Telecí kýta plněná klíčky
Připravte chutný slavnostní oběd. Naplňte kýtu sójovými klíčky, které jsou bohaté na vitamín A a B.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
695 KCal
32 %
29 %
-
Energie
2909 KJ
32 %
29 %
-
Sacharidy
24,1 g
27 %
24 %
-
Vláknina
7,1 g
24 %
24 %
-
Bílkoviny
55,5 g
88 %
82 %
-
Tuky
41,5 g
64 %
59 %
-
nasycené
18,9 g
-
trans-mastné
0,6 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Telecí kýtu očistíme a prořízneme do ní kapsu. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. V pánvi rozpustíme polovinu másla, vložíme nakrájený pórek a klíčky a krátce orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme nasekané ořechy a promícháme. Necháme vychladnout.
- Vychladlou směsí naplníme telecí maso a otvor upevníme špejlí nebo párátky. Pak maso převážeme provázkem, na povrchu osolíme a opepříme a opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji.
- Opečené maso přendáme do pekáčku, přidáme zbylé máslo, podlijeme trochou vody a přiklopíme. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C asi 40 minut. Během pečení podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem. Pak odklopíme a dopečeme dozlatova.
- Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Do výpeku přidáme kysanou smetanu, krátce provaříme a podle chuti dosolíme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme se šťávou a rýží nebo různě upravenými bramborami.