Neděle 27. listopadu 2022, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 27. listopadu 2022 Xenie

Vánoční cukroví, které zvládnou i děti

aktualizováno  30. listopadu 2012 
Víte, jak nejlépe zabavit děti před Vánocemi? Zaměstnejte je pečením. Jim to udělá radost a vy budete mít chvilku třeba na grog...

Čokoládové kuličky | foto: Martin Faltus

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Čokoládové kuličky

Příprava: 15 minut

* 250 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 100 g celých lískových oříšků
* 250 g maizeny
* 75 g hladké mouky
* 30 g kakaa
* 1 vanilinový cukr
* špetka zázvoru
* špetka skořice
* moučkový cukr na ozdobu

1. Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilinovým cukrem, maizenou, třetinou mouky, kakaem a kořením. Přidáme i zbylou mouku a těsto prohněteme. Těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout.

2. Z těsta tvoříme válečky, které nakrájíme na stejná kolečka. Do kousku těsta vložíme jeden lískový oříšek a vytvarujeme kuličku. Pečeme na moukou vysypaném plechu asi 20 minut. Po upečení a vychladnutí posypeme kuličky moučkovým cukrem.

TIP
Lískové oříšky můžete nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi. Ty ale před použitím raději spařte a oloupejte. Pokud chcete dosáhnout exotické chuti, vyzkoušejte pekanové ořechy.

PRO NEPEKAŘKY

Pokud vám pečení nic neříká, můžete s dětmi vyzkoušet následující vychytávku. Kupte hotový polotovar čokoládové polevy. Ten zahřejte v teplé vodě, odstřihněte jeden roh a přímo sáčkem nechte děti tvarovat na pečicí papír různé čokoládové ornamenty. Ty pak nechte chvíli ztuhnout a je hotovo...

Kakaové bochánky

Příprava: 15 minut

* 150 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 150 g kakaa
* lžička skořice
* mandle
* moučkový cukr na posypání

1. Moučkový cukr smícháme s kakaem a skořicí. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a vše dobře zpracujeme.

2. Jakmile se všechny suroviny spojí, tvoříme z těsta malé bochánky a do každého vpíchneme jednu oloupanou mandli. Přendáme na tukem vymazaný plech a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 10 minut. Ještě teplé bochánky posypeme cukrem a necháme vychladnout.

TIP
Jestliže máte oblíbenou spíše jemně nahořklou chuť cukroví, můžete zkusit obalit bochánky místo do moučkového cukru do pravého kakaa. A místo mandlí můžete bochánky naplnit třeba sušenými datlemi.

Mrkvové sušenky

Příprava: 20 minut

* 2 hrnky ovesných vloček
* 2 jemně nastrouhané mrkve
*1 vejce
*60 g másla
*sůl
*voda
*zavařenina

1. Vločky semeleme, smícháme s najemno nastrouhanou mrkví, vejcem a změklým máslem. Vše promícháme a vypracujeme v tuhé těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici hodinu uležet.

2. Z těsta vyválíme 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme obdélníčky. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme asi 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Necháme je vychladnout a slepujeme pikantní zavařeninou.

TIP
K mrkvovým sušenkám se výborně hodí třeba rybízová nebo pomerančová zavařenina. A vyzkoušet můžete i med. Pokud si děti tyto sušenky oblíbí, můžete je příště po upečení nakrájet na větší obdélníčky a zabalit do školy ke svačině jako domácí müsli tyčinky.

Ovocné špízky

* sušené meruňky
* sušené švestky
* sušený ananas
* datle
* fíky
* sušené jahody
* čokoládová poleva
* strouhaný kokos

1. Sušené ovoce nakrájíme na kousky a střídavě napichujeme na párátko nebo na ozdobné napichovátko. Celé nebo půlky špízů namáčíme v rozpuštěné čokoládě a obalíme v kokosu.

