Švestkovo mandlové kuličky
Ingredience:
- 100 g mandlových plátků
- 100 g oloupaných mandlí
- 70 g kokosového oleje
- 100 g sušených švestek
- 200 g celozrnných (vegan) sušenek
- 300 ml kokosového mléka
- 80 g datlového sirupu
- 30 g vanilkového pudinkového prášku
Pracovní postup:
- Mandlové plátky vysypeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby. Pražíme nasucho při 160 °C dorůžova.
- Oloupané mandle nasekáme a opražíme na pánvi s kokosovým olejem. Přidáme nakrájené sušené švestky a nastrouhané sušenky. Kokosové mléko přivedeme k varu a prohříváme asi 4 minuty, rozmícháme s datlovým sirupem a vanilkovým pudinkovým práškem do vychladnutí. Přidáme oříškovou směs, smícháme a uložíme do lednice alespoň na 3 hodiny odpočinout.
- Ze směsi tvarujeme vlhkýma rukama kuličky, které obalujeme v opražených mandlích. Vyskládáme na talířek, necháme 30 minut odležet v lednici a můžeme ihned podávat.
Nepečená kolečka s kokosovou náplní
Ingredience:
- 55 g ovesných vloček
- 200 g loupaných mandlí + na dozdobení
- 50 g sušených fíků
- 50 g lněných semínek
- 20 g kakaa
- špetka soli
- 3 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce medu
Na náplň:
- 150 g jemně mletého kokosu
- 4 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce čekankového sirupu
Pracovní postup:
- V pávi opražíme ovesné vločky dozlatova. Necháme je vychladnout a společně s mandlemi rozsekáme v mixéru najemno. Fíky nakrájíme nadrobno a smícháme s mandlovou směsí. Přidáme lněná semínka, kakao, sůl, kokosový olej a med. Vypracujeme soudržnou hmotu, kterou necháme odležet krátce v chladničce. Mezitím smícháme kokos, kokosový olej a čekankový sirup.
- Kulaté tvořítko o průměru cca 5 cm naplníme asi 5 mm silnou vrstvou fíkové hmoty. Navrch rozetřeme kokosovou náplň a opět navrstvíme fíkovou hmotu. Povrch uhladíme, sejmeme tvořítko a cukroví ozdobíme mandlemi do tvaru kytičky. Postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Kolečka necháme zatuhnout v chladničce.
Fit čokoládové řezy
Ingredience:
- 425 g datlí (medjool)
- 140 g vlašských ořechů
- 150 g mandlí se slupkou
- 60 g kakaa
- špetka soli
- 20 g drcených kakaových bobů
Na krém:
- 60 ml mandlového mléka
- 2 lžíce kokosového tuku
- špetka soli
- 200 g čokolády 80%
- 100 g datlového sirupu
Pracovní postup:
- Do mixéru vložíme 100 g vlašských ořechů, mandle, kakao a sůl. Rozmixujeme najemno, vysypeme do misky a odložíme stranou.
- Datle namočíme na 10 minut do vody. Poté je umeleme v masovém mlýnku do misky s rozmixovanými surovinami. Přidáme špetku soli a propracujeme na pevnou hmotu.
- Směs natlačíme do formy se dnem vyloženým pečicím papírem. Zahladíme do rovna a formu uložíme do lednice na 15 minut.
- Mandlové mléko vlijeme do misky a zahřejeme jej v rendlíku. Přidáme kokosový olej, kousky čokolády, sirup nebo cukr, špetku soli a mícháme, dokud se vše nespojí. Pak krém vložíme do lednice na 10 minut.
- Řezy i s krémem vyndáme z lednice. Krém promícháme a naneseme ho na řezy do pekáčku. Rozetřeme do rovnoměrné vrstvy a uhladíme dohladka.
- Kakaové boby a zbytek vlašských ořechů nasekáme na větší kusy. Vše pak nasypeme na povrch řezů a odložíme do chladničky zatuhnout na 2 hodiny. Poté vyklopíme z pekáčku a nakrájíme na porce.
Tip: Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě v pokojové teplotě. Takto vydrží 3 až 4 dny, nebo je můžeme zabalit a zamrazit.