Teplá polévka zasytí, studená osvěží. Zkuste třeba květákovou s chilli a kešu

  1:03aktualizováno  1:03
Polévky pomáhají, ať jsou teplé (při nachlazení), nebo studené (osvěží). Polévka je prostě grunt, který dodá sílu. Ale hlavně také dobře chutná, ať už jde o lehký vývar či vydatný zeleninový krém.

Květáková s chilli a kešu. | foto: Isifa

Tipy a triky polévkových maniaků

* Aby byla polévka krásně hladká, zaléváme jíšku studenou vodou nebo vývarem, metlou dobře rozšleháme a vaříme nejméně 15 až 30 minut.
* Vývar tak snadno nezkysne, pokud jej budete uchovávat ne zcela přikrytý. Vložte pod pokličku třeba vařečku nebo podložte utěrkou.
* Chcete-li polévce dodat hezkou barvu, osmažte na másle či oleji nastrouhanou mrkev a teprve poté zalijte vodou.
* Přesolenou polévku zachráníte, když v ní povaříte jednu či dvě syrové brambory vcelku.
* Pokud připravujete zelňačku, vařte brambory odděleně, jinak pořádně nezměknou.
* Jestli se bojíte přípravy domácích klasických nudlí, oslňte celestýnskými. Jsou to vlastně vystydlé palačinky nakrájené na proužky.
* Nechcete-li zahušťovat jíškou, použijte rozmixovanou zeleninu nebo ovesné vločky či pohanku.

Pastiňáková polévka

Pastiňáková polévka.Pro 4 osoby

* 1 cibule
* 3/4 kg pastiňáku
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička korian. semínek
* 1 lžička kmínu
* 1/2 lžičky hořč. semínek
* 1/2 lžičky kurkumy
* 2 lžíce oleje
* 1 l zelenin. vývaru
* sůl
* chilli
* sezam
* petržel

1. Troubu předehřejeme na 200°C. Cibuli oloupeme, rozkrájíme na klínky, pastiňák na kostky, česnek oloupeme.
2. Koření promícháme s olejem, zamícháme do zeleniny a tu pak přesypeme do pekáče. Pečeme 30 minut.
3. Hotovou zeleninu rozmixujeme s částí vývaru, přidáme zbytek vývaru, přivedeme k varu, dochutíme solí a necháme krátce povařit.
4. Porce polévky ozdobíme chilli, sezamovými semínky a čerstvou petrželí.

NÁŠ TIP

Přidejte do pekáče k pastiňáku na špalíčky rozkrájenou mrkev.

Polévka z kachního masa

Polévka z kachního masa.Pro 4 osoby

* 2 kachní stehna
* 3 mrkve
* 2 petržele
* 1/2 celeru
* 1 cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce sádla
* 1 lžíce rajského protlaku
* 1 bobkový list
* 4 kuličky černého pepře
* 4 kuličky nového koření

1. Kachní stehna omyjeme, osušíme, překrojíme. Zeleninu očistíme, cibuli a česnek oloupeme. Jednu mrkev, jednu petržel a čtvrtku celeru odložíme do studené vody.
2. Na sádle opečeme maso, přihodíme k němu zeleninu a několik minut společně opékáme. Přidáme rajský protlak, promícháme, přelijeme vodou a přivedeme k varu. Lžící sbíráme pěnu. Přidáme koření a necháme táhnout na mírném plameni hodinu a půl.
3. Hotový vývar slijeme, stehna vyndáme a maso z nich obereme.
4. Ve vývaru zavaříme na kolečka nakrájenou mrkev a na kostičky nakrájenou petržel a celer. Povaříme ve vývaru doměkka, přidáme maso a těstoviny a polévku dovaříme. Dochutíme solí.

NÁŠ TIP

Přidejte do druhého vývaru snítku tymiánu.

Kapustová s chlebem

Kapustová polévka s chlebem.Pro 4 osoby

* 100 g slaniny
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* kmín
* 1/4 kapusty
* 1 l hovězího vývaru
* sůl
* pepř
* 4 plátky chleba
* 1 kelímek zakysané smetany
* čerstvá pažitka

1. Slaninu nakrájíme na malé kousky. Cibuli a česnek oloupeme, nasekáme a orestujeme v hrnci na rozškvařené slanině, přidáme kmín, nakrájenou kapustu a chvíli společně podusíme.
2. Vše zalijeme vlažným vývarem a uvaříme do změknutí. Dochutíme solí a pepřem.
3. Plátky chleba nakrájíme na kostičky a orestujeme je nasucho na pánvi.
4. Do talíře rozdělíme chlebové kostky a přelijeme je horkou polévkou. Ozdobíme lžící zakysané smetany a nasekanou pažitkou.

NÁŠ TIP

Polévku můžete zahustit jíškou ze sádla a hladké mouky nebo rozšlehaným vejcem.

Cibulačka s houbami

Cibulačka s houbami.Pro 4 osoby

* 6 plátků slaniny
* 6 malých žampionů
* 3/4 kg cibule
* 4 lžíce oleje
* 1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
* sůl
* pepř

1. Nakrájíme na drobno slaninu, žampiony pokrájíme na malé plátky. Na pánvi necháme vyškvařit slaninu a orestujeme na ní plátky žampionů.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, na oleji je opečeme a podusíme asi 15 minut, přilijeme vývar osolíme a opepříme, přidáme žampiony se slaninou a povaříme doměkka.

