Jidáše a mazanec
Kynuté pečivo k Velikonocům neodmyslitelně patří. Nejjednodušší a nejrychlejší jsou jidáše neboli jidášovy provazy, které mají podle tradice připomínat Jidášovu zradu. Výborné jsou pečené, zkuste třeba ty z medového těsta, ale někteří lidé mají raději jidáše smažené ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje a nakonec bohatě pocukrované.
Spoustu báječných velikonočních receptů najdete také na tomto odkazu. |
Pravý babičkovský mazanec je také kynutý, plný rozinek namočených v rumu a nasekaných mandlí. Nezapomeňte ho nahoře naříznout do kříže, a to nejen v souladu s tradicemi, ale hlavně proto, aby nepraskl. Kdo si netroufá na kynuté těsto, může zkusit mazanec tvarohový, který je snadný na přípravu a navíc krásně vláčný.
Samostatnou kapitolou jsou věnce z kynutého těsta, které mohou být plněné tvarohem, mákem nebo povidly, a jsou nejen parádní sladkou tečkou velikonočního menu, ale také nádhernou ozdobou sváteční tabule.