkalo pečivu, které se před pečením potírá, tedy pomazává. Základem velikonočního mazance je podle tradičních receptů kynuté těsto; tady je několik rad, aby se dílo podařilo.

Chce to teplo

Nespěchejte, příprava kynutého těsta se skutečně nedá urychlit. Použijte samé čerstvé, kvalitní suroviny. V kuchyni by měla být stálá teplota okolo 25 stupňů, nižší teploty zpomalují kynutí. A pozor na průvan – raději během práce nevětrejte. Všechny ingredience si připravte s předstihem, aby získaly pokojovou teplotu. Důležité je vyndat včas vejce z lednice! Ve starších kuchařkách doporučují nahřát mouku, bude však stačit, když ji ponecháte dostatečně dlouho v teplé místnosti.

Na pořadí záleží!

Mouku prosijte; krásně se provzdušní. Část nechte stranou na podsypávání: řidší těsto se vám bude lépe zpracovávat a je šikovnější přidávat mouku než ředit příliš tuhé těsto mlékem. Větší část mouky smíchejte s ostatními surovinami, přidejte vykynutý kvásek a nakonec zapracujte rozpuštěné vlažné máslo. Je důležité dodržet tohle pořadí: kdybyste přidali nejdřív tuk, obalil by zrnka mouky a ta by pak nemohla správně nabobtnat mlékem.

Správný tvar a úžasné finále

Po vykynutí těsto ještě jednou propracujte a utvořte z něj bochánek; počítejte s tím, že během pečení se ještě zvětší. Upečte ho podle návodu v našem receptu a pak své dílo nechte při pokojové teplotě vychladnout. Nejlepší je umístit ho na mřížku, aby pára mohla unikat i zespodu. Ještě ho pomažte máslem; získá díky tomu krásný lesk, a navíc bude neodolatelně křehký. Než mazanec ponesete na stůl, pocukrujte ho – a těšte se na zasloužené ovace!

            OCHUTNEJTE TAKÉ            Velikonoční beránek             Velikonoční karotkový dort             Jidáše           

Autoři:

Nejčtenější

Jsme s jedním partnerem a společně s ním máme sex, říkají dvojčata

Anna a Lucy DeCinqueovy

Sestry Anna a Lucy DeCinque (33) se považují za nejvíce identická dvojčata na světě. Absolvovaly plastické operace, aby...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Jsem těhotná, oznámila v průběhu Výměny manželek jedna z nich

Výměna manželek

Vztah Aleny a Tondy, kteří mají tříletou dceru, trpí nejen nedostatkem peněz, ale především konflikty s tchyní a...

Závislost na jídle mě málem zabila, říká morbidně obézní žena

Morbidně obézní žena měla před operací žaludku téměř tři sta kilogramů.

S obezitou bojovala Američanka Lacey Hodderová už jako dítě a v devětadvaceti letech měla téměř tři sta kilogramů. Když...

Už mám odseriálováno, říká herečka Alena Antalová

Alena Antalová

Prorazila jako herečka v Četnických humoreskách a Pojišťovně štěstí, teď se Alena Antalová objeví po boku Jaromíra...

Další z rubriky

Silvestrovské jednohubky a novoroční jídelní tradice

Pikantní masové koule

Za dveřmi je oslava nového roku. A co by to bylo za slávu, kdyby nebylo co zobat k vínu nebo jinému povzbuzujícímu...

Lahodné horké zimní drinky pro malé i velké lyžaře nebo výletníky

Jablečný kořeněný čaj

Teploty pod nulou a sněhové přeháňky nejsou důvodem k tomu, abychom zůstali doma, ale jsou slibným příslibem, že až se...

Báječné večeře z trouby. Zapečené cannelloni, slaný koláč a krůtí roláda

Zapečené cannelloni se špenátem a ricottou

Blýskněte se i ve všední večer nevšední dobrotou, která vypadá, že dala hromadu práce, ale při jejíž přípravě stihnete...

Najdete na iDNES.cz