- 600 g brambor (varný typ A), vařených a oloupaných (váha brambor je po uvaření a oloupání)
- 1 červená cibule, oloupaná a nasekaná
- 5 lžic tofunézy (krémový přípravek na bázi sójového tvarohu, nahradí
- majonézu)
- 2 kyselé okurky, nasekané
- 3 vejce, uvařená natvrdo, nasekaná
- jablko, nakrájené na kostičky nebo nastrouhané
- 100 g šunky od kosti, na tenké proužky
- 50 g anglické slaniny nakrájené na drobné kostičky
- sůl a čerstvě drcený pepř
- lák z okurek (citron či ocet), ohřátý
1. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Studené oloupeme a nakrájíme na kousky nebo protlačíme mřížkou.
2. Lák z kyselých okurek přivedeme k varu, odstavíme z plotny a vsypeme do něho pokrájenou cibuli. Po pěti minutách slijeme.
3. Vejce, okurky a jablko nakrájíme na kousky a dáme k bramborám; totéž provedeme se slaninou a šunkou. Přidáme spařenou cibuli, trochu vychladlého láku a tofunézu.
4. Nakonec salát dle vlastní chuti osolíme, opepříme a promícháme. Necháme uležet v ledničce; nedočkavci mohou jíst hned. Počítejte přitom s tím, že salát po odležení získá trochu jinou chuť. S definitivním dochucením je tedy lepší počkat.
TIP: Kdo chce, může přidat do salátu dvě lžíce plnotučné hořčice, ale ta opravdu není nutná, neboť v salátu se nachází více než dost chutí.