Tacos s limetkovým kuřetem a pico de gallo
Ingredience:
- slunečnicový olej
- šťáva a kůra z 1 limety
- sůl a mletý černý pepř
- 2 kuřecí prsa (asi 350 g)
- 8 kukuřičných či pšeničných tortill
Na Pico de Gallo:
- 1 cibule
- 4 sterilované jalapeňo papričky
- 3 rajčata
- 6 snítek koriandru
- 1 limeta
Pracovní postup:
- Olej, limetkovou šťávu a limetkovou kůru, pepř a sůl smícháme na marinádu. Prsa očistíme a naložíme do marinády. Vše uložíme do lednice a mezitím si připravíme salsu.
- Cibuli a jalapeňos papričky nakrájíme nadrobno, rajčata na kostičky. Vše smícháme s nadrobno nasekaným koriandrem a limetkovou šťávou. Nakonec ochutíme solí i pepřem a uložíme do chladu rozležet.
- Troubu rozehřejeme na 200 °C. Kuřecí prsa opečeme na oleji z každé strany asi 3 minuty a vložíme do trouby na 12 minut dopéct. Upečená prsa necháme vychladnout a pomocí vidliček natrháme na vlákna.
- Tortilly rozpečeme na suché pánvi z obou stran dozlatova. Opečené tortilly naplníme natrhaným kuřecím masem a salsou. Dochutit můžeme sýrem, zakysanou smetanou nebo limetkovou šťávou.
Tip: V případě svačinky pro děti vynechejte pálivé papričky.
Tortilla s tvarohem a zeleninou
Ingredience:
- 1/2 brokolice
- sůl
- 2 větší mrkve
- 1 svazek ředkviček
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g termizovaného sýra
- 4 tortilly
Pracovní postup:
- Brokolici očistíme, rozkrájíme na drobné růžičky a spaříme v osolené vodě. Pak ji prudce zchladíme ve studené vodě, scedíme a necháme okapat.
- Mrkev oloupeme a pomocí škrabky nakrájíme na dlouhé tenké plátky. Ředkvičky očistíme a pokrájíme.
- V misce smícháme tvaroh se sýrem a podle chuti přisolíme.
- Tortilly krátce nasucho opečeme na pánvi. Potřeme je tvarohovou náplní, poklademe připravenou zeleninou a pevně stočíme. Zabalíme je do fólie a necháme hodinu proležet. Před podáváním je šikmo překrojíme a zabalíme do ubrousku
Tortilly s lososem, vejcem a hořčičnou majonézou
Ingredience:
- 100 g majonézy
- asi 3 lžíce dijonské hořčice
- 1 malá červená cibule
- sůl a drcený barevný pepř
- 1 malá hlávka listového salátu
- 6 vajec
- 6 velkých tortill
- 300 uzeného lososa nebo jiné ryby
Pracovní postup:
- Majonézu promícháme s hořčicí a nadrobno nasekanou cibulí. Dle potřeby ji přisolíme a opepříme.
- Listy salátu opláchneme a vytřepeme z nich vodu. Vejce uvaříme natvrdo. Pak je oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Tortilly rozložíme na pracovní plochu a potřeme je majonézou. Každou poklademe kousky ryby a vajíčka. Přidáme několik listů salátu.
- Tortilly pevně svineme. V lednici je necháme několik hodin proležet. Před servírováním je překrojíme napůl.
Wrapy s paprikovým hummusem a zázvorovým kuřetem
Ingredience:
- 400 g kuřecích prsou
- 1 lžíce červené kari pasty
- 2 lžíce jogurtu
- 1 limetka
- 1 červená paprika
- 1 okurka
- 4 pšeničné tortilly – špenátové nebo bez příchuti
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce oleje
- 4 lžíce pokrájených lístků koriandru
- 100 g ředkvičkových výhonků
- 2 větší rajčata
Na hummus:
- 1 plechovka vařené cizrny
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- 1 červená paprika
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- šťáva z 1 citronu
Pracovní postup:
- Prsa očistíme a nakrájíme na drobné nudličky. Osolíme, potřeme kari pastou smíchanou s jogurtem, limetkovou šťávou a necháme hodinu odležet. Papriku přepůlíme a nasekáme na nudličky, okurku oloupeme a nakrájíme podélně na dlouhé plátky.
- Sterilovanou cizrnu slijeme z nálevu, propláchneme a necháme okapat. Česnek utřeme se špetkou soli a olivovým olejem. Cizrnu rozmixujeme s utřeným česnekem, nakrájenou paprikou, kořením i citronovou šťávou. Začneme mixovat a postupně přilijeme 3–4 lžíce ledové vody. Množství upravíme tak, aby vznikla hustá kaše. Dochutíme solí.
- V hlubší pánvi nahřejeme olej a prsíčka v něm opečeme ze všech stran. Poté je přendáme do misky, promícháme s medem, zázvorovou šťávou a pokrájeným koriandrem. Tortilly postupně nasucho z obou stran opečeme, potřeme hummusem, poklademe plátky okurek a proužky paprik. Do středu položíme kuřecí kousky a tortillu pevně stočíme.