Vaječná tlačenka
Velikonoce jsou sice hlavně o sladkých specialitách, ovšem bez vaječné tlačenky by to také nešlo. Připravit si ji můžete i kdykoli jindy v roce, když na ni dostanete chuť.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 25 min
bez tuhnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
696 KCal
32 %
29 %
-
Energie
2914 KJ
32 %
29 %
-
Sacharidy
23,9 g
27 %
24 %
-
Vláknina
1,2 g
4 %
4 %
-
Bílkoviny
21,0 g
33 %
31 %
-
Tuky
57,4 g
88 %
82 %
-
nasycené
2,0 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Vejce vaříme ve vodě s trochou octa natvrdo asi 10 minut, necháme je vychladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
- Nakládanou zeleninu scedíme, přidáme ji k vejcím spolu se šunkou nakrájenou na kostičky. Lák nalijeme do hrnce, doplníme vodou na množství 200 ml, přivedeme k varu, odstavíme a důkladně vmícháme želatinu.
- Poté lák přilijeme do misky k vejcím, přidáme majonézu, dle chuti osolíme, opepříme a vše smícháme.
- Formičky vymažeme olejem, naplníme směsí, dáme do ledničky zatuhnout na 120 minut.
- Tlačenku můžeme podávat například s pečivem a čerstvým baby špenátem ozdobenou nasekanou čerstvou pažitkou.