Višňové pralinky
Příprava 20 minut
Chlazení 1-2 hodiny
- 100 g sušených višní nebo třešní
- 200 g hořké čokolády
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce griotky
- 100 g mléčné čokolády
- Višně najemno posekáme. Hořkou čokoládu nalámeme na kousky.
- Smetanu přivedeme k varu, stáhneme z plotýnky a přisypeme čokoládu. Směs mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Do čokoládové hmoty zamícháme griotku a višně, hodinu chladíme v ledničce.
- Z mléčné čokolády nožem nakrájíme hoblinky nebo ji nahrubo nastrouháme.
- Lžičkou tvarujeme z čokoládové hmoty kuličky a obalíme je v hoblinách. Hotové kuličky uložíme v chladu.
Vosí hnízda
Příprava 90 minut
- 160 g mletých piškotů
- 50 g mletých ořechů
- 60 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 3-4 lžíce koňaku
- 250 g bílého marcipánu
- moučkový cukr na posypání válu a vysypání formiček
- celé dětské piškoty na přiklopení
- čokoláda na přelití
Krém:
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 4 lžíce kávového likéru
- Na vál nasypeme mleté piškoty a ořechy, přidáme změklé máslo, moučkový cukr, kakao a koňak. Vše důkladně prohněteme, až vznikne hladké těsto.
- Krémovou náplň připravíme ze změklého másla, které vyšleháme s moučkovým cukrem a ochutíme kávovým likérem.
- Marcipán prohněteme na pocukrovaném válu. Nakrájíme ho na malé kousky, které vtlačíme do formiček vysypaných cukrem, a prstem ho uvnitř vytvarujeme do tenké vrstvy. Formičky pak naplníme kousky připraveného těsta a obráceným koncem vařečky do středu vypíchneme důlek, který naplníme krémem. Každé hnízdo uzavřeme piškotem.
- Vosí hnízda opatrně vyklopíme z formiček, necháme zatuhnout a na závěr spodní části namočíme v čokoládě rozehřáté ve vodní lázni a necháme ztuhnout.
Kuličky s praženými mandlemi
Příprava 20 minut
Odležení 24 hodin
Dokončení 20 minut
- 200 g drcených piškotů
- 4 lžíce smetany 40%
- 100 g hořké čokolády
- 150 g pražených mandlových lupínků
- 50 g másla
- 2 lžíce kořeněného rumu
- Mandlové lupínky rozprostřeme na plech a při teplotě 180 °C necháme v troubě zezlátnout. Bude to trvat asi 10 minut. Opražené mandličky dáme do robotu a dvěma krátkými pulzy rozdrtíme nahrubo. Odsypeme dvě třetiny a zbytek rozmixujeme najemno.
- Zahřejeme sladkou smetanu, přidáme máslo a nalámanou čokoládu a za stálého míchání necháme zchladnout. Vmícháme rum.
- Do čokoládové hmoty přidáme drcené piškoty a nahrubo umleté mandle. Necháme odpočinout v lednici alespoň dvě hodiny. Z hmoty lžičkou vypichujeme kousky, ty vhazujeme do jemně umletých mandlí a tvoříme kuličky.