Kapr na kmíně s bramborovým salátem
Ingredience:
- 4 filety z kapra
- sůl
- 2 lžičky celého kmínu
- 4 lžíce másla
Na salát:
- 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 500 ml silného masového nebo zeleninového vývaru
- 6 křepelčích vajíček
- 500 g salátových brambor (uvařených ve slupce a oloupaných)
- 5 kyselých okurek + trocha láku
- 150 g šunky od kosti
- 50 g zeleného hrášku (sterilovaného nebo rozmrzlého mraženého)
- 2 šalotky
- 150 g majonézy
- 2 lžíce dijonské hořčice
- sůl a mletý bílý pepř
Pracovní postup:
- Očištěnou kořenovou zeleninu uvaříme v silném vývaru doměkka. Křepelčí vajíčka uvaříme natvrdo (trvá to asi 3 minuty). Vajíčka ihned po uvaření zchladíme v ledové vodě a oloupeme. Zeleninu slijeme a necháme vychladnout.
- Uvařenou zeleninu a brambory nakrájíme na kostičky a vložíme do velké mísy. Přidáme na kostičky nakrájené okurky a stejně pokrájenou šunku, hrášek a nadrobno nasekanou šalotku. Na závěr přidáme rozpůlená nebo rozčtvrcená křepelčí vajíčka.
- Základ salátu ochutíme majonézou, hořčicí, solí, pepřem a lákem z okurek. Necháme v chladu odležet alespoň 60 minut.
- Mezitím filety osolíme, posypeme kmínem a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Kapra poklademe máslem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 30 minut. Během pečení filety přeléváme výpekem. Podáváme s bramborovým salátem a klínky citronu.
Bylinkový bramborový salát s lososem
Ingredience:
- 4 filety z lososa
- 30 g čerstvé strouhanky z bílého pečiva
- 2-3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce čerstvě nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
Na salát:
- 800 g malých salátových brambor
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 4 lžíce bílého vinného octa
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- hrst směsi bylinek (nasekané čerstvé pažitky, petržele a estragonu)
Pracovní postup:
- Brambory uvaříme den předem ve slupce doměkka. Ve velké salátové míse důkladně promícháme hořčici a ocet, přidáme olej a dochutíme solí a pepřem. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a spolu s nasekanými bylinkami je vsypeme do mísy. Vše společně dobře promícháme.
- Troubu rozehřejeme na 190 °C. Na pečicí papír položíme filety z lososa. Smícháme dohromady zbytek ingrediencí, dochutíme solí a čerstvě namletým černým pepřem a směsí potřeme kousky lososa.
- Pečeme v troubě 15–20 minut, nebo dokud nemá krusta nazlátlou barvu. Podáváme s bylinkovým bramborovým salátem.
Candát v mandlové krustě s hráškovým pyré
Ingredience:
- 4 filety candáta
- sůl a čerstvě mletý pepř
- koření na ryby
- olivový olej
- 2 vejce
- 20 g hladké mouky
- 100 g mandlových plátků
- 400 g hrášku
- pár lístků máty
- 1 lžíce citronové šťávy
Pracovní postup:
- Candáta naložíme alespoň půl dne dopředu. Osolíme, opepříme, vetřeme koření na ryby a pomašlujeme olivovým olejem.
- Vejce rozšleháme, osolíme a smícháme s moukou. Ryby rozložíme na plech vyložený pečicím papírem kůží dolů a pomažeme těstíčkem, na které následně nasypeme mandle.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
- Hrášek vaříme asi 5 minut ve slané vodě do změknutí. Scedíme, dáme do mixeru, přidáme pár lístků máty i citronovou šťávu, osolíme a opepříme. Pokud je pyré moc husté, přilijeme trochu vody.
Pečená treska s tymiánem
Ingredience:
- 2 chemicky neošetřené citrony
- 800 g tresky (filet)
- 2 cibule
- 1/2 svazku tymiánu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- sůl a mletý bílý pepř
- hrst nasekané petrželky
- 1 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- bylinky na ozdobení
Pracovní postup:
- Citrony omyjeme a osušíme. Z jednoho citronu ostrouháme kůru a dáme ji stranou. Pak z něj vymačkáme šťávu. Rybí filet omyjeme a osušíme, nakrájíme na porce a pokapeme asi 2 lžícemi citronové šťávy.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tymián opláchneme a lístky nasekáme najemno. Cibuli, polovinu tymiánu a citronovou kůru dáme do mísy a promícháme se 3 lžícemi oleje. Přidáme bobkový list a ke směsi prolisujeme česnek. Osolíme a opepříme. Porce ryby vložíme na 2 hodiny do této marinády.
- Zbytek tymiánu smícháme s nasekanou petrželkou. Vejce rozšleháme a lehce osolíme. Porce ryby vyjmeme z marinády, osušíme a poprášíme moukou. Pak je obalíme ve vejci a nakonec v bylinkách.
- Tresku zvolna opečeme ve větší pánvi na zbylém rozehřátém oleji z obou stran a přitom opakovaně potíráme marinádou. Na talíři rybu posypeme bylinkami a obložíme plátky zbylého citronu. Jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory.