Vaříme polévky
Bílý, nebo zelený? Chřest je úžasná jarní delikatesa, která vám učaruje
Nekorunovaný král jarní zeleniny je v posledních letech českých kuchyních stále oblíbenější. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, navíc dodá vaší jarní tabuli eleganci a šmrnc. Sezona chřestu je v...
Památky zvou na Velikonoce, návštěvníci ochutnají polévku s kopřivami i koláček
Velikonoční svátky oživí hrady a zámky v Libereckém kraji. Na návštěvníky čeká tematická výzdoba a také průvodcovský výklad doplní často povídání o tradicích a zvycích, které se vztahují k...
Šmigrustovka, věnec i nádivka. Foodblogeři odhalují svá velikonoční tajemství
Velikonoce jsou pro kulinární influencery nejen časem tradic, ale také příležitostí k experimentování v kuchyni. Oslavy jarního svátku mají u nich doma jedno společné – stůl plný chutných pokrmů. Jak...
Slavíme mezinárodní den polévek. Dejte si minestrone, gazpacho nebo boršč
Věděli jste, že polévky mají svůj den? Sice neformální, ale zato mezinárodní. Datum 5. dubna se pro oslavu báječně hodí. Aprílové počasí s chladnými až mrazivými rány a někdy až překvapivě teplými...
Děti ve škole polévku nejedí, vaří se ze zvyku. Nahraďte ji třeba salátem, říká expertka
Anna Strejcová se svým týmem z organizace Zachraň jídlo provedla výzkum ve školních jídelnách. Zjistila šokující údaje: Třetina jídla skončí v popelnicích! Podfinancovaní zaměstnanci nejsou...
Zázvor postaví na nohy, zlepší zdraví i imunitu a v kuchyni z vás udělá borce
Tato báječná hlíza bývá neprávem opomíjena, přitom v chladných dnech báječně zahřeje a dodá exotický nádech všem vašim kuchyňským kreacím. Také pro zdraví je zázvor skutečným požehnáním.
Šanghajská restaurace odškodní zákazníky kvůli mladíkovi, který močil do své polévky
Šanghajská restaurace odškodní přes čtyři tisíce svých zákazníků kvůli chování mladíka, který v jedné z jejích provozoven močil do své polévky. Napsal to web Independent. Podnik nabízí službu hot...
Peníze vybrané na vánoční polévce v Boskovicích už pomáhají potřebným
Celkem 115 tisíc korun vybrali loni na Štědrý den pořadatelé na tradiční akci s názvem Polévka pro chudé i bohaté v Boskovicích. Vybrané peníze pomáhají lidem z Boskovic a okolí, kteří bojují s...
Veterináři stahují z obchodů polévku a hotové jídlo. Obsahují benzimidazoly
Státní veterinární správa (SVS) stáhla z prodeje gulášovou polévku a segedínský guláš od českých výrobců, kteří k výrobě použili vepřové maso s nadlimitním obsahem veterinárního léku benzimidazolu....
Chytře a úsporně v kuchyni. Přečtěte si, kdo vyhrál Recyklovanou kuchařku
Začátek roku se v kuchyni nese nejen ve stylu obligátního hubnutí, ale také šetření. Navíc je in neplýtvat, a tak si dejme dohromady několik triků a tipů, jak zajímavé vařit a přitom využít vše, co...
Čuníkův ortel i zkouška odolnosti členů rodiny. Jak chutná česká zabijačka
Česká venkovská zabijačka byla dřív dlouho očekávanou událostí. Těšila se na ni celá rodina, sousedé a často se během ní konaly svatby, aby byl na hostině dostatek jídla pro svatební hosty. Dnes se...
Husté polévky, omáčky i bábovka. Jídlo pro duši, které v zimě zlepší náladu
Když teploty klesnou k nule, není nic lepšího, než se schoulit do teplé deky s miskou voňavého jídla, které zahřeje nejen tělo, ale i duši. Nevlídné zimní měsíce přímo vybízejí k přípravě pokrmů,...
