Do bramborového salátu si přidejte sojovou omáčku, radí Tomio Okamura

  14:25
V České republice jsou podle Tomia Okamury jen dvě japonské restaurace, které vlastní Japonci a kde má sushi autentickou chuť. „Už od pohledu poznáte českou verzi, třeba když je rýže moc nahňácaná,“ prozradil finty japonských kuchařů.
Fotogalerie1

Provozovatelé bytové restaurace se nebojí ani asijské kuchyně. Připravují například sushi. | foto: archiv Vladimíra Kokolii

Japonský kuchař by podle něj rýži umačkal jen tak, aby mezi rýžovými kousky zůstaly skulinky vzduchu. „Kousek rýže by neměl být větší než kousek ryby, ale naopak, aby vynikla chuť ryby, přičemž rýže je jenom doplněk. Tady kuchaři chtějí ušetřit na rybě,“ uvedl Okamura.

Je sojová omáčka v bramborovém salátu dobrý nápad?

celkem hlasů: 785
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 22. prosince 2020. Anketa je uzavřena.

Dalším českým zlozvykem je podle něj používání sojové omáčky, do níž si lidé navíc často vmíchávají pastu wasabi. „Sojovka je jen dochucovadlo, ale lidé v ní sousto namáčí jako v polévce. Je to škoda. Vy si musíte sushi otočit vzhůru nohama, a jen si do omáčky ťuknout tu rybu nebo rolku. Wasabi si nemáte rozmíchávat v sojovce. Správně si ho máte trošku dát nahoru na sushi a pak jen lehce ťuknete do sojovky a jíte,“ řekl Tomio Okamura,  který vlastní s bývalou ženou v Praze obchod s japonskými potravinami.

Zázvor se podle něj nikdy nejí zároveň se sushi, ale až když máte prázdnou pusu a chcete jíst jiný kousek sushi. „Aby vám zázvor neutralizoval chuť před novým kouskem,“ vysvětlil a dodal, že neexistuje sushi s nakládaným zázvorem. „To se v Japonsku vůbec nedělá.“

9. března 2011

Štědrý večer oslaví Tomio Okamura tradičně v rodině své bývalé ženy. „S jejím mužem, jejich dvěma dětmi, mým synem, psem a kočkou... a ještě mají ježka... a většinou tam bývá i můj bratr,“ uvedl politik a dodal, že tradiční bramborový salát si vylepší sojovou omáčkou. „To je moc dobrá kombinace, vřele doporučuji.“

Silvestr Japonci neslaví poslední den v roce. Jdou naopak dřív spát, vstávají brzy na východ slunce a scházejí se prvního ledna v poledne na oběd. 

„A nejedí zdaleka jen rýži, jak se traduje. Tu jen tak z padesáti procent, ale milují různé druhy nudlí. Například nudle soba, které namáčí do vývaru z mořských ryb a řas. Mimochodem, tyto nudle jsou teď aktuální, jí se totiž na Nový rok, protože jsou dlouhé a symbolizují pevné a dlouhotrvající přátelské vztahy do Nového roku,“ uvedl Tomio Okamura, přes jehož cestovní agenturu přijede do České republiky více než padesát procent japonských turistů. 

„Takový pohled od Novotného lávky v Praze přes Karlův most na Pražský hrad je ten nejkrásnější městský pohled na světě,“ řekl v rádiu Impuls.

Autor:

Nejčtenější

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

Klasika, která po Velikonocích přijde vhod. Vyzkoušejte vaječnou pomazánku jinak

K Velikonocům se váže řada pokrmů, jedním z nich je i velikonoční pomazánka. Můžete hádat, co je její hlavní surovinou, a jaká je nejlepší.

22. dubna 2025

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka s avokádem

Lehké

15 min

Máte doma hodně vajec natvrdo z koledy? Připravte si tuto dokonalou pomazánku.

Nejen na chlebíčky: poradíme vám, co s vajíčky po Velikonocích

Velikonoce skončily a v misce vám zbyla vařená malovaná vajíčka? Nezapomeňte je správně uskladnit. Přinášíme inspiraci na jednoduché recepty, díky kterým se vajec na tvrdo zbavíte a ještě si skvěle...

20. dubna 2025

Velikonoční věnec

Velikonoční věnec

Střední

50 min

Krásně nadýchané pečivo se stane hvězdou Velikonoc.

Jehněčí hřbet s kroupami

Jehněčí hřbet s kroupami

Střední

60 min

Máte rádi jehněčí maso? Pokud ano, vyzkoušejte tento slavnostní recept.

Velikonoční mazanec desetkrát jinak: tradiční, bezlepkový i s čokoládou

Mazanec je neodmyslitelným symbolem Velikonoc. Přinášíme vám deset receptů, podle kterých si ho letos můžete upéct – od tradičního kynutého až po variantu s čokoládou nebo v italském stylu.

18. dubna 2025

Velikonoční mrkvové cupcakes

Velikonoční mrkvové cupcakes

Střední

50 min

Oslavte Velikonoce ve velké parádě.

Jako od maminky i moderně: šest receptů na velikonočního beránka

Voňavý, vláčný a s mašlí kolem krku. Velikonoční beránek patří k nejsladším tradicím jara. Ať už ho pečete podle babiččina receptu, nebo zkoušíte moderní varianty, význam zůstává: je symbolem...

17. dubna 2025

Velikonoční nádivka neboli hlavička: tipy na velikonoční stůl

Velikonoční nádivka, známá také jako hlavička, sekanice či řežábek, je neodmyslitelnou součástí jarních svátků. Tradičně se připravuje na večeři o Bílé sobotě a s chutí se konzumuje také po skončení...

17. dubna 2025

Velikonoční kopřivová polévka

Velikonoční kopřivová polévka

Střední

25 min

Polévka jako dělaná na Zelený čtvrtek.

PŘEDVÝBĚR.CZ s. r. o.
IT Administrátor/ka M365

PŘEDVÝBĚR.CZ s. r. o.
Středočeský kraj
nabízený plat: 50 000 - 65 000 Kč

Mechová roláda či Pavlova. Netradiční sladké Velikonoce podle foodblogerek

Velikonoce jsou časem rodinných setkání, tradic a samozřejmě i výtečných pokrmů. Pro mnoho lidí jsou tyto svátky spojeny s pečením, vařením a sdílením dobrého jídla. Jaké moderní sváteční recepty...

16. dubna 2025

Hot cross buns

Hot cross buns

Střední

50 min

Tradiční velikonoční pečivo z Anglie.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.