Vaříme luštěniny

Recepty na nejlepší podzimní polévky. Zahřejte se dýňovou, čočkovou i vývarem

Už jsou tu zase mlhavá rána, chladnější dny a brzká stmívání. To vše spolu s padajícím listím a dalšími neklamnými znaky podzimu dává znamení, že je tu zase čas hustých a vymazlených polévek, které...

19. října 2024

Ušetřit se dá na masu. Znovu bude svátečním jídlem, míní food bloger pan Cuketka

Premium

První český food bloger se svými internetovými příspěvky začal v době, kdy nikdo netušil, co to blog je. Se stejnou prozíravostí dal před pár lety sbohem kulinářským exhibicím a vrhl se na skromnou...

18. října 2022

Flexitariánství má vliv na figuru i planetu. Proč si dát maso jen v neděli

Nové trendy v jídle v nás obvykle nebudí důvěru. Flexitariánství je ovšem jiný případ. Není to žádná nová dieta, jejíž název ani principy si za rok nikdo nebude pamatovat. Podle novinářky, autorky...

13. srpna 2022

Syté, chutné a za pár kaček. 12 tipů na levné obědy do práce i na doma

Pokud se vám zdá, že polední jídlo leze stále více do peněz, zkuste to vzít do vlastních rukou. Ne každý má možnost stravovat se v závodní jídelně, která nabízí dotované obědy, a tak se vám určitě...

26. března 2022

Multivitamin ze zahrádky. Luštěniny zahánějí hlad, nemoci i nechuť žít

Premium

Na horách sejou hrách, na dolině vičku či Ovčáci, čtveráci, vy jste naši vičku i tu čočovičku vy-pás-li... Kdo by neznal popěvky o luštěninách? Málokdo ovšem tuší, co je vička. Vička alias vikev setá...

11. února 2021

Dýňová, čočková a mrkvová. Vyzkoušejte podzimní polévky, které zahřejí

Co vařit, když se venku ochladilo a fouká ze strnišť? Přece vydatnou zeleninovou nebo luštěninovou polévku, které zahřeje i zasytí. My jsme vybrali skvělou podzimní čtveřici. Která z nich je u vás...

10. října 2020

Zdravé nemusí znamenat drahé. Jak vařit rodině s omezeným rozpočtem

Když se řekne zdravé jídlo, možná vám před očima naskočí celozrnný chlebíček s avokádem posypaný kešu ořechy. To jsou všechno drahé a mnohdy exotické suroviny. Na to, abyste jedli levně a přitom...

9. května 2020

Tři zdravá a rychlá jídla pro celou rodinu nejen na období karantény

Už vás nenapadá, co každý den vařit, aby to chutnalo dětem, dobře zasytilo, příliš netížilo a netrvalo hodiny? Zkuste tři zábavné recepty, které mají šanci povýšit na rodinnou klasiku. A nemusíte ani...

28. března 2020

Luštěniny bez trápení: tipy, jak vyzrát na nadýmání i dlouhé vaření

Příliš dlouhá doba namáčení a vaření či nadýmání – to jsou důvody, proč se fazolím, hrachu nebo třeba čočce mnozí vyhýbají. Přitom se na ně dá snadno vyzrát.

23. února 2020

Jak se cítit lépe a žít déle? Objevte luštěniny, tofu a rostlinné nápoje

Možná i vy patříte k těm, kdo si bez masa, sýrů nebo mléka nedovedou představit běžný den. Zkuste udělat něco pro své zdraví a trochu se inspirovat u veganů a vegetariánů. V dalším pokračování...

27. listopadu 2019

Minestrone, tajine nebo mexická pánev. Oslavte den veganů světově

V pátek je světový den veganů, a tak vám nabízíme speciality z celého světa, pro jejichž přípravu nebudete potřebovat žádné živočišné produkty. Toto menu je sice dárkem pro zapřisáhlé vegany, ovšem...

1. listopadu 2019

Světové variace na masové kuličky voní po tymiánu, koriandru i česneku

Zavzpomínejte na letní dovolenou u prostřeného stolu a s celou rodinou. Masové kuličky milují všichni a možnosti jsou doslova neomezené. Inspirujte se marockou barevností, balkánskou divokostí i...

31. srpna 2019

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté polévky hlad a teď v zimě navíc báječně prohřejí tělo. Zkuste do nich přidat zázvor,...

19. ledna 2019

Silvestrovské jednohubky a novoroční jídelní tradice

Za dveřmi je oslava nového roku. A co by to bylo za slávu, kdyby nebylo co zobat k vínu nebo jinému povzbuzujícímu nápoji? Připravte si rychlé dobroty, na které nepotřebujete příbor. A nezapomeňte si...

29. prosince 2018

Chybí vám železo? Jezte maso, luštěniny i ořechy, poradil lékař

Nedostatkem železa trpí každý desátý člověk a pokud ho je v organismu málo, může vést k anémii. I proto je třeba si dávat pozor na vyváženou stravu. „Z potravin, které jsou bohaté na obsah železa lze...

16. října 2018,  aktualizováno  11:30

Podzimní polévky pro zahřátí. Zkuste mrkvovou, čočkovou nebo se zelím

Ačkoliv víkend slibuje sluníčko, na začátku října už se venku moc nezahřejeme. Podzim je zkrátka tady se vším všudy. Včetně chladných a lezavých večerů, kdy se domů těšíme i proto, že si dáme...

