Vaříme bezmasá jídla

Chytře a úsporně v kuchyni. Přečtěte si, kdo vyhrál Recyklovanou kuchařku

Začátek roku se v kuchyni nese nejen ve stylu obligátního hubnutí, ale také šetření. Navíc je in neplýtvat, a tak si dejme dohromady několik triků a tipů, jak zajímavé vařit a přitom využít vše, co...

4. ledna 2025,  aktualizováno  3.2 8:38

Husté polévky, omáčky i bábovka. Jídlo pro duši, které v zimě zlepší náladu

Když teploty klesnou k nule, není nic lepšího, než se schoulit do teplé deky s miskou voňavého jídla, které zahřeje nejen tělo, ale i duši. Nevlídné zimní měsíce přímo vybízejí k přípravě pokrmů,...

25. ledna 2025

Zelí, kapusta, kadeřávek. Dejte si listopadovou zeleninu nadupanou vitaminy

Za okny už je opravdový podzim se vším všudy, a tak i naše talíře vypadají docela jinak, než před několika týdny či měsíci. Zkuste si na něj naložit košťálovou zeleninu, která má v našem jídelníčku...

2. listopadu 2024

Recepty na nejlepší podzimní polévky. Zahřejte se dýňovou, čočkovou i vývarem

Už jsou tu zase mlhavá rána, chladnější dny a brzká stmívání. To vše spolu s padajícím listím a dalšími neklamnými znaky podzimu dává znamení, že je tu zase čas hustých a vymazlených polévek, které...

19. října 2024

Do salátu, pomazánky i smoothie. Avokádo je studnicí zdraví i extra lahůdkou

Na první pohled nevzhledné hruškovité plody jsou zásobárnou zdravých tuků, vitaminů i antioxidantů. Z botanického hlediska je sice avokádo ovoce, v kuchyni s ním ovšem nakládáme spíš jako se...

21. září 2024

Zázrak nejen pro vegetariány. Hlíva ústřičná nahradí maso i prospěje zdraví

Její blahodárné účinky znali už staří Číňané nebo Římané. Ochutnat hlívu ústřičnou můžete snadno i vy. Můžete ji koupit v obchodě, najít v lese, a dokonce si ji i sami vypěstovat. Je nejen velmi...

31. srpna 2024

Husté polévky, omelety i houby. Chalupářské rychlovky vás budou bavit

V létě trávíme na chatách a chalupách ještě víc času než doma. Ne každý tu má po ruce veškerý kuchyňský komfort, ale i s jednou pánvičkou nebo pekáčkem se dá zahrát velké kulinární divadlo. Máme pro...

17. srpna 2024

Meruňky, švestky i drobné plody. Jak v kuchyni využít letní ovocnou sklizeň

Možná si sladké letní ovoce pěstujete sami na zahrádce, možná se s vámi o svou úrodu dělí příbuzní nebo si nosíte úlovky z trhu. Nejlepší je zakousnout se do šťavnaté meruňky či švestky přímo, ale...

3. srpna 2024

V 81 letech zemřel Loli, otec tiramisu. Slavný dezert prý vznikl náhodou

Renomovaná italská restaurace Le Beccherie potvrdila, že v neděli zemřel po dlouhé těžké nemoci italský cukrář Roberto „Loli“ Linguanotto. Jeho jméno už navždy zůstane spojeno se slavným dezertem...

31. července 2024  11:59

Cukety, rajčata a papriky ve vaší kuchyni. Využijte úrodu ze zahrádky

Nadbytek úrody rajčat, paprik a cuket potká během letních dní mnoho zahradníků. Pokud překvapí i vás, není třeba propadat panice. Plody ze zahrádky lze zpracovat různými způsoby. Můžete je zavařit,...

20. července 2024

Červené hvězdy zahrad i skleníků. Jak nakupovat rajčata a co s nimi v kuchyni

Možná i vy jste si na balkoně či zahrádce vysadili sazenice rajčat a těšíte se na vlastní úrodu. Než se však dočkáte, vypravte se do obchodu nebo na trh pro červené posly léta. Poradíme vám, na co si...

