Tradiční medové i originální s mákem. Nejlepší recepty na velikonoční jidáše

  6:00
Velikonoce jsou časem tradic a zvyků, které se předávají z generace na generaci. Jednou z nich je pečení jidášů. Proč se pečou jidáše a co symbolizují? Některé recepty na jidáše jsou tradiční, jiné nevšední. Například skořicové jidáše, tvarohové jidáše, ale třeba i smažené a polévané čokoládou.

Velikonoční jidášky | foto: Kulinární studio MAFRA

Na otázku, kdy se pečou jidáše, vám babičky shodně odpoví, že na Škaredou středu, aby byly připravené ke snídani na Zelený čtvrtek. Právě Zelený čtvrtek je podle křesťanské tradice dnem odpuštění a nových začátků. Naši předci také věřili, že je konzumace jidášů ochrání před nemocemi, uštknutím hadem nebo bodnutím vosou.

Příběh Jidáše a jeho zrada

Jidáš Iškariotský byl jedním z dvanácti Kristových učedníků. Svého učitele ale zradil, a to za třicet stříbrných. Jeho zrada vedla k Ježíšovu zatčení a ukřižování. S Jidášem následně hnulo svědomí a oběsil se. A právě oprátka, na které ukončil svůj život, se promítá do podoby pečiva zvaného jidáše. Objevují se ale i ve tvaru bochánků, podkov a zvířátek, třeba roztomilé jidáše zajíčci.

Jak se pečou jidáše?

Tradiční jsou kynuté jidáše z těsta podobného tomu, ze kterého se připravuje mazanec nebo vánočka. Těsto se tvaruje do různých podob a peče dozlatova. Po upečení se jidáše potírají medem, který jim dodává sladkou chuť a lesklý povrch. Medová poleva připomíná sladkost spásy a odpuštění, přidaná citronová kůra zase poukazuje na hořkost hříchu.

Kolik lidí, tolik chutí

Receptů na jidáše je opravdu nespočet. Někdo rád peče klasické kynuté jidáše, jiný má rád medové jidáše, další tvarohové jidáše nebo skořicové jidáše. Dokonce existují také smažené jidáše. Do kterého se letos pustíte vy?

Kynuté jidáše

Kynuté jidáše podle tradičního receptu provoní domov tou pravou velikonoční atmosférou. Potřít se mohou rozehřátým medem s máslem a ozdobit sušeným ovocem.

Tvarohové jidáše

Tvarohové jidáše jsou vláčné, jemné a plné chuti. Příprava je rychlá a snadná. Skvělou volbou jsou třeba zajíčci s tvarohovým pudinkem.

Makové jidáše

Lahodnou a netradiční variantou velikonočního pečiva jsou makové jidáše. Díky mletému máku získají jedinečnou chuť a vůni.

Medové jidáše

Medem se jidáše nemusejí jen potírat, velmi chutný je med přímo jako součást těsta. Medové těsto zajistí moučníku příjemnou vláčnost a sladkou chuť. Jejich příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.

Skořicové jidáše

Sladké skořicové jidáše svou vůní, která se line z trouby, mnohým připomínají Vánoce. Jakmile ale ochutnají, zaručeně této sladkosti podlehnou.

Smažené jidáše

Neodolatelnou pochoutkou jsou také smažené jidáše polité čokoládou. Křupavé smažené těsto v hořké čokoládě je dokonalou kombinací, která spojuje tradiční velikonoční pečivo s oblíbenou chutí čokolády.

Nejčtenější

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí

Večeře nemusí být složitá, aby byla chutná. Poslední, co chcete, když se vrátíte domů po dlouhém dni, je strávit hodiny v kuchyni. Oslovili jsme čtyři oblíbené foodblogery a foodblogerky s...

Bílý, nebo zelený? Chřest je úžasná jarní delikatesa, která vám učaruje

Nekorunovaný král jarní zeleniny je v posledních letech českých kuchyních stále oblíbenější. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, navíc dodá vaší jarní tabuli eleganci a šmrnc. Sezona chřestu je v...

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka s avokádem

Lehké

15 min

Máte doma hodně vajec natvrdo z koledy? Připravte si tuto dokonalou pomazánku.

Bílý, nebo zelený? Chřest je úžasná jarní delikatesa, která vám učaruje

Nekorunovaný král jarní zeleniny je v posledních letech českých kuchyních stále oblíbenější. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, navíc dodá vaší jarní tabuli eleganci a šmrnc. Sezona chřestu je v...

26. dubna 2025

Večeře do půl hodiny. Co vaří kuchařky a kuchaři známí ze sociálních sítí

Večeře nemusí být složitá, aby byla chutná. Poslední, co chcete, když se vrátíte domů po dlouhém dni, je strávit hodiny v kuchyni. Oslovili jsme čtyři oblíbené foodblogery a foodblogerky s...

25. dubna 2025

Vafle se špenátem a vejcem

Vafle se špenátem a vejcem

Střední

30 min

Připravte rodině luxusní slanou snídani.

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

22. dubna 2025

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka s avokádem

Lehké

15 min

Máte doma hodně vajec natvrdo z koledy? Připravte si tuto dokonalou pomazánku.

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

20. dubna 2025

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Střední

50 min

Krásně nadýchané pečivo se stane hvězdou Velikonoc.

Jehněčí hřbet s kroupami

Jehněčí hřbet s kroupami

Střední

60 min

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

18. dubna 2025

Velikonoční mrkvové cupcakes

Velikonoční mrkvové cupcakes

Střední

50 min

Oslavte Velikonoce ve velké parádě.

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

17. dubna 2025

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

17. dubna 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.