Vánoční kapr jinak: se švestkami, houbami a citronem nebo v aspiku

aktualizováno 
Možná vám přijde klasický štědrovečerní kapr tak trochu nuda. Zkuste své blízké letos překvapit originálním receptem, který nejspíš nikdy neochutnali.

Kapr ve vinném aspiku | foto: isifa.com

Pečený kapr se švestkami

Příprava: 20 minut + 30-40 minut pečení
Pro 4-6 osob

* celý vykuchaný kapr bez hlavy o váze asi 2-3 kg * 500 g švestek (i mražených) * hrst rozinek * šťáva a kůra z jednoho citronu * sůl * špetka mleté skořice * 1-2 lžíce cukru krupice * 2 drcené hřebíčky * 2-3 lžíce strouhaného perníku * 2-3 lžíce sekaných loupaných mandlí * 3 lžíce másla * 4 plátky anglické slaniny * 100-150 ml suchého bílého vína * skrojky citronu k podávání

1. Kapra očistíme, omyjeme a osušíme. Břišní dutinu osolíme, pokapeme citronovou šťávou, potřeme máslem a vyložíme půlkami švestek bez pecek (mražené necháme povolit). Vnitřky švestek poprášíme skořicí, tlučeným hřebíčkem, jemně nastrouhanou kůrou z omytého citronu, cukrem, mandlemi, perníkem a poklademe zbylými švestkami řezem a dáme do pekáče vyloženého anglickou dolů. Dutinu uzavřeme.

2. Povrch kapra osolíme, potřeme máslem slaninou. Obložíme zbylými švestkami a pečeme v předehřáté troubě na 180 ° 30-40 minut. Podléváme trochou vína.

3. Nakonec šťávu zjemníme kouskem másla, dle chuti doladíme cukrem, solí nebo citronovou šťávou. Upečeného kapra vyjmeme, necháme chvíli odstát a rozkrájíme na jednotlivé porce. Podáváme se skrojky citronu.

Pečený kapr s houbami a citronem

Příprava: 20 minut + 10-30 minut odležení + 25 minut vaření
Pro 4-6 osob

* 4-6 porcí z kapra s kůží po 150 g * sůl a mletý pepř * šťáva z 1/2 citronu * 2 lžíce másla * 2 lžíce oleje * 1 cibule * 2 stroužky česneku * 250-350 g žampionů * 1 lžička mletého kmínu * špetka mletého tymiánu * 100-150 ml bílého vína * 100-150 g anglické slaniny * klínky citronu a hlávkový salát

1. Omyté a osušené porce z kapra vykostíme, podélně rozpůlíme na užší porce, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Necháme v chladu 10-30 minut odležet. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme lžíci másla a lžíci oleje. Vložíme kapra, opečeme ze všech stran, zmírníme plamen a zvolna dopékáme, aby byly porce ryby propečené, ale šťavnaté a uchováme stranou v teple.

2. Na zbylém másle zpěníme jemně pokrájenou cibulku a česnek a vsypeme plátky očištěných žampionů. Houby osolíme, ochutíme mletým kmínem, špetkou tymiánu a zprudka osmahneme. Obsah pánve zalijeme vínem a dusíme asi 10 minut doměkka.

3. V jiné pánvi na lžíci oleje opečeme dokřupava na proužky nakrájenou slaninu a stáhneme z ohně. Salátové listy omyjeme, necháme okapat a vyložíme jimi plochou mísu s okrajem. Na salát rozložíme porce ryby, přelijeme podušenými houbami a rozpečenou slaninou. Doplníme skrojky dobře omytého citronu a podáváme.

