Velikonoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, ale zároveň jsou i oslavou jara, kterou si připomíná mnoho lidí bez ohledu na víru. Kromě pomlázky a malovaných vajíček neodmyslitelně patří k Velikonocům také pečení mazance a beránka.
Někdo sází na osvědčený rodinný recept předávaný po generace, jiný rád zkouší nové varianty – například s alternativní moukou nebo lehčí, dietnější úpravou. Připravili jsme pro vás pár tipů a receptů, jak letos velikonoční pečení ještě víc vyšperkovat.
|
Jak na dokonalý mazanec
Aby se mazance povedly, vyplatí se držet tradičních, staletími ověřených postupů. Základem je tuhé a mastné těsto, které necháváme kynout tři až čtyři hodiny. Důležitá je kvalita surovin – rozhodně sáhněte po poctivém másle a čerstvém droždí. Mouku doporučujeme prosít ideálně dvakrát, aby se do těsta dostalo co nejvíce vzduchu a výsledek byl krásně nadýchaný.
Mazanec je symbolem Velikonoc. Upečte si ho podle receptu našich babiček![]() |
Mazanec – sladký příbuzný vánočky
Mazanec tvarem připomíná bochník chleba, chutí pak sladkou vánočku. Patří k nejstarším velikonočním tradicím – i když se v čase recepty měnily a přizpůsobovaly novým chutím i potřebám.
Můžete zkusit například:
- Tvarohový mazanec. Jemnější a vláčnější obdoba klasické české kynuté velikonoční klasiky bude chutnat celé rodině nejen k snídani.
- Kynutý mazanec. Klasika, která nezklame. Krásně ozdobí váš stůl.
- Mazanec podle Mirky van Gils Slavíkové:
- Bezlepkový mazanec. Výborná varianta pro ty, kdo trpí celiakií.
- Mazanec podle Heleny Růžičkové. Herečka uměla nejen lidi rozesmát, ale i dobře pohostit. Na její velikonoční mazanec pěli chválu její herečtí přátelé a kamarádi.
- Staročeský mazanec. S rozinkami a mandlemi, jak ho znaly už naše prababičky.
- Mazanec s tvarohem a broskvemi. Ozvláštněte velikonoční pokrm ovocem.
- Mazanec s čokoládou a oříšky. Kombinace čokolády a oříšků se bude líbit všem mlsounům.
- Mazanec v italském stylu. Netradiční varianta s citronovou polevou.
- Mazanec podle Maršálka:
Upečte si máslovou vánočku podle Maršálka ze šesti, nebo ze čtyř třípatrovou![]() |