Sádláčky s povidly
Ingredience:
- 140 g sádla
- 150 g moučkového cukru
- 60 g kvalitního kakaa
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžíce rumu
- povidla na plnění
- lískové ořechy na zdobení
Pracovní postup:
- Sádlo s cukrem a kakaem utřeme. Po částech vmícháme mouku a zpracujeme kompaktní těsto. To zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky ideálně do druhého dne.
- Mezitím si z másla, cukru a rumu utřeme krém, který také vložíme do chladu.
- Z těsta tvarujeme kuličky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem v dostatečné vzdálenosti od sebe. Do každé uděláme koncem vařečky důlek a pečeme je na 120 °C asi 15 až 20 minut. Necháme vychladnout.
- Pak sáčkem se zdobicí špičkou plníme povidly, na ně naneseme máslový krém a do něj zapíchneme lískový ořech. Skladujeme v chladu.
SOUTĚŽVyhrajte pomocníky Tescoma pro vaše vánoční pečení. Posílejte své rodinné recepty na vánoční cukroví -formulář najdete ZDE. Autoři deseti nejlepších uveřejněných receptů získají vykrajovátka na linecké cukroví Delicia nebo soupravu pro přípravu perníkové hvězdy na stromeček. |
Pomerančové hvězdičky s mákem
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 200 g Hery
- 3 žloutky
- 2 lžíce máku
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- pomerančová marmeláda na slepování
- cukrová poleva a zdobení
Pracovní postup:
- Na pracovní desku odvážíme hladkou mouku a moučkový cukr, přidáme nakrájené máslo a žloutky. Potom přidáme mák, pomerančovou kůru a šťávu a vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do potravinové fólie a vložíme do ledničky, kde necháme nejméně do druhého dne.
- Na pomoučené pracovní desce z těsta vyválíme plát a vykrajujeme hvězdičky. Ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C.
- Vychladlé hvězdičky spojujeme pomerančovou marmeládou a zdobíme polevou i zdobením.
Tip: Sušenky můžete také přelít nebo pocákat čokoládovou polevou.
Kokosky
Ingredience:
- 6 bílků
- špetka soli
- 240 g moučkového cukru
- 240 g strouhaného kokosu
Pracovní postup:
- Z bílků se špetkou soli vyšleháme elektrickým šlehačem tuhý sníh. Do něj zašleháme cukr a nakonec zapracujeme i strouhaný kokos.
- Plech vyložíme pečicím papírem a lžící na něj tvoříme malé hromádky. Ty opatrně sušíme v troubě, až lehce zezlátnou.
Tip: Kokosky můžeme plnit máslovým krémem a zdobit rozehřátou čokoládovou polevou.