Doporučujeme

Bublanina, vdolky, koláčky i vafle. Třešňové recepty vyhlížejí prázdniny

  • 2
Když začnou dozrávat třešně, je to slibný signál, že se blíží letní prázdniny. Letos je sice konec školního roku o dost jiný, než jsme bývali zvyklí, chuť šťavnatého ovoce je však naštěstí pořád stejně báječná. Vychutnejte si klasické i modernější dezerty, které zvládne každý.
Vafle s třešněmi

Vafle s třešněmi

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 30 g moučkového cukru
  • 80 g másla
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 200 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • nastrouhaná kůra z poloviny bio citronu
  • sůl
  • olej na vaflovač

Na dohotovení:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 20 g moučkového cukru
  • 50 g hořké čokolády

Na omáčku:

  • 400 g třešní
  • 50 g krupicového cukru (lze upravit podle vyzrálosti třešní)
  • 100 ml vody
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 1/2 lžičky skořice

Pracovní postup:

  1. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem, přidáme změklé máslo, vanilkový cukr a vše utřeme do pěny. Pak postupně vmícháme mléko a prosátou hladkou mouku, nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli. Vše promícháme a necháme 20 minut při pokojové teplotě odležet. Z bílků vyšleháme pevný sníh a po odležení ho lehce vmícháme do těsta.
  2. Vaflovač rozehřejeme a slabě potřeme olejem. Z těsta postupně upečeme vafle.
  3. Smetanu vyšleháme s cukrem na pevnou šlehačku. Pak vmícháme nastrouhanou čokoládu.
  4. Třešně očistíme, dáme do kastrůlku, přidáme cukr, podlijeme polovinou vody a přivedeme k varu. Pak přidáme pudinkový prášek rozmíchaný ve zbylé vodě a povaříme dvě minuty. Odstavíme a ochutíme skořicí. 
  5. Vafle podáváme s čokoládovou šlehačkou a přelijeme omáčkou. Omáčku můžeme použít teplou, nebo vychlazenou.
Třešňová bublanina

Třešňová bublanina

Ingredience:

  • 500 g třešní
  • 170 g hladké mouky
  • 20 g bramborového škrobu
  • 80 g mletých mandlí
  • 1 lžička mleté skořice
  • 6 vajec
  • 140 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • máslo na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Třešně očistíme, odstraníme pecky a dáme stranou. Mouku prosejeme a promícháme se škrobem, mletými mandlemi a skořicí. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s 2/3 cukru do tuhé pěny. Z bílků, soli a zbylého cukru připravíme lehký sníh. Do žloutkové pěny vmícháme 4 lžíce vody a střídavě zapracujeme moučnou směs a bílkovou hmotu.
  2. Pekáček s vyšším okrajem o rozměru cca 25 x 18 cm vymazaný tukem a vysypaný moukou (nebo vyložený pečicím papírem) naplníme připraveným těstem. Povrch poklademe ovocem.
  3. Pečeme v troubě předehřáté na 165 °C asi 40 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout. Bublaninu před podáváním lehce posypeme moučkovým cukrem.
Vdolečky s třešněmi

Vdolečky s třešněmi

Ingredience:

  • 40 g čerstvého droždí
  • 100 ml polotučného mléka
  • 70 g krupicového cukru
  • 500 g polohrubé mouky + na poprášení
  • špetka soli
  • špetka citronové kůry
  • 3 vejce
  • 80 ml tmavého rumu
  • 60 g másla
  • rostlinný olej na smažení
  • 350 g třešňového džemu
  • 70 g mletého kokosu na obalení
  • 30 třešní na dozdobení

Pracovní postup:

  1. Z droždí, třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a dvou lžic mouky připravíme kvásek. Zbylou mouku prosijeme se solí. Přidáme cukr, citronovou kůru, vejce, rum, vykynutý kvásek a zlehka propracujeme. Nakonec přidáme zchladlé rozehřáté máslo a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
  2. Těsto propracujeme a na pomoučněné pracovní ploše rozválíme na plát silný asi 2 cm. Pomocí tvořítka vykrájíme malé vdolečky, do kterých uděláme prstem důlek.
  3. V pánvi rozehřejeme olej a pozvolna je osmažíme z obou stran dozlatova. Přendáme je na kuchyňské papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.
  4. Vdolečky namočíme do nahřátého džemu a obalíme v kokosu. Podáváme je dozdobené omytými třešněmi.
Třešňové koláčky

Třešňové koláčky

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 130 g másla
  • 100 ml bílého vína
  • 1 bílek

Na náplň:

  • 200 g měkkého tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • 400 g třešní

Na dohotovení:

  • 1 žloutek na potření
  • krystalový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Mouku prosijeme s moučkovým cukrem. Přidáme máslo nastrouhané na hrubém struhadle, víno a bílek. Vše zpracujeme na hladké těsto, které necháme v chladničce asi hodinu odležet. Tvaroh smícháme s cukrem.
  2. Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 4 mm a vykrájíme kolečka o průměru 12 cm, vložíme je do formy na muffiny a dobře přimáčkneme se stranám formy. Na dno dáme lžíci tvarohu a pak vyplníme třešněmi, které předem vypeckujeme.
  3. Zbylé těsto rozválíme na tenký plát a rádýlkem rozkrájíme na proužky 1 cm silné. Z proužků těsta složíme na koláčky mřížku. Před pečením povrch potřeme žloutkem a posypeme krystalovým cukrem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. 
  4. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formičkách a pak vyklopíme na kovovou mřížku.

  • Vybrali jsme pro Vás