Doporučujeme

Báječné tacos, wrapy a tortilly. Zabalené svačinky do školy i do práce

  • 5
Když potřebujete zahnat malý nebo velký hlad během dne, hodí se mít po ruce něco k zakousnutí. Ideálně všechny chutě pohromadě a zabalené tak, abyste si mohli pochutnat doslova za pochodu.
Tacos s limetkovým kuřetem a pico de gallo

Tacos s limetkovým kuřetem a pico de gallo

Ingredience:

  • slunečnicový olej
  • šťáva a kůra z 1 limety
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 kuřecí prsa (asi 350 g)
  • 8 kukuřičných či pšeničných tortill

Na Pico de Gallo:

  • 1 cibule
  • 4 sterilované jalapeňo papričky
  • 3 rajčata
  • 6 snítek koriandru
  • 1 limeta

Pracovní postup:

  1. Olej, limetkovou šťávu a limetkovou kůru, pepř a sůl smícháme na marinádu. Prsa očistíme a naložíme do marinády. Vše uložíme do lednice a mezitím si připravíme salsu.
  2. Cibuli a jalapeňos papričky nakrájíme nadrobno, rajčata na kostičky. Vše smícháme s nadrobno nasekaným koriandrem a limetkovou šťávou. Nakonec ochutíme solí i pepřem a uložíme do chladu rozležet.
  3. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kuřecí prsa opečeme na oleji z každé strany asi 3 minuty a vložíme do trouby na 12 minut dopéct. Upečená prsa necháme vychladnout a pomocí vidliček natrháme na vlákna.
  4. Tortilly rozpečeme na suché pánvi z obou stran dozlatova. Opečené tortilly naplníme natrhaným kuřecím masem a salsou. Dochutit můžeme sýrem, zakysanou smetanou nebo limetkovou šťávou.

Tip: V případě svačinky pro děti vynechejte pálivé papričky.

Tortilla s tvarohem a zeleninou

Tortilla s tvarohem a zeleninou

Ingredience:

  • 1/2 brokolice
  • sůl
  • 2 větší mrkve
  • 1 svazek ředkviček
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 g termizovaného sýra
  • 4 tortilly

Pracovní postup:

  1. Brokolici očistíme, rozkrájíme na drobné růžičky a spaříme v osolené vodě. Pak ji prudce zchladíme ve studené vodě, scedíme a necháme okapat.
  2. Mrkev oloupeme a pomocí škrabky nakrájíme na dlouhé tenké plátky. Ředkvičky očistíme a pokrájíme.
  3. V misce smícháme tvaroh se sýrem a podle chuti přisolíme. 
  4. Tortilly krátce nasucho opečeme na pánvi. Potřeme je tvarohovou náplní, poklademe připravenou zeleninou a pevně stočíme. Zabalíme je do fólie a necháme hodinu proležet. Před podáváním je šikmo překrojíme a zabalíme do ubrousku
Tortilly s lososem, vejcem a hořčičnou majonézou

Tortilly s lososem, vejcem a hořčičnou majonézou

Ingredience:

  • 100 g majonézy
  • asi 3 lžíce dijonské hořčice
  • 1 malá červená cibule
  • sůl a drcený barevný pepř
  • 1 malá hlávka listového salátu
  • 6 vajec
  • 6 velkých tortill
  • 300 uzeného lososa nebo jiné ryby

Pracovní postup:

  1. Majonézu promícháme s hořčicí a nadrobno nasekanou cibulí. Dle potřeby ji přisolíme a opepříme.
  2. Listy salátu opláchneme a vytřepeme z nich vodu. Vejce uvaříme natvrdo. Pak je oloupeme a nakrájíme na plátky.
  3. Tortilly rozložíme na pracovní plochu a potřeme je majonézou. Každou poklademe kousky ryby a vajíčka. Přidáme několik listů salátu. 
  4. Tortilly pevně svineme. V lednici je necháme několik hodin proležet. Před servírováním je překrojíme napůl.
Tortilly s lososem, vejcem a hořčičnou majonézou

Wrapy s paprikovým hummusem a zázvorovým kuřetem

Ingredience:

  • 400 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 2 lžíce jogurtu
  • 1 limetka
  • 1 červená paprika
  • 1 okurka
  • 4 pšeničné tortilly – špenátové nebo bez příchuti
  • 2 lžíce medu
  • 3 lžíce oleje
  • 4 lžíce pokrájených lístků koriandru
  • 100 g ředkvičkových výhonků
  • 2 větší rajčata

Na hummus:

  • 1 plechovka vařené cizrny
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • šťáva z 1 citronu

Pracovní postup:

  1. Prsa očistíme a nakrájíme na drobné nudličky. Osolíme, potřeme kari pastou smíchanou s jogurtem, limetkovou šťávou a necháme hodinu odležet. Papriku přepůlíme a nasekáme na nudličky, okurku oloupeme a nakrájíme podélně na dlouhé plátky.
  2. Sterilovanou cizrnu slijeme z nálevu, propláchneme a necháme okapat. Česnek utřeme se špetkou soli a olivovým olejem. Cizrnu rozmixujeme s utřeným česnekem, nakrájenou paprikou, kořením i citronovou šťávou. Začneme mixovat a postupně přilijeme 3–4 lžíce ledové vody. Množství upravíme tak, aby vznikla hustá kaše. Dochutíme solí. 
  3. V hlubší pánvi nahřejeme olej a prsíčka v něm opečeme ze všech stran. Poté je přendáme do misky, promícháme s medem, zázvorovou šťávou a pokrájeným koriandrem. Tortilly postupně nasucho z obou stran opečeme, potřeme hummusem, poklademe plátky okurek a proužky paprik. Do středu položíme kuřecí kousky a tortillu pevně stočíme.

  • Vybrali jsme pro Vás