Doporučujeme

Brownies, kremrole nebo krevety. Valentýn na talíři podle blogerek

  • 8
Láska prochází žaludkem, a tak se před letošním svátkem zamilovaných nechte inspirovat těmi, kdo si dobré jídlo užívají 365 dní v roce. Zeptali jsme se známých českých blogerek, co by uvařily nebo upekly svému milovanému na Valentýna. Podávat se budou nejen sladkosti, ale také pikantní krevety.

Krevety s chilli a koriandrem

podle Jany Vašákové ze Slepicarna-blog.cz

Krevety s chilli a koriandrem
Jana a Štěpán Vašákovi z blogu Slepičárna

Ingredience na 2 porce:

  • 500 g nevařených, neloupaných krevet
  • extra panenský olivový olej
  • 2 hrsti nasekaného koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička (cayenská)
  • 1 limetka
  • sůl a pepř
  • 2 šalotky
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 stonky řapíkatého celeru

Pracovní postup:

  1. Necháme rozmrznout krevety a začneme je opatrně loupat. Nejdřív odlomíme hlavičku s tělíčkem od ocásku (to je to maso, co chceme), můžou tam zůstat i vnitřnosti. Hlavičky a tělíčka si dáme stranou do cedníku. Pak oloupeme ocásek. Začneme u části, kde byla hlavička, a po vnitřní straně krevety, kde jsou nožičky, jdeme středem a do stran opatrně odloupneme skořápku. Skončíme u ocásku, ale ten loupeme raději zvlášť, a to tahem, zůstanou nám celé ploutvičky na ocásku. Zbytky zase dáme do cedníku.
  2. Nakonec očistíme maso a to tak, že menším ostrým nožem zlehka nařízneme hřbet ve středu, ne moc hluboko, a prsty nebo špičkou nože vytáhneme střívko. To vyhodíme. Maso z krevet opláchneme a dáme stranou na ubrousek osušit. Zbytky skořápek, hlavičky a spol. opláchneme pod tekutou studenou vodou.
  3. Osušené maso z krevet smícháme s olivovým olejem, nasekanými lístky koriandru (1 hrst), jedním stroužkem česneku, chilli a zakapeme šťávou z limetky, osolíme a opepříme. Necháme v ledničce marinovat (čím déle, tím lépe).
  4. Na olivovém oleji orestujeme nasekanou šalotku a česnek dozlatova, přidáme omyté skelety z krevet. Zalijeme bílým vínem, zredukujeme, pak přilijeme i zeleninový vývar a vmícháme nasekané stonky a lístky koriandru (pár pěkných lístků si dáme stranou na ozdobu), řapíkatý celer a chilli papričku. Osolíme, opepříme a vaříme při nižší teplotě, dokud se tekutina nezredukuje, asi 10 minut. Scedíme šťávu (její chuť musí být výrazná a kořeněná), všechno ostatní vyhodíme.
  5. Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka orestujeme marinované krevety. Nesmí se dusit. Na závěr zalijeme šťávou z vývaru. Že jsou krevety hotové, poznáme tak, že zrůžoví a zkroutí se. Podáváme je s lístky koriandru.

Tip: Kupujte raději mražené krevety. Ty čerstvé, které jsou tu většinou k dostání, bývají už rozmrazené (mrazí se obvykle již na lodi).

Bezlepkové čokoládové brownies

podle Romany Böhmové z blogu Na skok v kuchyni

Bezlepkové čokoládové brownies
Romana Böhmová (Na skok v kuchyni) s rodinou

Ingredience na 1 dortovou formu:

  • Na korpus:
  • 120 g hořké čokolády (nejlépe 70 %)
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 180 g cukru (60 g kokosového cukru, 120 g třtinového cukru)
  • několik kapek vanilkového extraktu
  • 30 g mandlové mouky
  • 10 g kvalitního kakaa
  • špetka himálajské soli

Na krém:

  • 100 g mléčné čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce Grand Marnier

