Na otázku, kdy se pečou jidáše, vám babičky shodně odpoví, že na Škaredou středu, aby byly připravené ke snídani na Zelený čtvrtek. Právě Zelený čtvrtek je podle křesťanské tradice dnem odpuštění a nových začátků. Naši předci také věřili, že je konzumace jidášů ochrání před nemocemi, uštknutím hadem nebo bodnutím vosou.
Příběh Jidáše a jeho zrada
Jidáš Iškariotský byl jedním z dvanácti Kristových učedníků. Svého učitele ale zradil, a to za třicet stříbrných. Jeho zrada vedla k Ježíšovu zatčení a ukřižování. S Jidášem následně hnulo svědomí a oběsil se. A právě oprátka, na které ukončil svůj život, se promítá do podoby pečiva zvaného jidáše. Objevují se ale i ve tvaru bochánků, podkov a zvířátek, třeba roztomilé jidáše zajíčci.
Jak se pečou jidáše?
Tradiční jsou kynuté jidáše z těsta podobného tomu, ze kterého se připravuje mazanec nebo vánočka. Těsto se tvaruje do různých podob a peče dozlatova. Po upečení se jidáše potírají medem, který jim dodává sladkou chuť a lesklý povrch. Medová poleva připomíná sladkost spásy a odpuštění, přidaná citronová kůra zase poukazuje na hořkost hříchu.
Kolik lidí, tolik chutí
Receptů na jidáše je opravdu nespočet. Někdo rád peče klasické kynuté jidáše, jiný má rád medové jidáše, další tvarohové jidáše nebo skořicové jidáše. Dokonce existují také smažené jidáše. Do kterého se letos pustíte vy?
Kynuté jidáše
Kynuté jidáše podle tradičního receptu provoní domov tou pravou velikonoční atmosférou. Potřít se mohou rozehřátým medem s máslem a ozdobit sušeným ovocem.
Tvarohové jidáše
Tvarohové jidáše jsou vláčné, jemné a plné chuti. Příprava je rychlá a snadná. Skvělou volbou jsou třeba zajíčci s tvarohovým pudinkem.
Makové jidáše
Lahodnou a netradiční variantou velikonočního pečiva jsou makové jidáše. Díky mletému máku získají jedinečnou chuť a vůni.
Medové jidáše
Medem se jidáše nemusejí jen potírat, velmi chutný je med přímo jako součást těsta. Medové těsto zajistí moučníku příjemnou vláčnost a sladkou chuť. Jejich příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.
Skořicové jidáše
Sladké skořicové jidáše svou vůní, která se line z trouby, mnohým připomínají Vánoce. Jakmile ale ochutnají, zaručeně této sladkosti podlehnou.
Smažené jidáše
Neodolatelnou pochoutkou jsou také smažené jidáše polité čokoládou. Křupavé smažené těsto v hořké čokoládě je dokonalou kombinací, která spojuje tradiční velikonoční pečivo s oblíbenou chutí čokolády.