Doporučujeme

Vyzkoušejte vánoční cukroví bez másla. Kokosky nebo pomerančové hvězdičky

  • 28
Pečení cukroví patří sice v mnoha českých rodinách k nezpochybnitelným tradicím, cena některých surovin však už tak přívětivá není. Třeba máslo je stále drahé. Pro výrobu svátečního těsta ovšem můžete využít i levnější sádlo či Heru, nebo upéct druhy, kam tuk nepatří.
Sádláčky

Sádláčky s povidly

Ingredience:

  • 140 g sádla
  • 150 g moučkového cukru
  • 60 g kvalitního kakaa 
  • 200 g hladké mouky 
  • 100 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • povidla na plnění
  • lískové ořechy na zdobení

Pracovní postup:

  1. Sádlo s cukrem a kakaem utřeme. Po částech vmícháme mouku a zpracujeme kompaktní těsto. To zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky ideálně do druhého dne.
  2. Mezitím si z másla, cukru a rumu utřeme krém, který také vložíme do chladu.
  3. Z těsta tvarujeme kuličky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem v dostatečné vzdálenosti od sebe. Do každé uděláme koncem vařečky důlek a pečeme je na 120 °C asi 15 až 20 minut. Necháme vychladnout.
  4. Pak sáčkem se zdobicí špičkou plníme povidly, na ně naneseme máslový krém a do něj zapíchneme lískový ořech. Skladujeme v chladu.

SOUTĚŽ

Vyhrajte pomocníky Tescoma pro vaše vánoční pečení.

Posílejte své rodinné recepty na vánoční cukroví -formulář najdete ZDE

Autoři deseti nejlepších uveřejněných receptů získají vykrajovátka na linecké cukroví Delicia nebo soupravu pro přípravu perníkové hvězdy na stromeček.

Souprava na výrobu perníkové hvězdy
Vykrajovátka na linecké
Pomerančové hvězdičky s mákem

Pomerančové hvězdičky s mákem

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky 
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g Hery
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce máku 
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • pomerančová marmeláda na slepování
  • cukrová poleva a zdobení

Pracovní postup:

  1. Na pracovní desku odvážíme hladkou mouku a moučkový cukr, přidáme nakrájené máslo a žloutky. Potom přidáme mák, pomerančovou kůru a šťávu a vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do potravinové fólie a vložíme do ledničky, kde necháme nejméně do druhého dne.
  2. Na pomoučené pracovní desce z těsta vyválíme plát a vykrajujeme hvězdičky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C.
  3. Vychladlé hvězdičky spojujeme pomerančovou marmeládou a zdobíme polevou i zdobením.

Tip: Sušenky můžete také přelít nebo pocákat čokoládovou polevou.

Kokosky

Kokosky

Ingredience:

  • 6 bílků
  • špetka soli
  • 240 g moučkového cukru
  • 240 g strouhaného kokosu 

Pracovní postup:

  1. Z bílků se špetkou soli vyšleháme elektrickým šlehačem tuhý sníh. Do něj zašleháme cukr a nakonec zapracujeme i strouhaný kokos.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem a lžící na něj tvoříme malé hromádky. Ty opatrně sušíme v troubě, až lehce zezlátnou.

Tip: Kokosky můžeme plnit máslovým krémem a zdobit rozehřátou čokoládovou polevou.


  • Vybrali jsme pro Vás