Linecké kytičky s mandlemi
Ingredience:
- 450 g kukuřičné mouky
- 225 g rýžové mouky
- 150 g kukuřičného škrobu
- 240 g moučkového cukru
- 400 g másla
- 1 vejce
- 150 g višňové marmelády
- 20 g amarantových perliček
- 40 g mandlových lupínků
- 15 g rozinek
Pracovní postup:
- Obě mouky se škrobem prosijeme na vál. Přidáme moučkový cukr, máslo a vejce a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v lednici.
- Odpočinuté těsto rozválíme na vále podsypaném kukuřičným škrobem. Vykrajujeme kytičky o průměru asi 6 cm. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 6 minut dorůžova, pak necháme zchladnout.
- Kytičky potřeme marmeládou a slepíme dohromady. Vrchní kytičku také potřeme a posypeme amarantovými perličkami. Do ještě vlhké marmelády nalepíme mandlové lupínky jako okvětní lístky a rozinku jako střed kytičky.
Fíkové lanýžky bezlepkové
Ingredience:
- 150 g sušených fíků
- 100 g bezlepkových piškotů
- 80 g moučkového cukru
- 5 lžic rumu
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce citronové šťávy
Na dohotovení:
- 200 g hořké čokoládové polevy
- pražené nasekané mandle
- čerstvé fíky
Pracovní postup:
- Fíky umeleme na masovém strojku. Přidáme nastrouhané bezlepkové piškoty, moučkový cukr, rum, skořici a citronovou šťávu. Vypracujeme pevnou hmotu.
- Hmotu rozdělíme na 24 kousků a z každého vytvarujeme malý váleček. Válečky rozložíme na tácek posypaný moučkovým cukrem, aby se lanýžky neslepily. Uložíme je do chladničky ztuhnout.
- Čokoládovou polevu rozpustíme na horké vodní lázni a fíkové válečky do polevy namočíme. Položíme je na pečicí papír.
- Než poleva ztuhne, posypeme polovinu lanýžků mandlemi a zbylé ozdobíme na dílky nakrájenými čerstvými fíky. Polevu necháme ztuhnout.
Bezlepkové dvoubarevné pracny
Ingredience:
- 150 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 250 g bezlepkové mouky (použili jsme Promix Uni)
- 100 g mletých mandlí
- 1 špetka kůry z biocitronu
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- 1 špetka mleté skořice
- tuk na vymazání formiček
- směs moučkového a vanilkového cukru na obalování
Pracovní postup:
- Máslo vyšleháme s oběma druhy cukrů a žloutkem. Postupně zapracujeme i bezlepkovou mouku s mletými mandlemi a citronovou kůrou. Těsto rozdělíme na 2 poloviny, do jedné přidáme kakao, do druhé 2 lžíce mouky se skořicí a necháme je odpočinout v lednici.
- Formičky na pracny pečlivě vymažeme tukem. Kousky z obou těst vtlačujeme do formiček tak, aby po vyklopení byly pracny pěkně barevné..
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Upečené pracny necháme vychladnout a poté vyklopíme. Hotové pracny můžeme obalit v moučkovém a vanilkovém cukru.
Pistáciové pusinky
Ingredience:
- 130 g vyloupaných nesolených pistácií
- 280 g bezlepkové mouky (použili jsme Promix Uni)
- 1 špetku soli
- 90 g krupicového cukru
- 225 g změklého másla
- 1 žloutek
- moučkový cukr na ozdobu
Pracovní postup:
- Pistácie nasypeme na 5 minut do vařicí vody. Scedíme je, zbavíme slupky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme je asi 8 minut při 150 °C. Necháme je zcela vychladnout a na jemno rozmixujeme. K pistáciím přidáme mouku, sůl a promícháme.
- V robotu utřeme cukr se změklým máslem do světlého nadýchaného krému a přidáme žloutek. Postupně zamícháme směs mouky se solí a vypracujeme hladké těsto.
- Z těsta uválíme kuličky, každou o váze přibližně 7 gramů a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 15 minut. Hned po upečení sušenky pocukrujeme a nechám vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat ještě jednou.