Množství: 8 porcí
- 300 g cukru
- 600 ml lehkého červeného vína
- 1 vanilkový lusk
- 3 hřebíčky
- svitek skořice
- 2 hrušky
- 200 g mražených ostružin nebo směsi lesního ovoce
- 100 g sušených brusinek
- 150 g sušených vypeckovaných švestek
- malý panettone nebo brioška
- 200 ml créme fraiche
- 50 g cukru moučky + na poprášení
- 1 žíce brandy
1. Cukr nasypeme do hrnce a přidáme 5 polévkových lžic vody. Necháme 8 minut slabě vřít, dokud nezačne cukr karamelizovat. Až se zbarví dozlatova, opatrně do něj vlijeme červené víno.
2. Mícháme dokud se karamel nerozpustí, poté přidáme podélně rozpůlený vanilkový lusk a semínka, hřebíček, skořici a asi 5 minut povaříme, aby se víno zredukovalo.
3. Oloupeme a vykrájíme hrušky a nakrájíme na malé kousky. Přidáme je do hrnce a vaříme dalších pět minut, poté přidáme mražené ostružiny nebo lesní ovoce a švestky. Jakmile ovoce rozmrzne vypneme.
4. Z panettone nebo briošky odkrojíme kůrku a nakrájejíme jej na centimetrová kolečka. Poklademe je na dno formy na pudink o objemu asi 1,2 l - některá ještě nakrájíme tak, aby bylo pokryto celé dno, dalšími pokryjeme stěnu formy, jako kdybychom skládali skládačku. Kousek panettone si odložíme na vršek pudinku.
5. Ovoce scedíme v cedníku nad mísou tak, abychom do ní zachytili tekutinu. Vyjmeme vanilkový lusk, skořici a hřebíčky, poté ovoce nasypeme na panettone a lehce upěchujeme lžící.
6. Připravený dort přelijeme polovinou šťávy a nahoru položíme odložený kousek panettone a překryjeme potravinářskou fólií.
7. Přiklopíme vhodně velkým talířem a zatižíme plechovkou fazolí nebo jinou podobně těžkou plechovkou. Po vychladnutí dort přesuneme nejlépe na celou noc do chladničky. Zbylou šťávu nalijeme do džbánku a dáme vychladit.
8. Asi půl hodiny před podáváním vyjmeme pudink z ledničky. Smícháme créme fraiche s cukrem a brandy a dáme do misky. Z pudinku sejmeme závaží, talíř a fólii a nožem oddělíme dort od stěny formy, aby se pudink uvolnil.
9. Na formu položíme dnem vzhůru servírovací talíř a opatrně jej i s pudinkem obratíme, rychle s ním zatřeseme a sejmeme formu.
10. Přelijeme pudink polovinou odložené šťávy, ozdobíme větvičkou cesmíny, poprášíme moučkovým cukrem a servírujeme se zbylou šťávou a miskou créme fraiche s příchutí brandy.
Tip:
Místo panettone nebo briošky můžeme použít tmavý chléb.