Kapr ve vinném aspiku

Příprava: 15 minut + 10-15 minut vaření
Pro 4 osoby

* 4 porce kapra po 100-150 g * 300 ml vody * 250 ml bílého suchého vína + 250 ml na dolití * 1 menší cibule * 1 mrkev * 1 malá petržel * kousek celeru * půlka citronu * divoké koření (po 5 kuličkách celého pepře, nového koření, 2 bobkové listy) * 2-3 lžíce octa * 1-2 lžičky cukru krupice * sůl * 30 g jemně mleté želatiny * několik snítek kopru nebo petrželky * 1-2 kyselé okurky * 1 vejce natvrdo * 4 kousky sterilované červené kapie

1. V hrnci 10 minut povaříme vodu, víno, na hrubší plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, plátky omytého citronu, koření, sůl a ocet. Do vývaru vložíme očištěné porce kapra a mírným varem vaříme dalších 10-15 minut. Želatinu namočíme do několika lžic studené vody a necháme nabobtnat. Uvařené ryby opatrně vyjmeme, necháme zchladnout a odstraníme všechny kosti tak, aby se porce ryb nerozpadly. Rybí vývar přecedíme přes jemný cedník, mělo by ho být půl litru, a dolijeme 250 ml vína.

2. Do vývaru rozmícháme namočenou želatinu, zahříváme a mícháme, dokud se nerozpustí. Dochutíme solí, cukrem, octem či citronovou šťávou. Aspik se už nesmí vařit, teplota by neměla být vyšší než 80°, a necháme zchladnout. Do misek nalijeme trochu aspiku a necháme v chladu ztuhnout.

3. Na aspik rozdělíme proužky kapie, snítkami kopru nebo petrželky, vějířky okurky, plátky uvařené mrkve, plátky vejce natvrdo, překryjeme uvařenou rybou a přelijeme zchladlým tekutým aspikem. Necháme v chladu pořádně ztuhnout. Pak aspik vyklopíme na připravené talíře.

Tip
Podávejte s čerstvým pečivem, křenovou omáčkou nebo křenovou majonézou. Pokud chcete, víno vynechejte, množství doplňte vodou a aspik dochuťte pouze octem a citronovou šťávou. Ocet můžete použít lihový vinný či ochucený bylinkami. Pokud je vývar kalný a aspik není čirý, přeceďte ho přes bílý plátěný ubrousek.

Kapr na másle s ořechy

Příprava: 30 minut + doba na odležení + 8-12 minut pečení
Pro 4-6 osob

* půlka kapra o váze 1-1,5 kg * sůl a mletý pepř * drcený kmín * 1-2 lžíce hladké mouky * 2 lžíce másla + 4 lžičky másla na přelití * 100 g jader vlašských ořechů * šťáva z citronu

1. Očištěnou polovinu kapra omyjeme, osušíme a ostrým nožem seřízneme filet podél žeberních kostí směrem od páteře k břichu. Odkrojíme tučné části a nožem uděláme mělké zářezy po celé délce i napříč filetu tak, abychom porušili všechny zbylé malé kosti. Maso osolíme, okořeníme pepřem a kmínem, zakapeme citronovou šťávou a necháme minimálně hodinu odležet.

2. Ořechy nasucho opražíme v pánvi nebo v troubě na plechu. Kapří filet nakrájíme na 4 porce a poprášíme hladkou moukou. V pánvi rozehřejeme máslo, vložíme porce ryby kůží dolů a opečeme z obou stran.

3. Ryby vyjmeme a podáváme sypané opraženými ořechy, poléváme rozpuštěným máslem promíchaným s citronovou šťávou.

Tip
Opékat lze na přepuštěném másle, které se nepřipaluje. Povaříte máslo, seberete pěnu, necháte ustát a slijete.

Plněný pečený kapr s bylinkami

Příprava: 30 minut + doba na odležení + 30-40 minut pečení
Pro 4-6 osob

* 1 celý očištěný kapr o váze asi 2-3 kg * sůl a mletý pepř * šťáva z 1 citronu * 6 lžic olivového oleje * 4-6 stroužků česneku * 1 cibule * 100 g anglické slaniny nebo šunky * 250 g žampionů * 1 menší lilek * 1 velké rajče * hrst pokrájených černých oliv * 1 vejce * svazek čerstvých bylinek (šalvěj, oregano, rozmarýn, tymián, petrželka) * hrst čerstvé strouhanky * 150 ml bílého suchého vína

1. Kapra omyjeme, očistíme, zbavíme šupin, osušíme a do kůže uděláme ostrým nožem několik zářezů. Uvnitř i vně ho osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme nádivku. V pánvi na 4 lžících oleje zpěníme jemně nakrájený česnek a cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a osmahneme. Vsypeme oloupané nadrobno nasekané žampiony, chvíli je opékáme a přidáme na kostičky nakrájený lilek, nadrobno nasekané rajče, osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka.

