Suroviny na 16 kousků:
- 500 g broskví
- 70 g rozinek
- 350 g hladké mouky
- 250 g tvarohu
- 250 g másla
- 2 lžíce strouhanky
- 100 g krupicového cukru
- 50 g plátků mandlí
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Broskve omyjeme, zbavíme pecek, spaříme a oloupeme. Rozinky přelijeme horkou vodou. Z hladké mouky, tvarohu a změklého másla připravíme hladké těsto. Zabalíme je do potravinářské fólie a necháme asi 30 minut odpočinout.
2. Těsto vyválíme na obdélníkový plát silný asi 4 mm. Střed těsta posypeme strouhankou a naskládáme na ni broskve s rozinkami. Ty ještě posypeme cukrem a plátky mandlí.
3. Kratší konce přehneme dovnitř a potřeme je rozšlehaným vejcem. Delší kraje těsta přehneme přes ovoce tak, aby na prostředku zůstala přibližně 3 cm široká mezera (broskve by měly být vidět). Aby těsto "nesjelo", pevně je připevníme k broskvím párátky.
4. Pak celý závin potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 50 minut. Po upečení ho ještě potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme. Necháme asi hodinu vychladnout a zatuhnout. Poté závin nakrájíme na řezy.