Středa 10. srpna 2022, svátek má Vavřinec
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 10. srpna 2022 Vavřinec

Vadí vám ježci v moři? Zkuste je na talíři

  0:19
Opalujete se u moře a najednou vidíte, jak domorodci tahají v z moře igelitky plné mořských ježků. Pak je nožem rozlupují a cosi z jejich útrob si dávají syrové do pusy...

Mořský ježek - Pro někoho je lahůdkou a na muže má údajně také afrodisiakální účinky. | foto: Profimedia.cz

Některé druhy mořského ježka jsou chráněné, ale ten hnědočerný, nejběžnější druh, který žije ve všech mořích, se loví a je jedlý.


Půlky z mořského ježka

Mnozí z vás nemají na setkání s ním spíše zrovna dobré vzpomínky. Poranění, které vám může způsobit svými bodlinami, může mít často velice nepříjemné následky. Jeho schránka je totiž pokryta různě dlouhými a velice ostrými ostny. Ty jsou velice křehké, lámou se a na jejich koncích jsou zpětné háčky, takže vytáhnout je z kůže není snadné.

Když se ale mořský ježek rozřízne, oddělí se opatrně od jeho vnitřností jikry, které jsou úplnou lahůdkou a potěšením pro všechny labužníky. Tato procedura je dost složitá a náročná na čas, a tak i proto je tahle pochoutka poměrně drahá. U nás koupíte sto gramů jiker z mořského ježka asi za 700 Kč.

Chuť mořského ježka je zvláštně nahořklá, ale zároveň jemná. Pokud věříte na afrodisiakální účinky některých pokrmů, bude vás určitě zajímat, že už ve starém Řecku a Římě se věřilo, že jikry z mořského ježka probouzí u mužů silný pohlavní pud.

Mořského ježka nejčastěji konzumujeme v syrovém stavu. Máte-li rádi japonskou specialitu sushi, určitě vyzkoušejte UNI – právě pod tímto názvem se skrývají jikry z mořského ježka.

Dáváte přednost alespoň mírné tepelné úpravě? Doporučujeme vám vyzkoušet některý z našich receptů.

Losos s omáčkou z mořských ježků

1 losos
4 mořští ježci 
kousek kerblíku
1 stroužek česneku
olivový olej
sůl a pepř

Omyjeme a vysušíme si lososa. Takto připravenou a očištěnou rybu potřeme olivovým olejem a zprudka asi 10 minut grilujeme. Mezitím nasekáme nebo propasírujeme česnek. Opatrně přimícháme i jiikry z mořských ježků. Poté omyjeme a vysušíme kerblík, otrháme z něj listy a přidáme do připravované omáčky. Přilejeme trochu olivového oleje a dochutíme solí a pepřem.
Grilovaného lososa podáváme přelitého omáčkou z mořských ježků.

Můj  tip: Místo celé ryby můžeme použít i filety z lososa.
Porce: 4
Příprava: 20 minut

Pikantní špagety s mořskými ježky

6 celých mořských ježků (nebo asi 120 g jiker)
6 lžic extra panenského olivového oleje
5 stroužků česneku
2 lžičky kaparů
4 ančovičky
špetka chilli nebo malá rozdrcená chilli paprička
sůl
2 lžíce nasekané petrželové nati
asi 300 g špaget

Ve wok pánvi si rozehřeme na střední teplotu asi 3 lžíce oleje. Jemně rozdrtíme česnek a přidáme na pánev. Přihodíme i kapary a ančovičky. Chilli papričky rozdrtíme mezi prsty a okořeními jimi směs na pánvi. Za občasného míchání restujeme do doby, než nám zezlátne česnek. Poté vypneme a necháme stát stranou. Uvaříme si špagety, ať jsou al dente. Scedíme je a necháme asi půl hrníčku vody, ve které se vařily.
Pánev s česnekovou směsí dáme zpět na sporák, rozehřejeme a přidáme uvařené špagety, spolu s trochou vody z jejich vaření. Pořádně promícháme a přidáme jikry z mořského ježka. Až se vyvaří voda a jikry mají máslovou konzistenci, dochutíme celý pokrm solí, přidáme petržel a zbývající 3 lžíce oleje.

