Vše, co chcete vědět o cukroví: nejlepší recepty, kdy začít péct, jak skladovat

Autor:
Vánoce se blíží, a tak nastává čas připravit si jednoduchý manuál na pečení vánočního cukroví. Přinášíme vám nejlepší recepty na vánoční cukroví a také rady, kdy začít péct, kdy se pustit do zdobení a jak cukroví skladovat. A nezapomeňte hlasovat v naší anketě, které druhy se letos chystáte péct.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Kdy začít péct cukroví na Vánoce

Ideální je pustit se do plánování ještě v listopadu. Není od věci sepsat si seznam a nakupovat suroviny postupně v akcích, můžete tak dost ušetřit a navíc si ulehčíte práci a ušetříte nervy. Shánění ořechů, kakaa nebo kokosové moučky na poslední chvíli, když zjistíte, že ve vašem oblíbeném obchodě je vyprodáno, nemá nic společného s adventní pohodou.

Maximálně čtyři druhy! Manuál, se kterým letos zvládnete cukroví bez stresu

Připravte si také všechno potřebné náčiní, od vykrajovátek, přes pečicí papír až po zdobicí sáčky. Co se týká plechů, pomůže, když si jich pár půjčíte od maminky, kamarádky nebo sousedů, jejich dostatečný počet výrazně urychlí celý proces pečení.

Staré formičky vyčistěte, nové dokupte třeba na adventních trzích, projděte si oblíbené rozpisy z rodinné kuchařky nebo vyhledejte další zajímavé vánoční recepty, které chcete letos zkusit. Dobrým tipem je sestavit si tabulku, ze které vám vyjde celkové množství jednotlivých surovin, které budete potřebovat.

Perníčky

Co začít péct jako první

Většina rodin peče jako první perníčky, aby měly čas změknout a zvláčnět Ovšem pokud máte recept na perníčky, které jsou hned měkké, pak si jejich přípravu a zdobení klidně můžete nechat na později. Perníkové těsto dobře propracujte a nechte ho jeden dva dny odležet v chladničce. Bude se s ním lépe pracovat.

Vyplatí se také upéct si dopředu linecké, kokosové, mocca sušenky, ořechové trubičky a další druhy cukroví, které budete později chtít slepovat a zdobit. I tato těsta můžete nechat několik dní v chladničce, než je zpracujete. Několik týdnů před Vánoci můžete péct také vanilkové rohlíčky, krásně se mezitím rozleží.

Už u vás voní vanilka a hřebíček? Kdy začít péct cukroví a jak ho ukládat

Týden před svátky se můžete pustit také do kokosek, pusinek a dalších křehčích kousků. Úplně nakonec připravujte nepečené druhy, rolády, kuličky a včelí úly.

Sušenky s citronovým krémem

Nejlepší linecké cukroví

Linecké těsto je základem pro velké množství druhů vánočního cukroví. Při jeho přípravě je dobré řídit se následujícími tipy:

  • Máslo pro přípravu křehkého těsta musí být zcela chladné. Vyndejte ho z chladničky až na poslední chvíli.
  • Nejprve prsty vytvořte drobenku ze všech suchých ingrediencí a studeného másla, teprve poté přidejte vejce a další přísady.
    • Těsto zpracujte nejprve nožem, a pak rukama, nebo v robotu. Postupujte velmi rychle. Jakmile se máslo moc zahřeje, negativně se to projeví na výsledné konzistenci těsta.

Linecké těsto čtyřikrát jinak. Cukroví podle babiček i vyloženě moderní

    • Těsto můžete použít hned, ale lepší je nechat ho nějaký čas odležet v ledničce zabalené v potravinové fólii. Bude se s ním lépe pracovat a nebude se trhat.
    • Vykrájené tvary dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 160 °C 10 až 15 dorůžova. Pozor, každá trouba peče jinak, takže se řiďte vlastní zkušeností. Všechny tvary by měly být stejně vysoké, aby se ty tenčí nepřipalovaly.
Karamelová kolečka s ořechy

Kdy slepovat cukroví

Zdobit a plnit začněte až týden dva před Vánoci, začněte marmeládou a oříškovo-čokoládovým krémem, máslové krémy přijdou na řadu později. Pak je opět potřeba cukroví uložit do chladu.

Vyzkoušejte vánoční cukroví bez másla. Kokosky nebo pomerančové hvězdičky

To se týká nejen slepovaného cukroví, ale třeba také košíčků a trubiček. V této době také kousky přelijte čokoládovou polevou a ozdobte ořechy, mandlemi nebo jiným zdobením.

