Vášnivé valentýnské menu. Zázvor, šafrán, chilli a mořské plody

  0:31aktualizováno  0:31
Dnes je svátek svatého Valentýna, takže nezapomeňte toho, koho máte rádi, obdarovat nějakou maličkostí, nebo mu aspoň říct, co pro vás znamená. Největší dojem ale uděláte, když připravíte slavnostní valentýnské menu. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem.

Šafránové rizoto s chorizem a mušlemi svatého Jakuba | foto: Profimedia.cz

Menu jsme sestavili tak, že byste jej měli s přehledem zvládnout do hodiny. Recepty nejsou náročné na přípravu, v tipech najdete i doporučení, co dělat, když něco neseženete, nebo budete hodně zápasit s časem.

V receptech jsou navíc použity i suroviny, které mají afrodiziakální účinky, takže jsou ideální právě pro zamilované páry. A nezapomeňte dát vychladit víno, do rizota ho spotřebujete jen trochu...

Mrkvová polévka se zázvorem a chipsy z červené řepy

Ingredience:

Mrkvová polévka se zázvorem a chipsy z červené řepy
  • 1 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 300 g mrkve
  • řepkový olej
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • zeleninový vývar
  • 2 cm zázvoru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 menší červená řepa
  • olivový olej
  • mořská sůl

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Do většího hrnce nalijeme lžíci až dvě oleje, necháme na něm zpěnit cibuli a restujeme. Když začne zlátnout, přidáme česnek (ne dřív, zhořknul by). Přisypeme kurkumu, necháme rozvonět a přidáme mrkev.
  2. Promícháme, chvíli restujeme, pak přilijeme asi tolik vývaru, aby byla mrkev dostatečně ponořená, zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut.
  3. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Přidáme ho do polévky a ještě asi pět minut vaříme. Když je mrkev měkká, polévku rozmixujeme, zředíme vývarem na požadovanou hustotu a dochutíme solí a pepřem.
  4. Podáváme ozdobenou chipsy z červené řepy, které jsme si připravili takto: řepu oloupeme, nakrájíme na velmi tenké plátky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme olivovým olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C dokřupava. Ještě teplé posypeme mořskou solí.

Tip: Pokud jste na štíru s časem, můžete koupit řepové chipsy už hotové nebo polévku ozdobit opraženými dýňovými semínky či kurutony.

Šafránové rizoto s chorizem a mušlí svatého Jakuba

Ingredience:

Šafránové rizoto s chorizem a mušlemi svatého Jakuba
  • dvě špetky lžičky šafránu
  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1 hrnek rýže arborio
  • 1/2 hrnku suchého bílého vína
  • 5 hrnků rybího vývaru
  • 400 g mušlí sv. Jakuba
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • chorizo
  • 1 lžíce másla

Pracovní postup:

  1. Šafrán vložíme do mističky a zalijeme horkým vývarem. Necháme stranou.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci nebo kastrolu zahřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Pak přisypeme rýži, promícháme a chvíli restujeme. Přilijeme víno, promícháme a asi pět minut vaříme, až se alespoň polovina vína odpaří.
  3. Přilijeme trochu horkého vývaru, aby byla rýže ponořená, promícháme a chvíli vaříme.
  4. Pak vmícháme vývar se šafránem, promícháme a stále vaříme. Postupně přidáváme po troškách vývar (nemusíme spotřebovat všechen) a promícháváme.
  5. Když je rýže téměř hotová, vmícháme maso z mušlí svatého Jakuba, opatrně promícháme, přidáme vývar, pokud je třeba a vaříme ještě asi pět minut.
  6. Úplně nakonec dochutíme solí a pepřem, vmícháme máslo a podáváme s plátky choriza, které jsme mírně ohřáli na nepřilnavé pánvi.

Tip: Pokud neseženete mušle, můžete rizoto připravit s jinými mořskými plody nebo rybím masem. Šafránové rizoto je také skvělé s italskou salsicciou (klobáskou), v tom případě ale použijte jiný než rybí vývar.

Čokoládové fondue s ovocem

Čokoládové fondue s ovocem

Ingredience:

  • 300 g čerstvého ovoce (banány, jahody, kiwi, hroznové víno aj.)
  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 4 cl kávového likéru
  • chilli vločky

Pracovní postup:

  1. Ovoce omyjeme, očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké kousky (jednohubky).
  2. Ve vodní lázni v nádobě na fondue ohřejeme smetanu, nalámeme do ní čokoládu a promícháme, až se obě ingredience spojí.
  3. Nádobu přendáme na stolní ohřívač, přilijeme kávový likér a vmícháme chilli. Vidličkami na fondue napichujeme ovoce a namáčíme je v čokoládě.

Tip: K fondue můžete podávat ještě strouhaný kokos, mleté oříšky nebo ozdobné cukrové sypání, které dáte do misek a každý si namáčí své sousto dle chuti.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

Další z rubriky

Salát s mozzarellou, ovocem a prosciuttem

Salát s mozzarellou, ovocem a prosciuttem

Kdo by chtěl v tomto vedru jíst těžké jídlo. Právě teď je ideální doba salátů. Vyzkoušejte náš recept na salát s...

Kebab, křidýlka i nadívaný pstruh. Rozpalte gril a pozvěte přátele

Kebab se zeleninovým salátem a jogurtovou omáčkou

Letní teploty lákají ven a na zdravém vzduchu také nejlépe chutná. Vyměňte obligátní krkovičku nebo klobásky za...

RECEPT DNE: Polévka ze sladkých brambor s avokádem

Polévka ze sladkých brambor s avokádem

Sladké brambory neboli batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Obsahují velké množství vitaminů i...

Najdete na iDNES.cz