Můj tip: Můžeme ještě dozdobit kaviárem – 1 lžičkou na porci.
Porce: 4
Příprava: 25 minut

Autoři:
  • Nejčtenější

Příběh Marty: Seznámila jsem bratra s kamarádkou, byla to chyba

Měla jsem skvělou kamarádku, byly jsme jako sestry. Poznaly jsme se v mé první práci a mě nenapadlo nic lepšího, než...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...

Jedenáctiměsíční chlapec váží jako tříleté dítě, na ulici budí pozornost

Malý Kason z New Yorku se narodil s běžnou porodní hmotností. Měl tři a půl kilogramu a byl naprosto zdravý. Po dvou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zhubnout mi pomohl přerušovaný půst, říká sedmdesátiletá Ilona

Paní Ilona netrpěla obezitou, ale kila navíc jí stejně překážela. Přibrala v době pandemie a po prodělaném covidu se jí...

Tenkrát před 40 lety. Veteráni z Pitavalu Krampol, Zedníček a Frej vzpomínají

Premium Jak je to dávno, co se prvně Pavel Zedníček, Jiří Krampol a Ladislav Frej sešli na natáčení seriálu Malý pitaval z...

Žena má mít dítě, když je zamilovaná, říká psychogynekoložka Máslová

Premium Ženy dělají velkou chybu, když mateřství příliš plánují, tvrdí psychogynekoložka a internistka Helena Máslová. „Vhodná...

Nebezpečný pro Česko. Proč stát nechce uzbeckého zápasníka Muradova?

Premium Mnoho let hrdě nastupoval do klece i s českou vlajkou na zádech. V malém evropském státě prorazil do velkého světa...

  • Další z rubriky

Máte nadúrodu hub? Naložte je podle profesionála. Radí šéfkuchař Petr Svoreň

S houbami je to všelijaké. Buď nerostou, anebo je jich tolik, že je člověk nestačí průběžně sníst. Takže je buď může...

Kimči, špenát a losos ukazují směr. Vědci sestavili potravinový kompas

Chce být striktně vědeckým průvodcem světem jídla, ovšem veskrze praktickým. Food Compass americké Tuftsovy univerzity...

Manuál, jak se vyznat ve zmrzlinách a sorbetech. A tipy na domácí výrobu

V horkých letních dnech není lepšího osvěžení, než je ledová zmrzlina, jejíž přípravu zvládnete i doma. A v obchodech...

Zkuste asijské chutě. Grilovací akademie vás naučí indický špíz tandoori

Římský kmín, garam masala, kurkuma, čerstvý koriandr nebo indické koření chunky chaat masala. A víte, jak chutná cizrna...

Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 6. soutěžním týdnu?
Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 6. soutěžním týdnu?

Léto venku s eMiminem je tady! Každý týden budeme soutěžit o fantastické ceny v celkové hodnotě 298.000 Kč. Sdílejte své letní zážitky, hodnoťte...

Češka vyhrála soutěž krásy v Africe. Všichni si na mě chtěli sáhnout, říká

Sarah Horáková (18) odletěla do Afriky reprezentovat Česko na světovou soutěž krásy. Když první vicemiss České...

Budu znovu chodit a tančit, věří Vendulka z Básníků a vybírá peníze na léčbu

Herečka Eva Jeníčková (58), která se proslavila coby Vendulka utěšitelka ze série o Básnících, řeší zdravotní problémy....

Díky Stiflerově mámě jsem měla sex s nejmíň 200 lidmi, vzpomíná herečka

Americká herečka Jennifer Coolidge (60) ve filmech Prci, prci, prcičky hrála Stiflerovu mámu Jeanine, která měla...

Pivo za 70, menší porce jídla. Budeme muset, říká šéf restauratérů

S růstem cen potravin a energií přichází zdražování v restauracích. Hospody kvůli krizi od základu mění obchodní...

Plyn pro Nord Stream spalují Rusové u hranic. Oheň je vidět z Finska

Rusko, které omezilo dodávky zemního plynu do Evropské unie, už několik týdnů spaluje plyn v kompresorové stanici...