Ingredience
Postup
- Droždí rozetřeme se lžící cukru, přilijeme 1 vlažné smetany a rozmícháme. Přidáme lžíci hladké mouky a vytvoříme kvásek hustý asi jako těsto na palačinky. Necháme na teplém místě vykynout.
- Do zadělávací mísy dáme zbytek cukru a mouky, žloutky, vanilkový cukr a špetku soli. Přidáme vykynutý kvásek, zbylou vlažnou smetanu, nastrouhanou kůru a oříšek a propracujeme.
- Přilijeme vlažné máslo a zpracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi 40 minut kynout. Těsto nakrájíme na 30 kousků, pomocí dlaní rozválíme na prameny a stočíme na různé tvary.
- Jidáše vyskládáme na plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Potřeme vejcem a pečeme při 180 °C asi 12 minut. Rozehřátý med smícháme s máslem a jidáše po upečení touto směsí potřeme.