Kuře Marengo
Množství: pro 4 osoby
- 4 kuřecí prsní řízky
- konzerva loupaných rajčat (400 g)
- 1 červená cibule
- 50 g másla
- ¼ čerstvého ananasu nakrájeného na kostky
- 3 lžíce olivového oleje
- špetka cukru krupice
- malá čerstvá chilli paprička
- sůl, čerstvě namletý pepř
1. Kuřecí řízky očistíme a na oleji opečeme dozlatova. Osolíme je a uchováme v teple. Do pánve s výpekem přidáme máslo a orestujeme na něm na proužky pokrájenou cibuli a ananas.
2. Když je ananas ze všech stran dozlatova, přidáme chilli papričku, sůl, pepř, špetku cukru a rajčata, která lehce rozmělníme vařečkou. Do směsi vložíme zpět kuře a na mírnějším plameni dusíme dalších 15 minut.
3. Hotové kuře vyjmeme, překrojíme v půlce a řezem naaranžujeme na talíř. Přelijeme omáčkou a podáváme s bagetkou nebo rýží.
Zapečený lilek s parmazánem
Množství: pro 4 osoby
- 2 střední lilky
- 2 konzervy krájených rajčat s bazalkou (2 x 400 g)
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku nadrobno pokrájené
- 80 g parmazánu vcelku
- 50 a 50 ml extra panenského oleje
- hrst lístků bazalky
- sůl, pepř
1. Lilek nakrájíme podélně na 5 mm silné plátky, potřeme je z obou stran olejem, rozložíme na plech a grilujeme v předehřáté troubě na 200°C, dokud nezezlátnou. Hotový lilek osolíme a opepříme.
2. Na zbylém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, po chvíli přidáme česnek a nakonec rajčata. Směs prohřejeme, dochutíme solí, pepřem a nahrubo pokrájenou bazalkou.
3. Zapékací mísu vymažeme olejem a na dno dáme část rajčatové směsi, poté plátky lilku a nakonec parmazán. Takto tvoříme vrstvy, dokud suroviny nespotřebujeme. Poslední vrstvou by měl být lilek s parmazánem.
4. Mísu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a zapékáme 20 minut. Servírujeme s bílým pečivem.
Masové polpette v rajčatové omáčce
Množství: pro 4 osoby
Na kuličky:
- 800 g mletého telecího nebo hovězího masa z plece
- 200 g strouhanky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 150 ml olivového oleje
- špetka muškátového oříšku, sůl, pepř
Na omáčku:
- ½ cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- konzerva krájených rajčat s bylinkami (400 g)
- 300 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
- 200 g mraženého hrášku
- sůl, pepř
1. Smícháme namleté maso spolu se strouhankou, vejci, muškátem a mlékem. Osolíme a opepříme dle chuti. Z hmoty tvarujeme kuličky a smažíme je ze všech stran v rozpáleném oleji několik minut jen tak, aby se maso "zatáhlo".
2. V rendlíku orestujeme cibuli s česnekem, přidáme krájená rajčata, masové kuličky a hrášek. Vše zalijeme vývarem. Přikryjeme poklicí a necháme vařit asi 30 minut na mírném ohni. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Podáváme s opečenou ciabattou nebo bagetou.
Tip šéfkuchaře: Masové kuličky mají v oblibě zejména děti, kterým můžete připravit lehčí verzi tohoto pokrmu: kuličky místo smažení vložte na vymazaný pekáč a pečte v troubě na 200°C asi 15 minut podle velikosti. Dále postupujte podle receptu.
Recepty připravil tým šéfkuchařů Pražského kulinárního institutu.