8. června 2024

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo monitoru zpestřit něčím malým k zakousnutí? Máme pro vás několik domácích tipů, které ještě stihnete....

25. května 2024

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná je kvůli své výjimečné nakyslé chuti, která v sobě skrývá neobvyklé atributy. Co o ní možná nevíte a...

4. května 2024

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem, ovocem nebo jen s máslem? Krupicová kaše vyvolává řadu osudových otázek. Jak to s ní máte vy?

13. dubna 2024

Krásný bodlák ze Středozemí. Artyčok využijete na pizzu, do salátu i k masu

Zelenina, která na první pohled připomíná velký květ růže nebo něco mezi květákem a bodlákem (však on to také skutečně bodlák s ostny je), patří mezi superpotraviny a připutovala k nám ze Středomoří....

16. března 2024

Lívancové úterý. Inspirace z Británie je zajímavou alternativou ke koblihám

Masopustnímu úterý se ve Velké Británii říká Shrove Tuesday, tedy doslova (a poněkud krkolomně) Rozhřešující úterý. Název odkazuje na zvyk chodit ke zpovědi, po které dal kněz hříšníkovi rozhřešení....

13. února 2024

Chutný dar bohů i potravina vyvolávající fóbie. Pět zajímavostí o sýrech

Asi jen málokdo si občas nepochutná na kvalitním sýru. Nejenže se jedná o zdravou potravinu plnou bílkovin a vitaminů, která rozhodně patří patří do zdravého a vyváženého jídelníčku, ale navíc úžasně...

3. února 2024

Bojujte s nemocemi s vařečkou v ruce. Pomůže nenápadná superpotravina česnek

Nejen kuchaři a kuchařky, ale ani přírodní medicína nedá dopustit na česnek. Obsahuje totiž víc než dvě stovky účinných látek a rozhodně by neměl chybět v našem jídelníčku. Zejména pak během...

20. ledna 2024

Chlebíčky, jednohubky i pomazánky. Silvestrovské pohoštění ve velkém stylu

Letos vychází silvestrovská oslava na neděli, tak se nikdo nemůže vymlouvat, že neměl dost času na přípravu toho nejlepšího slavnostního pohoštění pro přátele. Ať už to hodláte pojmout tradičně, nebo...

29. prosince 2023

Kapr, řízek nebo tofu? Vánoční menu 3x jinak a rady, jakým vínem ho zapít

Už se jen několikrát vyspíme a budou tu Vánoce. Čas, který trávíme se svými blízkými u vánočního stromečku a také u prostřené slavnostní štědrovečerní tabule. Co na ní nesmí u vás doma chybět?...

16. prosince 2023

Pikantní zázrak ve skleničce. Domácí kimči dodá energii a pomůže hubnout

Kvašené zelí kimči je jedním ze zázraků, kterým je připisována zásluha o pověstnou dlouhověkost Japonců a Korejců. Tuhle pikantní dobrotu si totiž dávají téměř ke každému jídlu! A vy můžete taky. Jak...

24. června 2023

Pizza není jen obyčejná placka. Jídlo, které změnilo svět a stalo se ikonou

Snad žádný objev v kulinární historii nebyl tak zásadní jako „vynález“ pizzy. V nějaké podobě se placka z těsta s rozličnými ingrediencemi peče na celé zeměkouli, ale ta pravá italská je prostě...

4. června 2023

Pečený, obalovaný, do salátu i smoothie. Jak využít celý květák

O květáku se říkávalo, že je zeleninou chudých. Dneska nepatří zrovna mezi nejlevnější druhy zeleniny, zejména na farmářském trhu. Jak ho zpracovat, abyste z něj nevyhodili ani kousek, a ještě si...

20. května 2023

Budoucnost patří lupení a odpovědnosti. Chytrý manuál pro vegany i masožravce

„Copak jsem králík, abych žral lupení?“ Bývaly doby, kdy touto děsně vtipnou frází reagovali opravdoví chlapáci na nabídku zeleninového salátu. Jenže časy se mění. Dnes najdete i mezi vrcholovými...