2. Přendáme na mřížku a necháme ztuhnout. Samozřejmě lze použít jakékoliv sušené ovoce dle vlastní chuti, ale je dobré střídat barvy, aby byly špízky pestré. Namísto špízků je možné ovoce nakrájet na malé kousky a vmíchat do rozpuštěné čokolády. K ovoci můžeme přidat sekané ořechy, mandle apod. Necháme čokoládu částečně ztuhnout a poté děláme na celofánem pokrytý plech malé bochánky, které necháme v lednici ztuhnout.

TIP
Použít můžete i jiné sušené ovoce – jablka, hrušky nebo i brusinky. Čokoládovou polevu pak vyberte přímo na míru chuti vašich dětí – hořkou, mléčnou či bílou. Pokud si chcete ušetřit práci, na polevu použijte koupený polotovar, který stačí ohřát ve vodě.

Krtince

Příprava: 15 minut

* 50 g másla
* 130 g ovesných vloček
* 100 g medu
* 50 g strouhaného kokosu
* lžíce smetany
* 50 g čokoládové polevy

1. Máslo na pánvi rozpustíme a na něm opražíme vločky. Smícháme s kokosem, medem a smetanou. Směs dáme do lednice odležet.

2. Ze směsi tvoříme malé kopečky, přendáme na máslem vymazaný plech a necháme asi hodinu zaschnout. Špičky kopečků namáčíme do rozpuštěné čokolády a necháme ztuhnout.

TIP
Vršky krtinců můžete ozdobit třeba nasekanými oříšky nebo sušenými brusinkami. Jestliže vaše děti milují křiklavé barvy, pak můžete použít barevné kuličky, které jsou běžně k dostání v potravinách, nebo třeba obyčejné lentilky.

Tatrankové medvědí tlapičky

Příprava: 20 minut

* 4 mleté nebo jemně nastrouhané tatranky
* 100 g kokosové moučky
* 1 ztužený pokrmový tuk
* 300 g polohrubé mouky
* 100 g moučkového cukru
* 1 vejce
* špetka prášku do pečiva

1. Tatranky najemno umeleme. Přendáme do mísy, přimícháme kokos, polohrubou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Přísady promícháme a přidáme změklý tuk a vejce. Vypracujeme v tužší těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň půl hodiny odležet.

2. Těstem naplníme formičky, ale nedáváme je zcela plné, pečením tlapičky hodně vyskočí. Přendáme na plech a pečeme 10–12 minut ve středně vyhřáté troubě. Ještě teplé tlapičky vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Po vychladnutí můžeme tlapičky ozdobit čokoládovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem.

TIP
Kokosovou moučku můžete nahradit dvěma sójovými suky, které najemno namelte nebo nastrouhejte a zapracujte do těsta. Tatranky můžete místo pomletí nakrájet na větší kusy, vložit do sáčku a válečkem na těsto je rozdrtit.

Slepované piškoty

* 200 g dětských piškotů
* 50 g rybízové marmelády
* čokoládová poleva
* strouhaný kokos

Dva piškoty slepíme k sobě marmeládou, necháme v lednici chvíli odpočinout, poté je namáčíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme kokosem a necháme na mřížce ztuhnout.

Vánoční knoflíčky

Příprava: 15 minut

* 300 g hladké mouky
* 150 g moučkového cukru
* 200 g másla
* 2 vejce
* 1 vanilkový cukr
* bílá a tmavá čokoládová poleva

1. Hladkou mouku promícháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a vypracujeme v tužší těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň půl hodiny odležet.

2. Poté odkrajujeme kousky těsta, ze kterých vyválíme kuličky o velikosti vlašského ořechu. Klademe na vymazaný plech, do každé kuličky prstem vytlačíme důlek a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Do jamek upečených a už vystydlých kuliček nalijeme trochu rozpuštěné čokolády a necháme ztuhnout. Bílou tečku vytvoříme rozpuštěnou bílou čokoládou.

TIP
Pro závěrečné zdobení vánočních knoflíčků můžete místo bílé čokolády použít i plátky loupaných mandlí nebo kokosové lupínky. Ty ale do čokoládové polevy musíte vmáčknout včas, tedy ještě než zcela ztuhne.

