Doporučujeme

Na Vánoce kapra? Samozřejmě, ale zkusit můžete i jinou rybu

  • 11
Co by to bylo za Štědrý den, kdybychom si nedali smaženého kapra s bramborovým salátem, říkáte si asi. Jenže tato oblíbená ryba nemusí být v trojobalu a docenit můžete také sváteční chuť dalších skvělých druhů, jako je třeba candát nebo losos.
Kapr na kmíně s bramborovým salátem se šunkou

Kapr na kmíně s bramborovým salátem

Ingredience:

  • 4 filety z kapra
  • sůl
  • 2 lžičky celého kmínu
  • 4 lžíce másla

Na salát:

  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 500 ml silného masového nebo zeleninového vývaru
  • 6 křepelčích vajíček
  • 500 g salátových brambor (uvařených ve slupce a oloupaných)
  • 5 kyselých okurek + trocha láku
  • 150 g šunky od kosti
  • 50 g zeleného hrášku (sterilovaného nebo rozmrzlého mraženého)
  • 2 šalotky
  • 150 g majonézy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • sůl a mletý bílý pepř 

Pracovní postup:

  1. Očištěnou kořenovou zeleninu uvaříme v silném vývaru doměkka. Křepelčí vajíčka uvaříme natvrdo (trvá to asi 3 minuty). Vajíčka ihned po uvaření zchladíme v ledové vodě a oloupeme. Zeleninu slijeme a necháme vychladnout.
  2. Uvařenou zeleninu a brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do velké mísy. Přidáme na kostičky nakrájené okurky a stejně pokrájenou šunku, hrášek a nadrobno nasekanou šalotku. Na závěr přidáme rozpůlená nebo rozčtvrcená křepelčí vajíčka.
  3. Základ salátu ochutíme majonézou, hořčicí, solí, pepřem a lákem z okurek. Necháme v chladu odležet alespoň 60 minut.
  4. Mezitím filety osolíme, posypeme kmínem a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Kapra poklademe máslem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 30 minut. Během pečení filety přeléváme výpekem. Podáváme s bramborovým salátem a klínky citronu.
Bylinkový bramborový salát s lososem

Bylinkový bramborový salát s lososem

Ingredience:

  • 4 filety z lososa
  • 30 g čerstvé strouhanky z bílého pečiva
  • 2-3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce olivového oleje 

Na salát:

  • 800 g malých salátových brambor
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 4 lžíce bílého vinného octa
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • hrst směsi bylinek (nasekané čerstvé pažitky, petržele a estragonu) 

Pracovní postup:

  1. Brambory uvaříme den předem ve slupce doměkka. Ve velké salátové míse důkladně promícháme hořčici a ocet, přidáme olej a dochutíme solí a pepřem. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a spolu s nasekanými bylinkami je vsypeme do mísy. Vše společně dobře promícháme.
  2. Troubu rozehřejeme na 190 °C. Na pečicí papír položíme filety z lososa. Smícháme dohromady zbytek ingrediencí, dochutíme solí a čerstvě namletým černým pepřem a směsí potřeme kousky lososa.
  3. Pečeme v troubě 15–20 minut, nebo dokud nemá krusta nazlátlou barvu. Podáváme s bylinkovým bramborovým salátem.
Candát v mandlové krustě s hráškovým pyré

Candát v mandlové krustě s hráškovým pyré

Ingredience:

  • 4 filety candáta
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • koření na ryby
  • olivový olej
  • 2 vejce
  • 20 g hladké mouky
  • 100 g mandlových plátků
  • 400 g hrášku
  • pár lístků máty
  • 1 lžíce citronové šťávy

Pracovní postup:

  1. Candáta naložíme alespoň půl dne dopředu. Osolíme, opepříme, vetřeme koření na ryby a pomašlujeme olivovým olejem.
  2. Vejce rozšleháme, osolíme a smícháme s moukou. Ryby rozložíme na plech vyložený pečicím papírem kůží dolů a pomažeme těstíčkem, na které následně nasypeme mandle.
  3. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
  4. Hrášek vaříme asi 5 minut ve slané vodě do změknutí. Scedíme, dáme do mixeru, přidáme pár lístků máty i citronovou šťávu, osolíme a opepříme. Pokud je pyré moc husté, přilijeme trochu vody.
Pečená treska s tymiánem

Pečená treska s tymiánem

Ingredience:

  • 2 chemicky neošetřené citrony
  • 800 g tresky (filet)
  • 2 cibule
  • 1/2 svazku tymiánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 bobkový list
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a mletý bílý pepř
  • hrst nasekané petrželky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • bylinky na ozdobení

Pracovní postup:

  1. Citrony omyjeme a osušíme. Z jednoho citronu ostrouháme kůru a dáme ji stranou. Pak z něj vymačkáme šťávu. Rybí filet omyjeme a osušíme, nakrájíme na porce a pokapeme asi 2 lžícemi citronové šťávy.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tymián opláchneme a lístky nasekáme najemno. Cibuli, polovinu tymiánu a citronovou kůru dáme do mísy a promícháme se 3 lžícemi oleje. Přidáme bobkový list a ke směsi prolisujeme česnek. Osolíme a opepříme. Porce ryby vložíme na 2 hodiny do této marinády.
  3. Zbytek tymiánu smícháme s nasekanou petrželkou. Vejce rozšleháme a lehce osolíme. Porce ryby vyjmeme z marinády, osušíme a poprášíme moukou. Pak je obalíme ve vejci a nakonec v bylinkách.
  4. Tresku zvolna opečeme ve větší pánvi na zbylém rozehřátém oleji z obou stran a přitom opakovaně potíráme marinádou. Na talíři rybu posypeme bylinkami a obložíme plátky zbylého citronu. Jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory.

  • Vybrali jsme pro Vás