Vanilka, skořice, hřebíček. Voňavé pokušení pro první adventní neděli

aktualizováno 
Také si nenecháte zkazit předvánoční atmosféru všudypřítomnými reklamami na bezbřehé nakupování? Ne v obchodních domech, ale v kuchyni je o adventu nejlépe. Voní tu totiž koření, které nás vrací do dětství. A tuto vůni si nemusíte užít zdaleka jen při pečení cukroví, ale třeba i při přípravě báječných adventních sladkostí.

Adventní perníkové řezy | foto: Profimedia.cz

Horká čokoláda s marshmallows

Ingredience na 4 porce:

Horká čokoláda s marshmallows
  • 4 hrnky plnotučného mléka
  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1,5 hrnku malých bonbonů marshmallows
  • mletá skořice na poprášení

Pracovní postup:

  1. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme na kostičky nalámanou čokoládu, med, vanilkový extrakt a většinu marshmallows. Asi půl hrnku si necháme na ozdobu.
  2. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se všechny bonbony nerozpustí.
  3. Nápoj nalijeme do čtyř hrnků, ozdobíme zbylými marshmallows a poprášíme mletou skořicí. Ihned podáváme.

Tip: V případě, že nápoj připravujete pro dospělé, přidejte do hrnků trochu rumu, vaječného koňaku nebo jiného oblíbeného likéru.

Adventní perníkové řezy

Ingredience na 1 hluboký plech:

Adventní perníkové řezy
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku krupicového cukru
  • 1 prášek do perníku
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • máslo a hrubá mouka na vysypání
  • 1 hrnek nasekaných opražených mandlí na ozdobu

Na krém:

  • 350 ml mléka
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce holandského kakaa
  • 200 g másla

Pracovní postup:

  1. Hluboký plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu zapneme na 180 °C.
  2. V míse ušleháme vejce s krupicovým cukrem do pěny, pak přidáme olej, mléko a marmeládu. Dobře promícháme.
  3. Nakonec přidáme mouku smíchanou s práškem do perníku a kakaem. Vypracujeme řidší těsto. Pokud je třeba, přidáme trochu mléka.
  4. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme asi 30 až 40 minut. Necháme vychladnout.
  5. Mezitím si připravíme krém. V menším hrnci přivedeme k varu polovinu mléka s cukrem, v té druhé rozmícháme pudinkový prášek. Opatrně ho vmícháme do horkého mléka a za stálého míchání na mírném plameni uvaříme hustý pudink.
  6. Necháme ho za občasného míchání vystydnout na požadovanou teplotu. Kakao s máslem utřeme a pak pomocí šlehače s metlami po lžících zapracujeme do pudinku. Obě hmoty by měly mít podobnou teplotu, jinak se máslo srazí.
  7. Vychladlý perník překrojíme na několikrát a promažeme částí krému. Zbylým krémem potřeme perník shora a ze stran a posypeme opraženými nasekanými mandlemi. Necháme v chladu ztuhnout.

Tip: Do perníku můžete přidat nasekané ořechy a mandle, rozinky namočené v rumu a také kandovanou pomerančovou kůru.

Jablkové lívance s kompotem

Ingredience na 4 porce:

Jablkové lívance s kompotem

Na kompot:

  • 4 jablka
  • troška citronové šťávy
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Na lívance:

  • 1 velké nebo 2 menší jablka
  • 4 vejce
  • 1/2 l mléka
  • 100 g žervé
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka mleté skořice
  • olej na smažení
  • javorový sirup na přelití

Pracovní postup:

  1. Nejprve si připravíme kompot. Jablka omyjeme, oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky.
  2. Ihned je vložíme do kastrůlku se studenou vodou a několika kapkami citronové šťávy, přidáme vanilkový cukr a mletou skořici a přivedeme k varu.
  3. Na mírném plameni vaříme asi tři minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.
  4. Mezitím se pustíme do lívanců. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh.
  5. Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  6. Žloutky s mlékem, žervé a krupicovým cukrem prošleháme a přidáme nastrouhaná jablka. Pak po lžících vmícháme mouku společně s práškem do pečiva a mletou skořicí.
  7. Nakonec do těsta opatrně zapracujeme sníh z bílků.
  8. Na pánvi zlehka vytřené olejem pečeme menší nebo větší lívance z obou stran dozlatova.
  9. Hotové poléváme javorovým sirupem a poklademe okapanými jablky z kompotu.

Tip: Místo javorového sirupu můžete použít třeba čokoládový toping a do těsta na lívance přimíchat hrst rozinek. Nakonec je možné posypat lívance strouhanými ořechy.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

OBRAZEM: Amy Schumerová se nezdráhá ukázat pravou tvář mateřství

Amy Schumerová po porodu

Amy Schumerová je jednou z nejúspěšnějších světových komiček dnešní doby. Nebojí se veřejně hovořit o kontroverzních...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Ostružinový ledový čaj

Ostružinový ledový čaj

V parném dni vás příjemně osvěží domácí drink. Vyzkoušejte recept na ostružinový ledový čaj.

RECEPT DNE: Jahodové knedlíčky s pistáciemi a marcipánem

Jahodové knedlíčky s pistáciemi a marcipánem

Milujete jahodové knedlíky? Právě teď je ideální čas si je uvařit, sezona jahod je totiž v plném proudu. Vyzkoušejte...

RECEPT DNE: Cizrnové knedlíčky s těstovinami

Cizrnové knedlíčky s těstovinami

Cizrna je luštěnina, která obsahuje mnoho vitaminů a minerálů. Navíc je bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Uvařte si...

Najdete na iDNES.cz