Ingredience
Postup
- Droždí smícháme se lžící cukru a 100 ml vlažného mléka. Přidáme 3 lžíce mouky a dobře rozmícháme. Necháme na teplém místě vykynout kvásek. V míse smícháme mouku se špetkou soli a kypřicím práškem. Přidáme nastrouhanou kůru z citronu, žloutky, omyté rozinky, mandle nasekané nahrubo, zbylý cukr, vlažné mléko a vykynutý kvásek.
- Vše částečně propracujeme a nakonec vlijeme rozpuštěné máslo. Dobře vypracujeme na tužší těsto, které necháme na teplém místě 40 minut kynout. Pak těsto znovu propracujeme necháme 30 minut kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na polovinu a uděláme dva bochánky. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme 20 minut kynout. Na povrchu je nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými hranolky.
- Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200 °C asi 15 minut. Pak teplotu snížíme a dopékáme při 170 °C dalších 35 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.