Ingredience
Postup
- Maso opláchneme, osušíme a lehce obalíme v drceném pepři a tymiánu. Maso zprudka opečeme na lžíci oleje ze všech stran. Osolíme ho a vložíme na pekáčku do trouby vyhřáté na 160 °C na 15 - 20 minut. Pak maso vyndáme a výpek pečlivě stěrkou vytřeme a uchováme do omáčky. Maso udržujeme na teple, ale neporcujeme ho, aby šťáva zůstala v mase.
- V kastrůlku nahřejeme zbytek oleje, přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, zalijeme portským a necháme zpěnit. Přidáme výpek z masa, hořčici, protlak, chilli a opatrně i rozpuštěnou čokoládu. Nakonec přišleháme vývar rozmíchaný se žloutky a vše ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Před podáváním omáčku propasírujeme přes jemné sítko.
- Cibuli nakrájíme na jemné kostičky. V kastrolu nahřejeme olej, přidáme cibuli a necháme jí pouze zesklovatět. Přidáme rýži a za stálého míchání pomalu restujeme asi 2 minuty. Přilijeme víno a mícháme dokud se neodpaří.
- Mezitím přivedeme vývar k varu a necháme ho zvolna probublávat. Postupně do rýže přiléváme naběračkou vývar a mícháme, dokud se nevstřebá. Až potom přilijeme další vývar a tak postupujeme asi 15- 20 minut, dokud není rýže hotová. Nakonec přilijeme smetanu, podle chuti osolíme a zjemníme máslem.
- Chřest zbavíme zaschlých konců a dolní část jemně oloupeme. V kastrolu přivedeme k varu vodu, osolíme ji a přidáme lžíci másla. Do vroucí vody vložíme očištěný chřest a vaříme zvolna asi 2 minuty.
- Maso nakrájíme na plátky a podáváme s kopečkem rizota, chřestem a čokoládovou omáčkou.