2. Stáhneme z pánve a do směsi vmícháme část usekaných bylinek, nadrobno nakrájené olivy, vejce, podle potřeby trochu strouhanky, dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a promícháme. Směsí naplníme kapra, vložíme do pekáče vytřeného lžící oleje a kapra potřeme zbylým olejem, poklademe zbylými snítkami bylinek a pečeme v předehřáté troubě na 180 ě stupňů asi 30-40 minut.

3. Podle potřeby podléváme během pečení bílým vínem a přeléváme výpekem. Upečeného kapra o necháme asi 5 minut odpočinout, opatrně přeneseme na mísu, podlijeme šťávou, naporcujeme a podáváme.

Tip
Podávejte s vařeným bramborem, kaší nebo čerstvým pečivem a plátky citronu.

Kapr na másle s bylinkovým dipem na pečených bramborech s kukuřicí

Příprava: 30 minut + doba na odležení + 20 minut pečení
Pro 4 osoby

* 600-800 g kapřích filetů bez kostí a kůže * sůl a mletý pepř * šťáva a kůra z 1 limetky, nejlépe bio * 1-2 lžíce másla * 800 g vařených brambor ve slupce * 200 g mražených kukuřičných zrn * 4 lžíce olivového oleje * 2 stroužky česneku * 225 ml kysané smetany * 125 g lučiny * 125 ml smetany na šlehání * 2 malé šalotky * velká hrst čerstvých nasekaných bylinek (bazalka, pažitka, petrželka apod.) * cukr na dochucení * vinný ocet s estragonem na dochucení * 2 hrsti polníčku

1. V míse vyšleháme kysanou smetanu, lučinu, smetanu na šlehání, jemně nasekanou šalotku, bylinky a kůru se šťávou z poloviny limetky na hladký krém. Osolíme a dle chuti přidáme cukr plus pár kapek octa. Dáme do chladu odležet. Kukuřici rozmrazíme při pokojové teplotě. Omyté a osušené rybí filety nakrájíme na plátky tak, abychom měli dva kusy na porci.

2. Osolíme je, opepříme, posypeme limetkovou kůrou a pokapeme šťávou z limetky. Necháme alespoň 10 minut odležet. Uvařené vychladlé brambory oloupeme a protlačíme přes kráječ na kostičky. Brambory vložíme na plech nebo do pekáčku, promícháme s kukuřicí, čtyřmi lžícemi olivového oleje, prolisovaným česnekem, trochou pepře a v předehřáté troubě na 200° pečeme asi 10 minut, dokud brambory nezezlátnou. Osolíme, promícháme.

3. V pánvi rozehřejeme máslo a rybu opečeme z obou stran, trvá to asi 10 minut. Brambory s kukuřicí dáme na talíře, přelijeme bylinkovým dipem, navrch rozdělíme kapra, ozdobíme omytými lístky polníčku a podáváme.

Pečené kapří podkovy s mandlovými lupínky a s medem

Příprava: 15 minut + doba na odležení + asi 15-20 minut pečení
Pro 4-6 osob

* 1 očištěný kapr o váze asi 2-3 kg * 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, bio * 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry, bio * sůl a mletý pepř * šťáva z 1 citronu * šťáva z 1 pomeranče * 3 lžíce tekutého medu * 100 g mandlových lupínků * máslo na vymazání

1. Očištěného kapra bez hlavy a ploutví omyjeme, osušíme a nakrájíme napříč přes páteř na podkovy asi 3-4 cm široké. Porce osolíme, opepříme a pokapeme částí citronové a pomerančové šťávy a promícháme s jemně nastrouhanou kůrou z citrusů. Necháme v chladu asi půl hodiny odležet, porce kapra vyjmeme z marinády a vložíme do zapékací misky nebo pekáčku vymazaného máslem.