NÁŠ TIP

Přidejte do každé porce kopeček strouhaného ementálu nebo kostičky bílého chleba nasucho opečeného na pánvi.

Květáková s chilli a kešu

Květáková s chilli a kešu.Pro 4 osoby

* 30 g másla
* 40 g hladké mouky
* 1 květák
* 200 ml mléka
* 1 kostka zeleninového vývaru
* sůl
* špetka muškátového květu
* 1 lžíce oleje
* 100 g nesolených kešu oříšků
* 1 chilli paprička
* 1 žloutek
* petrželka

1. V hrnci si připravíme z másla a mouky světlou jíšku, zalijeme ji vodou, rozšleháme a vaříme 15 minut.
2. Květák propláchneme, rozebereme na růžičky, případně nadrobno rozkrájíme, vložíme do polévky a uvaříme do měkka.
3. Do polévky přidáme mléko, zeleninový vývar, dochutíme solí a muškátovým květem, necháme krátce provařit.
4. Na menší pánvi orestujeme na oleji krátce nasekané kešu oříšky a nadrobno nakrájenou chilli papričku.
5. Hrnec s polévkou stáhneme z plotýnky a zašleháme do ní žloutek rozmíchaný s trochou mléka a orestované oříšky s papričkou. Každou porci polévky ozdobíme čerstvou petrželkou.

NÁŠ TIP

Květák nechte před vařením namočený v hrnci s osolenou vodou, zbavíte se případného hmyzu. Vejce použijte v bio kvalitě.

Rajčatovo-fazolová polévka

Rajčatovo-fazolová polévka.Pro 4 osoby

* 2 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* cibule
* 1 lžíce balsamikového octa
* 1 konzerva loupaných rajčat
* 3/4 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
* 1 lžička hnědého cukru
* 1 konzerva bílých fazolí
* sůl
* pepř

1. Na oleji orestujeme na plátky nakrájený česnek a na kostičky nakrájenou cibuli.
2. Přidáme balsamikový ocet, šťávu z konzervovaných rajčat, nadrobno nasekaná rajčata, vývar a cukr a prováříme asi 15 minut.
3. Rozmixujeme polévku tyčovým mixérem, dochutíme solí a pepřem, přidáme slité bílé fazole a krátce zavaříme. Hotovou polévku ozdobíme čestvými omytými a osušenými lístky bazalky.

NÁŠ TIP

Polévku můžete připravit i z čerstvých rajčat, spařte je horkou vodou, oloupejte a nasekejte. Můžete přidat i trochu chilli.

Podmáslová s bramborami a cibulí

Podmáslová s bramborami a cibulí.Pro 4 osoby

* 2 cibule
* olej
* 500 ml kuřecího vývaru
* hrst rozinek
* 3 brambory
* čerstvý libeček
* 400 ml podmáslí

1. Cibule oloupeme, jednu nakrájíme na kostičky, druhou na kolečka. Kostičky cibule orestujeme v hrnci na dvou lžících oleje, přisypeme rozinky, zalijeme vývarem a povaříme, dokud cibule nezměkne.
2. Brambory oloupeme a nastrouháme nebo pokrájíme na opravdu malé kousky, libeček najemno pokrájíme, vložíme do vývaru a přilijeme podmáslí. Polévku velmi pomalu za stálého míchání vaříme, dokud brambory nezměknou.
3. Kolečka cibule usmažíme na oleji dohněda, vyjmeme a necháme okapat na ubrousku, každou porci polévky jimi ozdobíme.

NÁŠ TIP

Pokud vynecháte kolečka osmažené cibule, můžete servírovat polévku i studenou.

Autoři:

Nejčtenější

Příběh Jany: Chování adoptivní dcery mého přítele mi nepřipadá normální

Ilustrační snímek

Jsem už několik let rozvedená, mám dvě děti. Už rok se stýkám se sousedem, také je rozvedený a má ve střídavé péči dvě...

Sedm kroků, které musíte udělat, když narazíte na psychoteroristu

Ilustrační snímek

Emocionální zneužívání patří mezi formy psychického násilí, které na obětech nezanechává viditelná zranění, ale na...

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Čočková sekaná

Čočková sekaná

Luštěniny jsou výborným zdrojem rostlinných bílkovin. Vyzkoušejte náš recept na vegetariánskou verzi sekané, kde je...

RECEPT DNE: Domácí rybí prsty s bylinkovým dipem

Domácí rybí prsty s bylinkovým dipem

Rybí prsty miluje většina dětí. Zkuste jim je vyrobit doma ve zdravější formě, než jsou ty kupované.

RECEPT DNE: Hummus z červené řepy s chipsy

Hummus s červenou řepou

Hummus je lahodná pochoutka z cizrny, která tělu dodá mnoho potřebných vitaminů a minerálů. Navíc je stejně jako...

Letní pohledy ke stažení: Vytiskněte, vymalujte a pošlete
Letní pohledy ke stažení: Vytiskněte, vymalujte a pošlete

Chcete někomu udělat radost pohledem, který domalujete a vybarvíte s dětmi? Připravili jsme celou sérii, kterou si zdarma stáhnete. Využít ji mohou i účastníci našeho Letního kolotoče.

Najdete na iDNES.cz