Na ozdobu:

  • lyofilizované maliny
  • plátkové mandle
  • čokoládové hobliny

Pracovní postup: 

  1. Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu s máslem. Mezitím si v robotu vyšleháme vejce s cukrem, špetkou soli a vanilkovým extraktem. Čokoládovou směs necháme trochu zchladnout a poté přimícháme do vyšlehaných vajec. Nakonec zlehka zamícháme s mandlovou moukou a přesetým kakaem.
  2. Dortovou formu o velikosti 18 cm si vymažeme máslem a dno vyložíme pečicím papírem (boky formy můžeme ještě vysypat mandlovou moukou).
  3. Těsto nalijeme do dortové formy. Pečeme na 180 stupňů 30 – 40 minut.
  4. Než se nám dort upeče, připravíme si krém. Ve vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu, Grand Marnier a smetanu ke šlehání. Při rozpouštění stále mícháme, krásně se nám obě suroviny spojí a vytvoří hladký krém.
  5. Na vychladlý korpus natřeme krém a dort ozdobíme nadrcenými lyofilizovanými malinami (některé můžeme použít celé), plátkovými mandlemi a čokoládovými hoblinami.

Veganské kremrole

podle Jarmily Červené z blogu Jarmilasweet.cz

Veganské kremrole
Jarmila Červená (Jarmilasweet.cz)

Ingredience na 15 kremrolí:

Zamilujte se

Připravte svému partnerovi valentýnské recepty z eMimino.cz

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g rostlinného tuku
  • 125 ml vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička octa
  • špetka soli
  • moučkový cukr na pocukrování

Na náplň:

  • 100 ml aquafaby/nálevu z cizrny
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce xantanové gumy
  • 4 lžíce moučkového cukru

Pracovní postup:

  1. Na vál odsypeme třetinu mouky a propracujeme rukama společně s tukem nakrájeným na kostičky. Vytvoříme si asi 2 cm silnou placku, takzvané tukové těsto.
  2. Okraje placky ořízneme do čtverce, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice. Odřezky si schováme stranou, budeme je potřebovat.
  3. Zbylou mouku prosejeme na vál, uděláme v ní důlek, přidáme špetku soli, odřezky a postupně přiléváme vodu, citronovou šťávu a ocet.
  4. Ingredience zpracujeme rukama, dokud nevznikne vláčné, hladké a lesklé těsto.
  5. Těsto vytvarujeme do bochánku, zabalíme do fólie a dáme také do lednice na 30 minut. Poté rozválíme na placku tenkou půl centimetru, šikmo na něj položíme tukové těsto a složíme dohromady jako obálku.
  6. Zabalené těsto vyválíme na necelý centimetr silnou placku, dvojitě z každé strany složíme a dáme na 30 minut do lednice.
  7. Troubu předehřejeme na 220 °C a těsto rozválíme na 2 až 3 mm silnou placku, kterou nakrájíme na proužky úzké asi centimetr.
  8. Proužky těsta navineme na cukrářskou trubičku, aby se kraje vždy kousek překrývaly.
  9. Připravené kremrole dáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby na 10-15 minut, dokud nezačnou hnědnout.
  10. Kremrole necháme vychladnout a poté opatrně stáhneme z trubiček (trubičky jsou dole zúžené, aby šlo těsto snadno dolů).
  11. Než vychladnou, připravíme si veganský sníh. Nálev z cizrny slijeme do větší mísy a začneme zlehka šlehat. Postupně přidáváme otáčky, přisypeme třtinový cukr a po zhruba dvou minutách také moučkový cukr a xantanovou gumu, která sníh udrží pevný. Šleháme přibližně 10 minut.
  12. Pomocí cukrářského sáčku plníme kremrole veganským sněhem. Na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tip: Hodně času ušetříte, když místo domácího listového těsta použijete kupované. Veganské seženete snadno, většina však obsahuje palmový olej.


  • Vybrali jsme pro Vás