Kompozice cukroví

Jak skladovat vánoční cukroví

Hotové a naplněné cukroví skladujte na chladném místě v plechové krabici s víkem nebo v plastové krabici vyložené alobalem. Ideálním místem je chladnička nebo studený sklep. Využít ale můžete i balkon, tady však pozor na případné venkovní mrazy (nebo naopak nečekané teplo), které by mohly chuť i vzhled cukroví znehodnotit.

Už pečete vánoční cukroví? Přečtěte si, jak ho ukládat, aby bylo dokonalé

Nepečené cukroví skladujte v uzavřené nádobě v ledničce. Pusinky uložte do papírové krabice, v plechovce nebo plastové dóze by mohly zvlhnout.

Perníčky budou vláčnější, když spolu s nimi vložíte do krabice kousek chleba, citronové kůry nebo jablka.

Ilustrační snímek

Top recepty na vánoční cukroví našich babiček

Každá rodina má svoje osvědčené recepty na vánoční cukroví, které si střeží jako poklad a předává z generace na generaci. Můžete se také inspirovat vyzkoušenými babičkovskými recepty, které najdete v rubrice Recepty na iDNES.cz, nebo si nechte poradit od čtenářek a čtenářů.

Pracny, košíčky a další skvělé cukroví, které pečeme v redakci

Perníkové kuličky

Rychlé a jednoduché cukroví

Když se nezadaří a během adventu si nedokážete najít čas nebo energii na pečení domácího cukroví, nic se neděje. Můžete to nechat docela na poslední chvíli. Existuje spousta snadných a rychlých receptů na cukroví, které zvládnete připravit během sledování pohádek nebo poslouchání koled klidně až 23. prosince. Zkuste třeba některé z našich receptů:

Cukroví na poslední chvíli. Geniálně rychlé recepty nejen na kuličky

Které cukroví se letos chystáte péct?

(vyberte až 5 možností)
celkem hlasů: 1875
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 24. prosince 2024. Anketa je uzavřena.
Vstoupit do diskuse (7 příspěvků)

Nejčtenější

Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Ilustrační snímek

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit...

Špetka chilli, kousek zázvoru a taky skořice. Nejlepší recepty pro zahřátí

Ilustrační snímek

Je vám zima a chlad vám zalézá za nehty i pod kůži? Zkuste si připravit hustou dýňovou či čočkovou polévku s trochou kari a chilli pro příjemné prohřátí nebo zázvorový čaj s plátky čerstvého zázvoru,...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

Vepřové kotlety na zelenině

Vepřové kotlety na zelenině

Střední

90 min

Maso chutná nejlépe pečené na kořenové zelenině.

Zapečené palačinky

Zapečené palačinky

Lehké

45 min

Extra jednoduché a extra dobré. Pochutnejte si na kakaových palačinkách s tvarohovou náplní.

Bezé roláda s vlašskými ořechy

Bezé roláda s vlašskými ořechy

Střední

70 min

Nevíte, co upéct? Vyzkoušejte tuto bezé roládu.

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Střední

60 min

Udělejte dětem radost domácími stripsy.

Marinovaná treska s nakládaným zázvorovým salátem

Marinovaná treska s nakládaným zázvorovým salátem

Lehké

30 min

Připravte si tresku na asijský způsob, budete překvapeni skvělou souhrou chutí.

Svěží filé v papilotě

Svěží filé v papilotě

Lehké

40 min

Vyzkoušejte tento zdravý recept na skvělý oběd či večeři.

Smažený sýr s rajčatovým a bylinkovým dipem

Smažený sýr s rajčatovým a bylinkovým dipem

Lehké

20 min

Vyzkoušejte tuto rychlovku oblíbenou u celé rodiny.

Vepřové kotlety na zelenině

Vepřové kotlety na zelenině

Střední

90 min

Maso chutná nejlépe pečené na kořenové zelenině.

Špetka chilli, kousek zázvoru a taky skořice. Nejlepší recepty pro zahřátí

Ilustrační snímek

Je vám zima a chlad vám zalézá za nehty i pod kůži? Zkuste si připravit hustou dýňovou či čočkovou polévku s trochou kari a chilli pro příjemné prohřátí nebo zázvorový čaj s plátky čerstvého zázvoru,...

15. listopadu 2025

Zapečené palačinky

Zapečené palačinky

Lehké

45 min

Extra jednoduché a extra dobré. Pochutnejte si na kakaových palačinkách s tvarohovou náplní.

Pečený králík na paprice s fenyklem

Pečený králík na paprice s fenyklem

Lehké

150 min

Pečený králík, kterého si oblíbíte díky jednoduché přípravě.

Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Ilustrační snímek

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit...

13. listopadu 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

11. listopadu 2025  8:22

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.