Indiánky

* 50 g tuku
* 100 g jahodového džemu
* 1 vejce
* 150 g kakaových sušenek
* 1 balíček dětských piškotů
* čokoládová poleva

Tuk utřeme s džemem a vmícháme vejce. Přidáme nastrouhané (pomleté) sušenky. Dobře promícháme. Zdobicím sáčkem stříkáme hromádky na podklad z piškotů. Necháme v chladu ztuhnout a poté poléváme čokoládovou polevou.

Karamelové hrudky

* 250 g másla
* 100 g karamelek
* 1 sáček sladkých burisonů

Ve vodní lázni rozpustíme máslo. Přidáme karamelky a dobře promícháme, dokud se vše nespojí. Přisypeme sladké burisony a dobře zpracujeme. Hmotu necháme chvíli vychladnout a poté z ní tvoříme malé kopečky, které skládáme do papírových košíčků.

Autoři:
  • Nejčtenější

Žena vypadá jako divoženka, muži jsou jejím vzhledem fascinováni

Umělkyně, modelka i pornoherečka si říká Annuschkatz a na svém těle má tolik tetování, že už je jen málokde vidět její...

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sebevědomí některých kuchařů bylo neskutečné, vzpomínal Pohlreich na natáčení

Kuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal v pořadu Jak to bylo, šéfe? na zážitky z natáčení z 3. a 4. řady své proslavené show...

Někdo má Eiffelovku, já záchod, prohlásila nevěsta. Svatba byla pohádková

Že první lásky málokdy trvají navždy? Příběh Matěje a Markéty, protagonistů nového dílu dokureality Den jak sen, svědčí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kráska pracující u letectva popisuje práci v ryze mužském prostředí

Kerra Buergerová pracuje u letectva Spojených států amerických a každý den je v kontaktu především s muži. Kráska,...

Zubařka Saxana a dvě mrtvoly. Doma pořádala seance, policie ji viní z vraždy

Premium Policie zadržela dvě ženy a prověřuje, zda byly členky sekty. Obvinila je z vraždy. Jednou z žen je úspěšná dentistka,...

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

USA byly pro nás symbolem svobody a blahobytu. Teď nám vhánějí slzy do očí

Premium Amerika nás naučila cestovat. Obdivovali jsme ji pro její svobodu, sílu i neomezené možnosti. Se svým manželem jsme do...

Smlouvání a kdysi tradiční tuřín rozhodly další kolo Masterchefa

Komunikace a schopnost improvizace jsou velmi důležité i v kuchyni. A tak se devět finalistů Masterchefa muselo v...

Sebevědomí některých kuchařů bylo neskutečné, vzpomínal Pohlreich na natáčení

Kuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal v pořadu Jak to bylo, šéfe? na zážitky z natáčení z 3. a 4. řady své proslavené show...

Pohořet lze i na játrech na cibulce či krupicové kaši, ukázal Masterchef

Českou klasiku přetváří takovým způsobem, že vzdává hold tradici, a přitom ji přibližuje moderním gastronomickým...

Už je tu zase čas pečení cukroví. Kde se vzalo a proč mělo magickou moc

Vánoce se blíží a tak je tu doba, kdy nasazujeme zástěry a do ruky bereme váleček, vykrajovátka a zdobičky. Po vzoru...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žena vypadá jako divoženka, muži jsou jejím vzhledem fascinováni

Umělkyně, modelka i pornoherečka si říká Annuschkatz a na svém těle má tolik tetování, že už je jen málokde vidět její...

Přemýšlím o sebevraždě, říká Obermaierová kvůli plynu a drahým energiím

Herečka Jaroslava Obermaierová (76) prozradila, že má strach z drahých energií a nedostatku plynu. Kvůli tomu dokonce...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Nelituji toho, že jsem kdysi pila, říká sestra Jiřího Korna. Žila i na ulici

Yvetta Kornová (60) promluvila o alkoholismu a svěřila se, že plánuje svatbu. Známá dětská herečka a sestra zpěváka...

Raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? rýmuje Nohavica na kanálu Bobošíkové

Problematiku rakety dopadlé na polské území zpracoval ve své nové písni Jaromír Nohavica. „Ta raketa byla Ukrajince,...