Doporučujeme

I bez lepku vám budou Vánoce chutnat. Dejte si linecké, pracny či lanýžky

  • 2
Doby, kdy si lidé s dietním omezením museli o svátcích odpírat a jen se smutně dívat, jak se jíní ládují cukrovím, jsou naštěstí dávno pryč. Například ti, kdo nesnášejí lepek, seženou dnes nepřeberné množství surovin a receptů, které je o Vánocích rozveselí. Zkuste třeba tuhle vynikající čtveřici.
Bezlepkové linecké kytičky s mandlemi

Linecké kytičky s mandlemi

Ingredience:

  • 450 g kukuřičné mouky
  • 225 g rýžové mouky
  • 150 g kukuřičného škrobu
  • 240 g moučkového cukru
  • 400 g másla
  • 1 vejce
  • 150 g višňové marmelády
  • 20 g amarantových perliček
  • 40 g mandlových lupínků
  • 15 g rozinek 

Pracovní postup:

  1. Obě mouky se škrobem prosijeme na vál. Přidáme moučkový cukr, máslo a vejce a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v lednici.
  2. Odpočinuté těsto rozválíme na vále podsypaném kukuřičným škrobem. Vykrajujeme kytičky o průměru asi 6 cm. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 6 minut dorůžova, pak necháme zchladnout.
  3. Kytičky potřeme marmeládou a slepíme dohromady. Vrchní kytičku také potřeme a posypeme amarantovými perličkami. Do ještě vlhké marmelády nalepíme mandlové lupínky jako okvětní lístky a rozinku jako střed kytičky.
Fíkové lanýžky

Fíkové lanýžky bezlepkové

Ingredience:

  • 150 g sušených fíků
  • 100 g bezlepkových piškotů
  • 80 g moučkového cukru
  • 5 lžic rumu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce citronové šťávy

Na dohotovení:

  • 200 g hořké čokoládové polevy
  • pražené nasekané mandle
  • čerstvé fíky

Pracovní postup:

  1. Fíky umeleme na masovém strojku. Přidáme nastrouhané bezlepkové piškoty, moučkový cukr, rum, skořici a citronovou šťávu. Vypracujeme pevnou hmotu.
  2. Hmotu rozdělíme na 24 kousků a z každého vytvarujeme malý váleček. Válečky rozložíme na tácek posypaný moučkovým cukrem, aby se lanýžky neslepily. Uložíme je do chladničky ztuhnout. 
  3. Čokoládovou polevu rozpustíme na horké vodní lázni a fíkové válečky do polevy namočíme. Položíme je na pečicí papír.
  4. Než poleva ztuhne, posypeme polovinu lanýžků mandlemi a zbylé ozdobíme na dílky nakrájenými čerstvými fíky. Polevu necháme ztuhnout.

Bezlepkové dvoubarevné pracny

Bezlepkové dvoubarevné pracny

Ingredience:

  • 150 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 250 g bezlepkové mouky (použili jsme Promix Uni)
  • 100 g mletých mandlí
  • 1 špetka kůry z biocitronu
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 špetka mleté skořice
  • tuk na vymazání formiček
  • směs moučkového a vanilkového cukru na obalování

Pracovní postup:

  1. Máslo vyšleháme s oběma druhy cukrů a žloutkem. Postupně zapracujeme i bezlepkovou mouku s mletými mandlemi a citronovou kůrou. Těsto rozdělíme na 2 poloviny, do jedné přidáme kakao, do druhé 2 lžíce mouky se skořicí a necháme je odpočinout v lednici.
  2. Formičky na pracny pečlivě vymažeme tukem. Kousky z obou těst vtlačujeme do formiček tak, aby po vyklopení byly pracny pěkně barevné..
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Upečené pracny necháme vychladnout a poté vyklopíme. Hotové pracny můžeme obalit v moučkovém a vanilkovém cukru.
Pistáciové pusinky

Pistáciové pusinky

Ingredience:

  • 130 g vyloupaných nesolených pistácií
  • 280 g bezlepkové mouky (použili jsme Promix Uni)
  • 1 špetku soli
  • 90 g krupicového cukru
  • 225 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Pistácie nasypeme na 5 minut do vařicí vody. Scedíme je, zbavíme slupky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme je asi 8 minut při 150 °C. Necháme je zcela vychladnout a na jemno rozmixujeme. K pistáciím přidáme mouku, sůl a promícháme.
  2. V robotu utřeme cukr se změklým máslem do světlého nadýchaného krému a přidáme žloutek. Postupně zamícháme směs mouky se solí a vypracujeme hladké těsto.
  3. Z těsta uválíme kuličky, každou o váze přibližně 7 gramů a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 15 minut. Hned po upečení sušenky pocukrujeme a nechám vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat ještě jednou. 

  • Vybrali jsme pro Vás