Hubnutí, které chutná. Zdravé recepty z celého světa
Začátek roku se obvykle nese na vlně předsevzetí typu: zhubnu, budu se stravovat zdravěji, omezím cukr a tučné jídlo a podobně. Jestli mezi takto „postižené“ patříte i vy, možná narážíte na...
Pražský primátor na Staroměstském náměstí tradičně rozléval rybí polévku
Místní, lidé bez domova i turisté si v úterý na Staroměstském náměstí v Praze pochutnali na rybí polévce. Po 11:00 ji společně s dalšími členy vedení města rozléval primátor Bohuslav Svoboda (ODS)....
Francouzská cibulačka s krutonky zdarma. Trojice nadšenců uvaří lidem polévku
„Pojď na polévku!“ Stánek s tímto sloganem se již třetí rok za sebou objeví v předvánočním období na náměstí Republiky ve Žďáře nad Sázavou. Na nedělní oběd tam mohou zájemci dorazit klidně bez...
Uvařte si luxusního houbového kubu podle šéfkuchaře Jana Punčocháře
Houbový kuba je klasické české vánoční jídlo, na které se však v některých domácnostech zapomíná. Je to velká škoda, protože tradiční recept rozhodně není zastaralý. Připomeňte si recept na tuto...
Na Štědrý večer se tradičně servíruje i rybí polévka. Poznejte její historii
Vánoční svátky jsou v české kultuře spojeny s mnoha tradicemi, z nichž jednou z nejvýznamnějších je příprava rybí polévky. Tato polévka, často podávaná jako součást štědrovečerní večeře, má své...
Co nejdražšího prodává supermarket? Kaviár ani šampaňské to není
Kostka másla za 80 korun rozdráždila řadu domácností i vládní politiky. Máslo je sice drahé, v přepočtu na kilogram však ani zdaleka nepatří k cenovým šampionům. Redakce iDNES.cz zmapovala, které...
Kdepak slazený čaj nebo jogurty! Pravidla pro školní obědy se zpřísní
Připravovaná změna školních obědů, která by měla začít platit od příštího roku, přinese kromě nárůstu spotřeby luštěnin prakticky překlopení tzv. pamlskové vyhlášky i do hlavních jídel. To se týká...
Místo polévky od primátora střelba na fakultě, vzpomíná nominovaná fotografka
Loni 21. prosince zachytila Anna Boháčová dramatický okamžik, kdy studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy po střelbě opouštěli budovu s rukama nad hlavou. Fotografka mediálního domu MAFRA se...
Pomalu pečená husa, kaldoun i rohlíčky. Ty nejlepší svatomartinské recepty
Svátek svatého Martina je známý především pranostikou o jeho příjezdu na bílém koni, ale také k němu patří bohatá gastronomická tradice. Hody symbolizují přechod mezi podzimem a zimou, a tak se na...
Svatomartinské posvícení
Na zámku Zbiroh bude v sobotu tradičně probíhat Svatomartinské posvícení, během něhož bude možné ochutnat nejlepší česká a moravská vína.
Obědy zdražily na 200 korun. Češi začali vynechávat polévku i nápoj
Cena oběda v českých restauracích se už těsně přiblížila dvěma stům korun. Podle údajů společnosti Edenred vyšlo polední menu v říjnu průměrně na 192,6 koruny, což je o deset korun více než loni...
„Jez, nebo...!“ Nucení dětí k jídlu často vyvolává opak, říkají odborníci
Neodejdeš od stolu, dokud nedojíš. Když to nesníš, nic dalšího už nedostaneš. Jídla si musíš vážit, co by za něj daly děti v Africe. Takové věty jste kdysi slyšeli často. Ale jak je to dnes?
