Pečená treska s tymiánem
Ingredience:
- 2 chemicky neošetřené citrony
- 800 g tresky (filet)
- 2 cibule
- 1/2 svazku tymiánu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- sůl a mletý bílý pepř
- hrst nasekané petrželky
- 1 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- bylinky na ozdobení
Pracovní postup:
- Citrony omyjeme a osušíme. Z jednoho citronu ostrouháme kůru a dáme ji stranou. Pak z něj vymačkáme šťávu. Rybí filet omyjeme a osušíme, nakrájíme na porce a pokapeme asi 2 lžícemi citronové šťávy.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tymián opláchneme a lístky nasekáme najemno. Cibuli, polovinu tymiánu a citronovou kůru dáme do mísy a promícháme se 3 lžícemi oleje. Přidáme bobkový list a ke směsi prolisujeme česnek. Osolíme a opepříme. Porce ryby vložíme na 2 hodiny do této marinády.
- Zbytek tymiánu smícháme s nasekanou petrželkou. Vejce rozšleháme a lehce osolíme. Porce ryby vyjmeme z marinády, osušíme a poprášíme moukou. Pak je obalíme ve vejci a nakonec v bylinkách.
- Tresku zvolna opečeme ve větší pánvi na zbylém rozehřátém oleji z obou stran a přitom opakovaně potíráme marinádou. Na talíři rybu posypeme bylinkami a obložíme plátky zbylého citronu. Jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory.