Velikonoční cop kozunak
Kozunak se peče o velikonocích v Bulharsku. Vyzkoušejte, v čem se podobá našemu mazanci, a v čem je jiný.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 60 min
bez kynutí těsta
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
255 KCal
12 %
11 %
-
Energie
1067 KJ
12 %
11 %
-
Sacharidy
37,0 g
42 %
37 %
-
Vláknina
1,5 g
5 %
5 %
-
Bílkoviny
6,2 g
10 %
9 %
-
Tuky
8,9 g
14 %
13 %
-
nasycené
4,7 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Droždí rozdrobíme do misky, rozetřeme je s lžící cukru, přidáme 4 lžíce vlažného mléka a 2 lžíce mouky. Kvásek necháme na teplém místě vzejít.
- Zbylou mouku prosejeme do mísy a smícháme ji se zbytkem cukru, špetkou soli, vejci a vanilkovým cukrem. Pak přidáme vykynutý kvásek a zbylé vlažné mléko. Když se všechny přísady spojí, přilijeme rozpuštěné vlahé máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
- Rozinky opláchneme a po vykynutí je zahněteme do těsta, které necháme opět 30-40 minut kynout.
- Těsto rozdělíme na čtyři díly a z každého vyválíme tenký pramen. Všechny prameny spleteme a vzniklý cop přeneseme na plech vymazaný tukem. Necháme na teplém místě dalších asi 30 minut kynout.
- Nakonec cop potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme jej v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout, posypeme cukrem a podáváme.