Telecí panenka se zeleným chřestem, jemnou čokoládovou omáčkou a smetanovou rýží

Překvapte svoji drahou polovičku luxusní večeří.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

4 PORCE +

Na omáčku:

Na přílohu:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    693 KCal

    32 %

    29 %

  • Energie

    2900 KJ

    32 %

    29 %

  • Sacharidy

    33,6 g

    38 %

    34 %

  • Vláknina

    4,7 g

    16 %

    16 %

  • Bílkoviny

    46,1 g

    73 %

    68 %

  • Tuky

    38,5 g

    59 %

    55 %

  • nasycené

    16,2 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Maso opláchneme, osušíme a lehce obalíme v drceném pepři a tymiánu. Maso zprudka opečeme na lžíci oleje ze všech stran. Osolíme ho a vložíme na pekáčku do trouby vyhřáté na 160 °C na 15 - 20 minut. Pak maso vyndáme a výpek pečlivě stěrkou vytřeme a uchováme do omáčky. Maso udržujeme na teple, ale neporcujeme ho, aby šťáva zůstala v mase.
  2. V kastrůlku nahřejeme zbytek oleje, přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, zalijeme portským a necháme zpěnit. Přidáme výpek z masa, hořčici, protlak, chilli a opatrně i rozpuštěnou čokoládu. Nakonec přišleháme vývar rozmíchaný se žloutky a vše ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí. Před podáváním omáčku propasírujeme přes jemné sítko.
  3. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky. V kastrolu nahřejeme olej, přidáme cibuli a necháme jí pouze zesklovatět. Přidáme rýži a za stálého míchání pomalu restujeme asi 2 minuty. Přilijeme víno a mícháme dokud se neodpaří.
  4. Mezitím přivedeme vývar k varu a necháme ho zvolna probublávat. Postupně do rýže přiléváme naběračkou vývar a mícháme, dokud se nevstřebá. Až potom přilijeme další vývar a tak postupujeme asi 15- 20 minut, dokud není rýže hotová. Nakonec přilijeme smetanu, podle chuti osolíme a zjemníme máslem.
  5. Chřest zbavíme zaschlých konců a dolní část jemně oloupeme. V kastrolu přivedeme k varu vodu, osolíme ji a přidáme lžíci másla. Do vroucí vody vložíme očištěný chřest a vaříme zvolna asi 2 minuty.
  6. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s kopečkem rizota, chřestem a čokoládovou omáčkou.
Autor:

Podobné recepty

Jelení Wellington s rybízovou omáčkou

Slavnostní pokrm, který stojí za ochutnání. Podívejte se do galerie krok za krokem, jak na to.

Penne alla puttanesca

Tradiční neapolský barevný recept vás bude bavit.

Caesar wrap s kuřecím masem

Jestli vám chutná legendární Caesar salát, pak musíte vyzkoušet tyto jednoduché a lahodné sendviče.

Karamelizovaný bůček

Tento recept je skvělým tipem pro milovníky asijské kuchyně.

Vepřový vrabec se špenátem

Oblíbené jídlo, které bude chutnat celé rodině.