Recepty na nejlepší podzimní polévky. Zahřejte se dýňovou, čočkovou i vývarem
Už jsou tu zase mlhavá rána, chladnější dny a brzká stmívání. To vše spolu s padajícím listím a dalšími neklamnými znaky podzimu dává znamení, že je tu zase čas hustých a vymazlených polévek, které...
Svatohubertské slavnosti
Soutěž ve vábení jelenů, ukázky loveckých psů i dravých ptáků, hra na lesní roh, mše v kostele Nejsvětější Trojice, výstava a stánky s mysliveckými potřebami čekají na návštěvníky sobotních...
Polily van Goghův obraz, jdou za mříže. Na jeho díla pak zaútočili další aktivisté
Londýnský soud poslal do vězení dvě klimatické aktivistky, které polily polévkou obraz Slunečnice od Vincenta van Gogha. Členky hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) dostaly tresty 24 a 20 měsíců za...
Potravinářské firmy pomáhají zasaženým oblastem. Dodávají vodu, polévky i chléb
České potravinářské firmy reagují na extrémní srážky a povodně, které v posledních dnech postihly některé regiony. Společnosti jako Coca-Cola, Mattoni, Nestlé či Penam posílají nebo budou posílat...
Tradiční americká firma mění své jméno. Její polévky proslavil Andy Warhol
Vedení 155 let staré Campbell Soup Company, která se svými polévkami vstoupila i do dějin umění díky Andymu Warholovi, plánuje změnu názvu firmy. Upustí z něj slovo „polévka“. Společnost říká, že...
Nejen paprika, guláš a lečo. Maďarská kuchyně je koncert pro chuťové buňky
V záplavě všech těch chobotnic, pizz, piadine, pljeskavic, kebabů, čevapi a řeckých salátů, které často dominovaly našim zahraničním letním dovoleným, působí maďarská kuchyně tak trochu jako Popelka....
Čerstvé oregano, ryba s ratatouille. Školní jídlo už nemá končit v koši
Cinkání nádobí, vůně smažící se slaniny. Cvičné kuchyni turnovské hotelové školy ale teď nevládnou studenti. Nad prkénky a sporáky se sklánějí kuchařky ze školních jídelen z celého Libereckého kraje....
Husté polévky, omelety i houby. Chalupářské rychlovky vás budou bavit
V létě trávíme na chatách a chalupách ještě víc času než doma. Ne každý tu má po ruce veškerý kuchyňský komfort, ale i s jednou pánvičkou nebo pekáčkem se dá zahrát velké kulinární divadlo. Máme pro...
Co ochutnat v Polsku: tato legendární jídla nesmíte vynechat
Polsko je známé svojí výbornou gastronomií a turisty svádí k ochutnání mnoha pokrmů. Někdy však není jednoduché se v kulinářském ráji zorientovat, proto vám přinášíme tipy na jídla, která byste měli...
Nejvyšší jihokorejskou horu ničí polévka. Park vyhlásil ramenu boj
Je působivou štítovou sopkou, v kráteru na jejím vrcholku se rozprostírá jezero s poetickým názvem „Místo, kam chodí pít bílí jeleni“. Jenže nejvyšší jihokorejská hora Halla-san bojuje s docela...
Všechny chutě světa na talíři. Užijte si Itálii, Řecko, Španělsko i Maroko
Jezdíte v létě na dovolenou za koupáním v moři, památkami nebo poznáváním přírodních krás? Možná ani jedno z toho. Stále více lidí se vydává do světa proto, aby ochutnali místní speciality a poznali...
Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni
Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu. Než se však dočkáte, vypravte se do obchodu nebo na trh pro červené posly léta. Poradíme vám, na co si...
Poradny
Ptáte se dědka kořenáře
Co dělat, když je v krvi nadměrné množství železa. A jak je snížit? Vstoupit do poradny
Ptáte se kulináře
Dobrý den, prosím vás z čeho udělám nejlepší vývar? Děkuji. Vstoupit do poradny