Velikonoční jidáše

Pokud rádi pečete, vyzkoušejte i něco velikonočního.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 45 min

bez kynutí

Ingredience

30 PORCE +

Na těsto:

Na potření:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    134 KCal

    6 %

    6 %

  • Energie

    559 KJ

    6 %

    6 %

  • Sacharidy

    15,7 g

    18 %

    16 %

  • Vláknina

    0,6 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    2,6 g

    4 %

    4 %

  • Tuky

    6,6 g

    10 %

    9 %

  • nasycené

    3,9 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Droždí rozetřeme se lžící cukru, přilijeme 1 vlažné smetany a rozmícháme. Přidáme lžíci hladké mouky a vytvoříme kvásek hustý asi jako těsto na palačinky. Necháme na teplém místě vykynout.
  2. Do zadělávací mísy dáme zbytek cukru a mouky, žloutky, vanilkový cukr a špetku soli. Přidáme vykynutý kvásek, zbylou vlažnou smetanu, nastrouhanou kůru a oříšek a propracujeme.
  3. Přilijeme vlažné máslo a zpracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme asi 40 minut kynout. Těsto nakrájíme na 30 kousků, pomocí dlaní rozválíme na prameny a stočíme na různé tvary.
  4. Jidáše vyskládáme na plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Potřeme vejcem a pečeme při 180 °C asi 12 minut. Rozehřátý med smícháme s máslem a jidáše po upečení touto směsí potřeme.
Autor:

Podobné recepty

Jidáše zajíčci

Možná, že nestihnou ani vychladnout, jak vás vůně z trouby naláká na ochutnání.

Jidáše z medového těsta

Medové těsto zajistí moučníku příjemnou vláčnost.

Velikonoční jidášky

Upečte si tradiční velikonoční jidášky z kynutého těsta.

Jidášovy provazy

Na Velikonoce připravte podle našeho receptu jidášovy provazy.

Zajíčci s tvarohovým pudinkem (jidáše)

Upečte jidáše trochu jinak - ve tvaru zajíčků.

Zobrazit více
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.