Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

  6:00
Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

Velikonoční mazanec | foto: Profimedia.cz

Velikonoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům, ale zároveň jsou i oslavou jara, kterou si připomíná mnoho lidí bez ohledu na víru. Kromě pomlázky a malovaných vajíček neodmyslitelně patří k Velikonocům také pečení mazance a beránka.

Někdo sází na osvědčený rodinný recept předávaný po generace, jiný rád zkouší nové varianty – například s alternativní moukou nebo lehčí, dietnější úpravou. Připravili jsme pro vás pár tipů a receptů, jak letos velikonoční pečení ještě víc vyšperkovat.

  • Kdy se peče mazanec? Podle tradice na Bílou sobotu. Na Boží hod velikonoční pak lidé brzy ráno spěchali do kostela, kde kněz pečivo požehnal – tedy „pomazal“. Odtud pochází i název pomazanec, později zkrácený na mazanec.
  • Nejstarší dochované recepty sahají až do 16. století. V klášterech tehdy mniši pekli bochánky s mandlemi a rozinkami, které o Velikonocích rozdávali chudým.
  • Mazanec byl v minulosti sytější, větší, kořeněný. Až do konce 18. století se do něj běžně přidával tvaroh, aby bylo těsto vláčnější.
  • Kříž na vrchu mazance má hlubší význam – symbolizuje, že jde o Boží dar. Prakticky ale slouží i k tomu, aby při pečení lépe unikala pára a bochník nepraskl.

Jak na dokonalý mazanec

Aby se mazance povedly, vyplatí se držet tradičních, staletími ověřených postupů. Základem je tuhé a mastné těsto, které necháváme kynout tři až čtyři hodiny. Důležitá je kvalita surovin – rozhodně sáhněte po poctivém másle a čerstvém droždí. Mouku doporučujeme prosít ideálně dvakrát, aby se do těsta dostalo co nejvíce vzduchu a výsledek byl krásně nadýchaný.

Mazanec je symbolem Velikonoc. Upečte si ho podle receptu našich babiček

Mazanec – sladký příbuzný vánočky

Mazanec tvarem připomíná bochník chleba, chutí pak sladkou vánočku. Patří k nejstarším velikonočním tradicím – i když se v čase recepty měnily a přizpůsobovaly novým chutím i potřebám.

Můžete zkusit například:

  • Tvarohový mazanec. Jemnější a vláčnější obdoba klasické české kynuté velikonoční klasiky bude chutnat celé rodině nejen k snídani.
  • Kynutý mazanec. Klasika, která nezklame. Krásně ozdobí váš stůl.
  • Mazanec podle Mirky van Gils Slavíkové:

Upečte si máslovou vánočku podle Maršálka ze šesti, nebo ze čtyř třípatrovou

Nejčtenější

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Avokádový chlebík s mozzarellou

Avokádový chlebík s mozzarellou

Lehké

20 min

Skvělá a zdravá svačina s avokádem.

Jarní bramborový salát s mladým chřestem

Jarní bramborový salát s chřestem

Lehké

50 min

Tento lahodný jarní salát si určitě zamilujete.

Jahody si notují s maracujou i tvarohem. Sladká inspirace od foodblogerů

Jsou šťavnaté, voňavé a neodmyslitelně spojené s teplými dny. Ať už jíme jahody jen tak, čerstvě utržené, nebo je přidáváme do dezertů, koktejlů či sladkých jídel, podtrhnou chuť a promění každé...

17. května 2025

Kremrole

Kremrole

Střední

70 min

Máte chuť na sladké? Připravte si křehké kremrole.

Avokádový chlebík s mozzarellou

Avokádový chlebík s mozzarellou

Lehké

20 min

Skvělá a zdravá svačina s avokádem.

S jahodami, medem nebo třeba uzeným lososem. Vafle vám budou vždycky chutnat

Můžete si je připravit k snídani, obědu i večeři, ale stejně tak mohou být parádním dezertem nebo svačinou. Vafle jsou fajnovější než palačinky či lívance, navíc se dají připravit jak nasladko se...

15. května 2025

Kefírové vafle s ovocem

Kefírové vafle s ovocem

Lehké

25 min

Připravte si k snídani nebo jako dezert fantastické voňavé vafle. Když na jejich přípravu využijete...

Bylinková krémová polévka

Bylinková krémová polévka

Střední

50 min

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Světový den koktejlů netradičně. Tyhle nealko nápoje si zamilujete

S jarními paprsky to venku začíná vonět po grilování, setkávání a oslavách. A co by to bylo za sešlost, kdybychom nepodávali něco zajímavého k pití.

13. května 2025

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Brambory plněné bylinkovou omáčkou

Střední

40 min

Nemáte nápady na večeři? Vyzkoušejte pečené brambory podle našeho receptu.

Tiramisu s citronem

Tiramisu s citronem

Střední

60 min

Nechte se svést ke sladkému hříchu tímto šťavnatým dezertem.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Jak se rodily slavné recepty? Často vznikly omylem či z nešikovnosti kuchaře

Za světově proslulými pokrmy většinou stojí spousty práce, dlouhého experimentování a ladění receptury. Ovšem mnohé vznikly naprostou náhodou, píše sobotní příloha Víkend DNES.

10. května 2025

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Střední

60 min

Udělejte dětem radost domácími stripsy.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.