Vafle s třešněmi
Ingredience:
- 3 vejce
- 30 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 200 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- nastrouhaná kůra z poloviny bio citronu
- sůl
- olej na vaflovač
Na dohotovení:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 20 g moučkového cukru
- 50 g hořké čokolády
Na omáčku:
- 400 g třešní
- 50 g krupicového cukru (lze upravit podle vyzrálosti třešní)
- 100 ml vody
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 1/2 lžičky skořice
Pracovní postup:
- Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme změklé máslo, vanilkový cukr a vše utřeme do pěny. Pak postupně vmícháme mléko a prosátou hladkou mouku, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Vše promícháme a necháme 20 minut při pokojové teplotě odležet. Z bílků vyšleháme pevný sníh a po odležení ho lehce vmícháme do těsta.
- Vaflovač rozehřejeme a slabě potřeme olejem. Z těsta postupně upečeme vafle.
- Smetanu vyšleháme s cukrem na pevnou šlehačku. Pak vmícháme nastrouhanou čokoládu.
- Třešně očistíme, dáme do kastrůlku, přidáme cukr, podlijeme polovinou vody a přivedeme k varu. Pak přidáme pudinkový prášek rozmíchaný ve zbylé vodě a povaříme dvě minuty. Odstavíme a ochutíme skořicí.
- Vafle podáváme s čokoládovou šlehačkou a přelijeme omáčkou. Omáčku můžeme použít teplou, nebo vychlazenou.
Třešňová bublanina
Ingredience:
- 500 g třešní
- 170 g hladké mouky
- 20 g bramborového škrobu
- 80 g mletých mandlí
- 1 lžička mleté skořice
- 6 vajec
- 140 g krupicového cukru
- špetka soli
- máslo na vymazání
- hrubá mouka na vysypání
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Třešně očistíme, odstraníme pecky a dáme stranou. Mouku prosejeme a promícháme se škrobem, mletými mandlemi a skořicí. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s 2/3 cukru do tuhé pěny. Z bílků, soli a zbylého cukru připravíme lehký sníh. Do žloutkové pěny vmícháme 4 lžíce vody a střídavě zapracujeme moučnou směs a bílkovou hmotu.
- Pekáček s vyšším okrajem o rozměru cca 25 x 18 cm vymazaný tukem a vysypaný moukou (nebo vyložený pečicím papírem) naplníme připraveným těstem. Povrch poklademe ovocem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C asi 40 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout. Bublaninu před podáváním lehce posypeme moučkovým cukrem.
Vdolečky s třešněmi
Ingredience:
- 40 g čerstvého droždí
- 100 ml polotučného mléka
- 70 g krupicového cukru
- 500 g polohrubé mouky + na poprášení
- špetka soli
- špetka citronové kůry
- 3 vejce
- 80 ml tmavého rumu
- 60 g másla
- rostlinný olej na smažení
- 350 g třešňového džemu
- 70 g mletého kokosu na obalení
- 30 třešní na dozdobení
Pracovní postup:
- Z droždí, třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a dvou lžic mouky připravíme kvásek. Zbylou mouku prosijeme se solí. Přidáme cukr, citronovou kůru, vejce, rum, vykynutý kvásek a zlehka propracujeme. Nakonec přidáme zchladlé rozehřáté máslo a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
- Těsto propracujeme a na pomoučněné pracovní ploše rozválíme na plát silný asi 2 cm. Pomocí tvořítka vykrájíme malé vdolečky, do kterých uděláme prstem důlek.
- V pánvi rozehřejeme olej a pozvolna je osmažíme z obou stran dozlatova. Přendáme je na kuchyňské papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
- Vdolečky namočíme do nahřátého džemu a obalíme v kokosu. Podáváme je dozdobené omytými třešněmi.
Třešňové koláčky
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 130 g másla
- 100 ml bílého vína
- 1 bílek
Na náplň:
- 200 g měkkého tvarohu
- 50 g moučkového cukru
- 400 g třešní
Na dohotovení:
- 1 žloutek na potření
- krystalový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Mouku prosijeme s moučkovým cukrem. Přidáme máslo nastrouhané na hrubém struhadle, víno a bílek. Vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladničce asi hodinu odležet. Tvaroh smícháme s cukrem.
- Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru 12 cm, vložíme je do formy na muffiny a dobře přimáčkneme se stranám formy. Na dno dáme lžíci tvarohu a pak vyplníme třešněmi, které předem vypeckujeme.
- Zbylé těsto rozválíme na tenký plát a rádýlkem rozkrájíme na proužky 1 cm silné. Z proužků těsta složíme na koláčky mřížku. Před pečením povrch potřeme žloutkem a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.
- Po upečení necháme krátce vychladnout ve formičkách a pak vyklopíme na kovovou mřížku.