Doporučujeme

Veganské Vánoce. Upečte si letos cukroví bez živočišných produktů

  • 16
Stravujete se vegansky, ale přesto si chcete užít vánoční svátky ve jménu tradic, ke kterým patří domácí cukroví? Zkuste jeden z našich báječných receptů bez vajec, másla a smetany.
Švestkovo mandlové kuličky

Švestkovo mandlové kuličky

Ingredience:

  • 100 g mandlových plátků
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 70 g kokosového oleje
  • 100 g sušených švestek
  • 200 g celozrnných (vegan) sušenek
  • 300 ml kokosového mléka
  • 80 g datlového sirupu 
  • 30 g vanilkového pudinkového prášku

Pracovní postup:

  1. Mandlové plátky vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby. Pražíme nasucho při 160 °C dorůžova.
  2. Oloupané mandle nasekáme a opražíme na pánvi s kokosovým olejem. Přidáme nakrájené sušené švestky a nastrouhané sušenky. Kokosové mléko přivedeme k varu a prohříváme asi 4 minuty, rozmícháme s datlovým sirupem a vanilkovým pudinkovým práškem do vychladnutí. Přidáme oříškovou směs, smícháme a uložíme do lednice alespoň na 3 hodiny odpočinout.
  3. Ze směsi tvarujeme vlhkýma rukama kuličky, které obalujeme v opražených mandlích. Vyskládáme na talířek, necháme 30 minut odležet v lednici a můžeme ihned podávat.
Nepečená kolečka s kokosovou náplní

Nepečená kolečka s kokosovou náplní

Ingredience:

  • 55 g ovesných vloček
  • 200 g loupaných mandlí + na dozdobení
  • 50 g sušených fíků
  • 50 g lněných semínek
  • 20 g kakaa
  • špetka soli
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 4 lžíce medu 

Na náplň:

  • 150 g jemně mletého kokosu
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce čekankového sirupu

Pracovní postup:

  1. V pávi opražíme ovesné vločky dozlatova. Necháme je vychladnout a společně s mandlemi rozsekáme v mixéru najemno. Fíky nakrájíme nadrobno a smícháme s mandlovou směsí. Přidáme lněná semínka, kakao, sůl, kokosový olej a med. Vypracujeme soudržnou hmotu, kterou necháme odležet krátce v chladničce. Mezitím smícháme kokos, kokosový olej a čekankový sirup. 
  2. Kulaté tvořítko o průměru cca 5 cm naplníme asi 5 mm silnou vrstvou fíkové hmoty. Navrch rozetřeme kokosovou náplň a opět navrstvíme fíkovou hmotu. Povrch uhladíme, sejmeme tvořítko a cukroví ozdobíme mandlemi do tvaru kytičky. Postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Kolečka necháme zatuhnout v chladničce.
Fit čokoládové řezy

Fit čokoládové řezy

Ingredience:

  • 425 g datlí (medjool)
  • 140 g vlašských ořechů
  • 150 g mandlí se slupkou
  • 60 g kakaa
  • špetka soli
  • 20 g drcených kakaových bobů 

Na krém:

  • 60 ml mandlového mléka
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • špetka soli
  • 200 g čokolády 80%
  • 100 g datlového sirupu  

Pracovní postup:

  1. Do mixéru vložíme 100 g vlašských ořechů, mandle, kakao a sůl. Rozmixujeme najemno, vysypeme do misky a odložíme stranou.
  2. Datle namočíme na 10 minut do vody. Poté je umeleme v masovém mlýnku do misky s rozmixovanými surovinami. Přidáme špetku soli a propracujeme na pevnou hmotu.
  3. Směs natlačíme do formy se dnem vyloženým pečicím papírem. Zahladíme do rovna a formu uložíme do lednice na 15 minut.
  4. Mandlové mléko vlijeme do misky a zahřejeme jej v rendlíku. Přidáme kokosový olej, kousky čokolády, sirup nebo cukr, špetku soli a mícháme, dokud se vše nespojí. Pak krém vložíme do lednice na 10 minut.
  5. Řezy i s krémem vyndáme z lednice. Krém promícháme a naneseme ho na řezy do pekáčku. Rozetřeme do rovnoměrné vrstvy a uhladíme dohladka. 
  6. Kakaové boby a zbytek vlašských ořechů nasekáme na větší kusy. Vše pak nasypeme na povrch řezů a odložíme do chladničky zatuhnout na 2 hodiny. Poté vyklopíme z pekáčku a nakrájíme na porce. 

Tip: Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v pokojové teplotě. Takto vydrží 3 až 4 dny, nebo je můžeme zabalit a zamrazit.


  • Vybrali jsme pro Vás