2. Vložíme do předehřáté trouby na 200°, zprudka zapečeme a ztlumíme na 180°. Rybu potřeme medem, posypeme mandlemi, podlijeme zbytkem citrusové šťávy a pečeme ještě 10–15 minut. Pět minut necháme rozležet a rybu se šťávou přendáme na mísu.

Tip
Podávejte s bramborovou kaší, šťouchanými či vařenými brambory.

Kořeněný pečený kapr s hruškami se zázvorem

Příprava: 15 minut + doba na odležení + 20 minut vaření
Pro 4 osoby

* 8 porcí kapra s kůží po 80-100 g * hrubá sůl * 1 lžička celého koriandru * 1 lžička celého bílého pepře * šťáva z 1 citronu * polohrubá mouka na poprášení * 3 lžíce olivového oleje * 100 ml bílého suchého vína * 2 lžíce nakládaných kaparů

1. Koriandr, pepř a trochu soli rozdrtíme v hmoždíři. Omyté a osušené porce kapra okořeníme asi polovinou této směsi, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi 10 minut odležet. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince, překrojíme na užší dílky a promícháme s trochou citronové šťávy.

2. V nepřilnavé pánvi rozpustíme lžíci másla a oleje, vložíme hrušky, najemno nasekaný oloupaný zázvor, zbylé tlučené koření, med, podle potřeby podlijeme vodou nebo bílým vínem a dusíme na mírném ohni, dokud hrušky nezměknou (asi 5-8 minut). Dochutíme solí, citronovou šťávou nebo medem. Rybu poprášíme moukou. V čisté pánvi rozpálíme zbylý olej s máslem a porce po obou stranách opečeme dozlatova. Trvá to asi 8-10 minut, podle výšky masa.

3. Ryby dáme na nahřáté talíře. Kapary opláchneme, osušíme a osmahneme v pánvi po opékání ryby. Filety podáváme s hruškami a sypeme osmahnutými kapary.

Kapr na jablkách se smetanovo-hořčičnou pikantní omáčkou

Příprava: 15 minut + 10 minut na odležení + 25 minut vaření
Pro 4 osoby

* 600 g kapřích filetů bez kostí, kůže * sůl a mletý bílý pepř * šťáva z 1/2 citronu * 2 lžíce másla * 2 velká jablka * 2 lžíce cukru * 1-2 červené pálivé papričky * 1 lžíce kvalitní dijonské hořčice * 100-150 ml bílého suchého vína * 250 g cremefresh nebo lahůdkové kysané smetany * čerstvý estragon na ozdobu

1. Kapří filet naporcujeme, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 10 minut odležet. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, nakrájíme na tenké plátky a zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. V pánvi rozehřejeme polovinu másla a opečeme porce kapra. Zmírníme plamen a dopečeme.

2. Rybu přendáme stranou a uchováme v teple. Do pánve přidáme zbylé máslo, cukr a nakrájená jablka, jemně pokrájené papričky bez semínek a opékáme, dokud cukr nezačne lehce karamelizovat. Vmícháme hořčici, víno, lehce osolíme a vaříme na mírném ohni, dokud se víno částečně neodpaří a jablka nejsou téměř měkká.

3. Nakonec vmícháme smetanu, prohřejeme a podle potřeby dochutíme solí, cukrem nebo citronovou šťávou. Porce opečené ryby podáváme přelité omáčkou a zdobíme lístky estragonu.

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Salát z kysaného zelí s jablky

Na podzim je potřeba tělu dodávat spoustu vitaminů a právě salát z kysaného zelí s jablky je skvělou volbou, jak je do...

RECEPT DNE: Kapustová polévka se sýrovými knedlíčky

Přichystejte si k večeři kapustovou polévku se sýrovými knedlíčky. Tělu dodáte potřebnou energii i spoustu vitaminů.

RECEPT DNE: Asijská kuřecí polévka s nudlemi a brokolicí

Milujete asijské jídlo? Pak rozhodně vyzkoušejte recept na kuřecí polévku s nudlemi a brokolicí.

RECEPT DNE: Jablečné lívanečky

V neděli máte více času na přípravu snídaně a tak můžete pro rodinu připravit vynikající jablečné lívanečky.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz