Velikonoční bochánek

nehodnoceno

Upečte si skvělý mazanec jako babičky.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

bez doby kynutí

Ingredience

40 PORCE +

Rozpis na 2 bochánky (40 kousků):

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    175 KCal

    8 %

    7 %

  • Energie

    731 KJ

    8 %

    7 %

  • Sacharidy

    24,5 g

    28 %

    24 %

  • Vláknina

    1,6 g

    5 %

    5 %

  • Bílkoviny

    4,5 g

    7 %

    7 %

  • Tuky

    6,2 g

    10 %

    9 %

  • nasycené

    2,9 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Droždí smícháme se lžící cukru a 100 ml vlažného mléka. Přidáme 3 lžíce mouky a dobře rozmícháme. Necháme na teplém místě vykynout kvásek. V míse smícháme mouku se špetkou soli a kypřicím práškem. Přidáme nastrouhanou kůru z citronu, žloutky, omyté rozinky, mandle nasekané nahrubo, zbylý cukr, vlažné mléko a vykynutý kvásek.
  2. Vše částečně propracujeme a nakonec vlijeme rozpuštěné máslo. Dobře vypracujeme na tužší těsto, které necháme na teplém místě 40 minut kynout. Pak těsto znovu propracujeme necháme 30 minut kynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu a uděláme dva bochánky. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme 20 minut kynout. Na povrchu je nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými hranolky.
  4. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 15 minut. Pak teplotu snížíme a dopékáme při 170 °C dalších 35 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
Autor:

Podobné recepty

Hrušky se slaným karamelem

Zajímavý dezert, který stojí za ochutnání.

Pistáciové stromečky

Pokud nemáte v oblibě slepované cukroví, s tímto druhem si můžete krásně vyhrát.

Linecké cukroví

Křehké cukroví, které se rozplývá na jazyku a díky marmeládě dostává tu správnou dávku sladkosti.

Čokoládové sušenky

Zamilujete si jejich intenzivní čokoládovou chuť a jemný nádech slaného karamelu – jsou prostě...

Vanilkové podvodnice

Podvodnice jsou skvělé hned po upečení, kdy jsou lehce křupavé, ale i po několika dnech, kdy se...