6. října 2018

Tipy, jak připravit zdravé a levné jídlo. Zkuste těstoviny i luštěniny

Vařit neznamená strávit půl dne u plotny. Důležité je mít pod kontrolou, co jíte, používat základní suroviny, jíst kvalitněji a z vaření můžete udělat i společenskou událost. Ve výsledku i ušetříte....

19. září 2018

Zamilujte se do batátů. Zkuste třeba polévku, voňavé kari nebo salát

Vypadají trochu jako brambory, ale brambory to nejsou. Batáty jsou doma v tropech a subtropech a jejich výrazná barva vás možná zatím v regálech obchodů spíše odrazovala. Ale když se osmělíte a...

10. března 2018

Pět nejlepších pomazánek nejen na silvestrovskou tabuli

Zítra nás čeká nejbujařejší noc v roce. Zkuste letos pohostit přátele a rodinu něčím jiným než klasickými chlebíčky se salátem a šunkou. Tyhle skvělé pomazánky jsou snadné a rychle hotové, stačí je...

30. prosince 2017

Houbová frittata, bucatini s pestem a kuskus. Teplé večeře do 20 minut

Jste zvyklí o víkendu si večer dopřávat náročné menu, ale v týdnu se odbýváte chlebem s něčím jen proto, že to nezabere moc času? Vyzkoušejte snadné a rychlé večeře s vůní Španělska, Itálie a Afriky,...

28. listopadu 2017

Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen sami masožrouti, v chladnějších dnech se do zeleniny tolik nehrneme. A to je...

31. října 2017

Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho, že na váš stůl přinesou půvabné barvy...

26. září 2017

Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování, malou zahrádku pro vlastní pokusy, nebo si...

23. září 2017

Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný hrnec, který uvaří oběd sám a za pár...

12. července 2017

Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu jinak. Za pomoci orientálního koření, se...

21. června 2017

S luštěninami kolem světa. Harira, čočkový dál a kreolské fazole

Každá světová kuchyně si s luštěninami rozumí. Nejen proto, že jsou jich stovky druhů a využití najdou při při přípravě slaných i sladkých jídel, ale také jsou velice výživné, obsahují pro tělo...

18. února 2017  1:36

Hrstková polévka podle pověry přinese do nového roku peníze

Luštěniny jsou tradiční součástí vánočních a novoročních oslav. Podle lidových pověr symbolizují peníze a jejich konzumací si zajistíme bohatství v následujícím roce. I kdyby to nevyšlo, tak vás...

1. ledna 2017

Držím kontroverzní paleo dietu a jsem krásně štíhlá, říká herečka

Herečka Olympia Valanceová (23) docílila vysněné postavy jen díky dodržování paleo diety a tréninku v posilovně. Nemůže si ji vynachválit, byť ji někteří výživoví poradci zatracují, protože prý tělu...

12. prosince 2016  16:20

Vyznáte se v čočce? Poradíme, jak a s čím různé typy uvařit

Luštěniny patří na naše talíře již po staletí, ale nyní na ně mohou zavítat i jejich exotičtější a barevnější variace ze zahraničí. Poradíme vám, jaký druh se k čemu hodí a jak luštěniny uvařit, aby...

12. listopadu 2016

Luxusní kousky od celebrit, dobré jídlo i masáže. Přijďte na Jarmark!

Sobotní Jarmark OnaDnes.cz je již tradiční příležitostí, jak nakoupit pěkné oblečení, doplňky, boty a šperky od čtenářek za ty nejnižší možné ceny. Můžete nejen nakupovat, ale příjemně s námi strávit...

6. října 2016  14:12

Na Jarmarku skvěle nakoupíte, najíte se a potkáte známé tváře

Chcete-li si levně nakoupit pěkné oblečení, přijďte už příští sobotu 8. října za námi na Jarmark. Společně s generálním partnerem ING Bank jej pro vás chystáme v areálu Praga Kolbenka v pražských...

29. září 2016  16:50

Dobrý a zdravý oběd? České školní jídelny se lepší, záleží i na rodičích

Pro zdravý vývoj dětí je zdravá a pestrá strava nezbytná. Většina z nás si ze školních jídelen ale pamatuje zejména UHO, všudypřítomné knedlíky, naprosté minimum ovoce a zeleniny a snahu učitelek,...

20. září 2016

Helena Houdová: Nedokázala bych sníst maso tvora, který nechtěl umřít

Od vegetariánství a blokád Temelína se Helena Houdová posunula o pořádný kus dál. Pro někoho možná až příliš. Ale od toho, kvůli čemu se kdysi přihlásila do soutěže Miss a v roce 1999 vyhrála, nikdy...

31. května 2016

Naučte děti jíst kvalitní jídlo. S recepty Jamieho Olivera je to snadné

Zlepšete stravování svých dětí a tím i jejich zdraví, vyzývá Jamie Oliver rodiče a školy po celém světě. Na pátek 20. května vyhlásil Food Revolution Day, který má zlepšit povědomí o kvalitní stravě...

19. května 2016

Zlepšete své zažívání. Pomůže běh, bylinky i změna jídelníčku

Trávicí potíže se projeví bolestí břicha nebo také pálením žáhy. Tělo tak dává najevo, že už je cukrů a tuků doslova plné, a prosí o stravu, kterou zvládne lépe zpracovat. Nemyslí tím tabletku z...

30. ledna 2016

Zapékání v troubě je zdravější než smažení, uvedl odborník online

Po narození miminka se svět matky často točí výhradně kolem dítěte a často jí nezbývá čas ani na pořádné jídlo. Své stravě by ale měla věnovat zvýšenou pozornost obzvlášť pokud kojí, aby měla ona i...

7. ledna 2016

Poradny