Úhoř je oblíbenou pochoutkou Švédů

  16:02aktualizováno  16:02
Tajemná ryba, tak se někdy mluví o úhoři. Protože vypadá jako had, ale je to ryba. A ne ledajaká. Dorůstá délky až 1,5 metru (občas se vyskytnou i jedinci kolem dvou metrů). Na podzim opouští řeky a odplouvá se třít do moře. Pokud neuvízne v sítích rybářů v řekách či v Sargasovém moři, může se dožít i 40 let. Úhoř je oblíbená pochoutka v jižním Švédsku, kde ho připravují na řadu způsobů. Vyjma uzení a marinování je třeba úhoře před přípravou vždy stáhnout z kůže. Protože je to poměrně tučná ryba, používají Švédové před jídlem jako "stimul" pro žaludek vodku, nejlépe Absolut.
Úhoří polévka

400 g úhoře * 1 řapíkatý celer 1 bulva celeru * 3 mrkve * 2 petržele * cibule * bobkový list * sůl * bílý pepř * 01 l bílého suchého vína * 0,2 l smetany (33%) * mouka * máslo * 1 malá červená řepa * kopr * bílá veka * polévkové koření (aroma, vegeta) * 1 polévková lžíce kudrnky

Staženého úhoře vložíme spolu s mrkví, petrželí, bulvou celeru a cibulí do vody – asi 1 1,2 l. Osolíme, přidáme sůl, bobkový list, cibuli a víno. Vaříme na mírném ohni, až je úhoř měkký a maso se odlupuje od páteře. Úhoře i se zeleninou vyndáme, maso z něj obereme a odložíme stranou. Zeleninu nakrájíme na drobno a vrátíme zpět do polévky. Opraný řapíkatý celer nakrájíme na kousky dlouhé asi 2 – 3 cm, přidáme do polévky a vaříme do měkka. Polévku svaříme asi na 1 l obsahu a lehce zahustíme máslovou jíškou. Dobře provaříme. Do hotové polévky přidáme nastrouhanou červenou řepu a smetanu. Již nevaříme. Dochutíme polévkovým kořením. Na talíře rozdělíme úhoří maso a zalijeme polévkou. Sypeme nasekanou kudrnkou a koprem. Přidáme krutonky z bílé veky opečené na másle.

Kövliho marinovaný úhoř

800 g úhoře * 1 menší bulva celeru * 2 mrkve * 2 petržele * 1 větší cibule * bobkový list * čerstvý tymián (asi 4 snítky) * 1 snítka rozmarýnu * 0,3 l bílého suchého vína (například ryzlink, MillerThurgau apod.) * 0,2 l bílého vinného octa * 0,5 l vody * sůl * máslo na opečení úhoře * 1 lžíce cukru * může být i čerstvý kopr (ale nemusí) * bílý mletý pepř * zakysaná smetana

Úhoře nakrájíme na špalíky dlouhé 5 až 8 centimetrů. Osolíme, přidáme bílý pepř a necháme zprudka opéci na másle (nesmí být propečený). Pak vložíme maso do vhodné nádoby a zalijeme marinádou z kořenové zeleniny. Na ni svaříme vodu, vinný ocet, suché bílé víno. Přidáme čerstvý tymián a rozmarýn, bobkový list, celý bílý pepř a nastrouhanou mrkev, celer a petržel. Převaříme a necháme zchladit. Úhoře naskládáme do vhodné nádoby a zalijeme marinádou. Mezi každou vrstvu vložíme tymián a rozmarýn. Chuť můžeme vylepšit několika snítkami kopru. Zatížíme a necháme marinovat 48 hodin. Podáváme s omáčkou z osolené zakysané smetany s čerstvým koprem a s tmavým chlebem. Pro tuto přípravu je vhodná i makrela.

Úhoř vařený v bílém víně

800 g úhoře * 1 větší bulva celeru * 1 řapíkatý celer * bobkový list * celý bílý pepř * sůl * petrželová nať * 0,4 l suchého bílého vína * voda

Úhoře naporcujeme na kousky asi o 100 g, osolíme, posypeme nastrouhaným celerem a nakrájeným řapíkatým celerem, přidáme koření a zalijeme bílým vínem a vodou v poměru 1:1, aby byl úhoř lehce potopen. Vaříme (ne varem!!) do měkka. Měkkého úhoře vyjmeme a zeleninu dovaříme do měkka. Teplého úhoře připravíme na talíře spolu se zeleninou a posypeme zelenou petrželkou. Podáváme se suchým vařeným bramborem a hořčicovo-medovou omáčkou.

Omáčka: 4 lžíce plnotučné hořčice * 1 lžíce dijonské hořčice * 4 lžíce medu * sůl * pár kapek citronové šťávy * 2 lžíce olivového oleje * 2 vrchovaté lžíce sekaného kopru

Vše dobře promícháme. Je-li omáčka ještě příliš ostrá a nakyslá, přidáme lžíci medu.

Autor:

Nejčtenější

Jsme s jedním partnerem a společně s ním máme sex, říkají dvojčata

Anna a Lucy DeCinqueovy

Sestry Anna a Lucy DeCinque (33) se považují za nejvíce identická dvojčata na světě. Absolvovaly plastické operace, aby...

Zemřel legendární německý návrhář Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld (21. ledna 2014)

Kreativní ředitel módního domu Chanel Karl Lagerfeld zemřel v noci na 19. února po těžké nemoci ve svých 85 letech,...

Čtyři největší chyby, které ženy dělají, když dojde na sex

Ilustrační snímek

Možná si myslíte, že stěžejními ničiteli dokonalého milostného života jsou nedostatek soukromí a pracovní stres. Jenže...

Sympatický kamioňák Zdeněk z Výměny manželek přišel o nohy při nehodě

Rodina z Přelovice nesnáší nudu a neustále něco podniká. Zdeněk ve volném čase...

Život si s osudem akční rodiny z Přelovic krutě zahrál. Tatínkovi Zdeňkovi museli po těžké autonehodě amputovat obě...

Jsem těhotná, oznámila v průběhu Výměny manželek jedna z nich

Výměna manželek

Vztah Aleny a Tondy, kteří mají tříletou dceru, trpí nejen nedostatkem peněz, ale především konflikty s tchyní a...

Další z rubriky

Báječné pohoštění pro nečekanou návštěvu? Využijte zbytky z Vánoc

Francouzský toast z vánočky

Chcete hostům, kteří se u vás mezi svátky staví na skok, nabídnout malé pohoštění k vínu nebo přenocující počastovat...

Odlehčené recepty nejen pro ty, kdo chtějí letos konečně zhubnout

Kuskus se sušenými rajčaty a fetou

Také jste si koncem roku nad prohýbajícími se stoly a plnými talíři slibovali, že budete od ledna jíst jen zdravě? Tak...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

ČPZP se stará o zdraví a pohodu nastávajících maminek i jejich dětí
ČPZP se stará o zdraví a pohodu nastávajících maminek i jejich dětí

Začátek nového života přináší do rodiny spoustu radosti, ale i starostí. Doprovází ho obavy o zdraví, změna režimu a zařizování nezbytné výbavičky pro miminko. Pomoc přichází z nejrůznějších stran. Od rodiny, přátel. Víte ale, že Česká průmyslová zdravotní pojišťovna nabízí maminkám až 3 000 Kč?

Najdete na iDNES.cz