Kdy začít péct cukroví na Vánoce
Ideální je pustit se do plánování ještě v listopadu. Není od věci sepsat si seznam a nakupovat suroviny postupně v akcích, můžete tak dost ušetřit a navíc si ulehčíte práci a ušetříte nervy. Shánění ořechů, kakaa nebo kokosové moučky na poslední chvíli, když zjistíte, že ve vašem oblíbeném obchodě je vyprodáno, nemá nic společného s adventní pohodou.
Maximálně čtyři druhy! Manuál, se kterým letos zvládnete cukroví bez stresu |
Připravte si také všechno potřebné náčiní, od vykrajovátek, přes pečicí papír až po zdobicí sáčky. Co se týká plechů, pomůže, když si jich pár půjčíte od maminky, kamarádky nebo sousedů, jejich dostatečný počet výrazně urychlí celý proces pečení.
Staré formičky vyčistěte, nové dokupte třeba na adventních trzích, projděte si oblíbené rozpisy z rodinné kuchařky nebo vyhledejte další zajímavé vánoční recepty, které chcete letos zkusit. Dobrým tipem je sestavit si tabulku, ze které vám vyjde celkové množství jednotlivých surovin, které budete potřebovat.
Co začít péct jako první
Většina rodin peče jako první perníčky, aby měly čas změknout a zvláčnět Ovšem pokud máte recept na perníčky, které jsou hned měkké, pak si jejich přípravu a zdobení klidně můžete nechat na později. Perníkové těsto dobře propracujte a nechte ho jeden dva dny odležet v chladničce. Bude se s ním lépe pracovat.
Vyplatí se také upéct si dopředu linecké, kokosové, mocca sušenky, ořechové trubičky a další druhy cukroví, které budete později chtít slepovat a zdobit. I tato těsta můžete nechat několik dní v chladničce, než je zpracujete. Několik týdnů před Vánoci můžete péct také vanilkové rohlíčky, krásně se mezitím rozleží.
Už u vás voní vanilka a hřebíček? Kdy začít péct cukroví a jak ho ukládat |
Týden před svátky se můžete pustit také do kokosek, pusinek a dalších křehčích kousků. Úplně nakonec připravujte nepečené druhy, rolády, kuličky a včelí úly.
Nejlepší linecké cukroví
Linecké těsto je základem pro velké množství druhů vánočního cukroví. Při jeho přípravě je dobré řídit se následujícími tipy:
- Máslo pro přípravu křehkého těsta musí být zcela chladné. Vyndejte ho z chladničky až na poslední chvíli.
- Nejprve prsty vytvořte drobenku ze všech suchých ingrediencí a studeného másla, teprve poté přidejte vejce a další přísady.
- Těsto zpracujte nejprve nožem, a pak rukama, nebo v robotu. Postupujte velmi rychle. Jakmile se máslo moc zahřeje, negativně se to projeví na výsledné konzistenci těsta.
Linecké těsto čtyřikrát jinak. Cukroví podle babiček i vyloženě moderní |
- Těsto můžete použít hned, ale lepší je nechat ho nějaký čas odležet v ledničce zabalené v potravinové fólii. Bude se s ním lépe pracovat a nebude se trhat.
- Vykrájené tvary dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 160 °C 10 až 15 dorůžova. Pozor, každá trouba peče jinak, takže se řiďte vlastní zkušeností. Všechny tvary by měly být stejně vysoké, aby se ty tenčí nepřipalovaly.
Kdy slepovat cukroví
Zdobit a plnit začněte až týden dva před Vánoci, začněte marmeládou a oříškovo-čokoládovým krémem, máslové krémy přijdou na řadu později. Pak je opět potřeba cukroví uložit do chladu.
Vyzkoušejte vánoční cukroví bez másla. Kokosky nebo pomerančové hvězdičky |
To se týká nejen slepovaného cukroví, ale třeba také košíčků a trubiček. V této době také kousky přelijte čokoládovou polevou a ozdobte ořechy, mandlemi nebo jiným zdobením.
Jak skladovat vánoční cukroví
Hotové a naplněné cukroví skladujte na chladném místě v plechové krabici s víkem nebo v plastové krabici vyložené alobalem. Ideálním místem je chladnička nebo studený sklep. Využít ale můžete i balkon, tady však pozor na případné venkovní mrazy (nebo naopak nečekané teplo), které by mohly chuť i vzhled cukroví znehodnotit.
Už pečete vánoční cukroví? Přečtěte si, jak ho ukládat, aby bylo dokonalé |
Nepečené cukroví skladujte v uzavřené nádobě v ledničce. Pusinky uložte do papírové krabice, v plechovce nebo plastové dóze by mohly zvlhnout.
Perníčky budou vláčnější, když spolu s nimi vložíte do krabice kousek chleba, citronové kůry nebo jablka.
Top recepty na vánoční cukroví našich babiček
Každá rodina má svoje osvědčené recepty na vánoční cukroví, které si střeží jako poklad a předává z generace na generaci. Můžete se také inspirovat vyzkoušenými babičkovskými recepty, které najdete v rubrice Recepty na iDNES.cz, nebo si nechte poradit od čtenářek a čtenářů.
Pracny, košíčky a další skvělé cukroví, které pečeme v redakci |
Rychlé a jednoduché cukroví
Když se nezadaří a během adventu si nedokážete najít čas nebo energii na pečení domácího cukroví, nic se neděje. Můžete to nechat docela na poslední chvíli. Existuje spousta snadných a rychlých receptů na cukroví, které zvládnete připravit během sledování pohádek nebo poslouchání koled klidně až 23. prosince. Zkuste třeba některé z našich receptů:
Cukroví na poslední chvíli. Geniálně rychlé recepty nejen na kuličky |