7. května 2023

Je tady sezona chřestu. Okouzlí vás dokonalou chutí i zdravotními benefity

A je to zase tady. Na českých a moravských polích dozrává chřest, a tak se častěji objevuje na našich talířích. Tato oblíbená zelenina je nejen chutná, ale i zdraví prospěšná. Víte, jaký si vybrat?

29. dubna 2023

Devět potravin plných probiotik, které vám zlepší imunitu, náladu i život

Většina z nás vnímá bakterie jako škodlivé vetřelce. Existují ovšem i „hodné“ bakterie, které mají naopak moc zdraví udržet, či dokonce navracet. Probiotika jsou živé organismy, jejichž přítomnost ve...

15. dubna 2023

Nenápadný ošklivák celer. Prostá zelenina chutná a prospěje zdraví i figuře

Je podle vás celer jen obyčejná a tak trochu nehezká zelenina? Přestaňte ho podceňovat. Kromě toho, že má pro naše zdraví spoustu benefitů, je i docela zajímavou součástí mnoha chutných pokrmů české...

25. března 2023

Kdo je to vlastně flexitarián? Vegetarián, který trošku podvádí

Premium

Být vegetariánem je nuda. Nikoho to dneska už nepřekvapí. Ale flexitariánství, to je jiná klasa! Jíte jako vegetarián a pak si maličko zapodvádíte a nacpete se masem. Ovšem jenom ze „šťastných“...

12. března 2023

Podceňovaná cuketa probouzí kulinární fantazie a dovede mile překvapit

Stává se, že se jí na zahrádce urodí až moc a stane se pro nejednoho rodinného příslušníka vpravdě danajským darem. „Už zase cuketa?“, lekáme se a nevíme, co s touto nudnou zeleninou podniknout....

27. srpna 2022

Usušit, zamrazit, podusit. Co podniknout s plným košíkem hub

Houbové posedlosti podléháme rok co rok. Když si však přineseme domů košík plný hub, radost trochu opadne a začínáme řešit, co s nimi. Poradíme vám, jak je zpracovat, uchovat a co dobrého z nich...

30. července 2022

Je lepší zelenina syrová, nebo tepelně upravená? Záleží na ročním období

Je sice pravda, že vařením, dušením, smažením nebo pečením se ztrácejí vitaminy, ale tepelná úprava zeleniny má zase jiné benefity. Především záleží na tom, o které druhy jde a ve kterou roční dobu...

16. července 2022

Veganství je trend. Lidí, kteří se snaží žít s ohledem na planetu, přibývá

Důvodů, proč se pro veganský styl života rozhoduje stále více lidí, je mnoho. Stravovat se zdravě, přispět k ochraně zvířat i planety a v neposlední řadě i dokázat, že „jdu s dobou“. Co ale přesně...

21. května 2022

Upečte si brynzové tyčky. K pivu, vínu i sledování hokejového mistrovství

Chystáte-li rodinnou oslavu, posezení s přáteli nebo jste nadšenými hokejovými fanoušky, určitě oceníte tip Ládi Hrušky na pochoutku k televizi či jen tak k vínu nebo pivu. Základem famózních tyčinek...

18. května 2022

Jste tým chlebíčky, nebo jednohubky? Na silvestra můžete dát tradicím volno

Konec roku je pro většinu z nás časem slavení, setkávání a dobrého jídla. Kdy jindy se proto předvést jako dokonalá hostitelka či hostitel? Nabídněte hostům tradiční chlebíčky nebo jednohubky,...

30. prosince 2021

Rostou? Čerstvé houby oceníte v polévce, sekané i na topinkách

Patříte-li k těm, kdo před obyčejnými procházkami přírodou dávají přednost cílenému prozkoumávání lesních podrostů s cílem odhalit nenápadně se krčící sametové klobouky, určitě se v posledních dnech...

24. července 2021

Velikonoční koláč

Velikonoční koláč

Střední

60 min

Co si upéct o Velikonocích, když máte doma hodně vajec a sladkého jste přejedeni? Třeba tento...

Poradny