Hospůdka kdesi u Středozemního moře, z talíře se line příjmená vůně... Jídlo je lehce stravitelné, připravené z čerstvých surovin, na olivovém oleji. Čtveřice receptů, které jsme vybrali, snad tuto představu nezklamou.
SÝROVÉ KOULE
4 bílky, 250 g strouhaného sýra, 40 g
strouhanky, sladká mletá paprika, sůl, pepř, strouhanka na obalení, olivový olej na smažení
Do tuhého sněhu z bílků vmícháme zlehka strouhaný sýr a strouhanku, osolíme, opepříme a ochutíme sladkou paprikou. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Z těsta tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v rozehrátém oleji. Podáváme s tatarskou omáčkou.
PILAF S HOVĚZÍM MASEM
500 g zadního hovězího masa, 300 g předvařené rýže, 2 cibule, 4 rajčata, 3 stroužky česneku, 4 lžíce strouhaného tvrdého sýra, mletá sladká paprika, pepř, sůl
Maso nakrájíme na kostky. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na rozehrátém oleji dozlatova. Přidáme maso, česnek, osmažíme, vmícháme papriku, zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme. Když je maso téměř měkké, vmícháme předvařenou rýži a nakrájená rajčata (případně protlak), promícháme a ještě chvíli dusíme doměkka. V hotovém pokrmu musí být všechna voda odpařená. Pilaf přendáme na talíře a posypeme strouhaným sýrem.
TRUFFADO
600 g brambor, 150 g slaniny,
2 rajčata, 2 polévkové lžíce
olivového oleje, pepř, sůl,
trochu vývaru
V pekáčku roztavíme na kostky nakrájenou slaninu, přidáme olej a oloupané, na plátky nakrájené brambory. Osolíme, opepříme a pečeme pod pokličkou v troubě. Podle potřeby podlijeme vývarem. Když jsou brambory téměř měkké, přidáme k nim na plátky nakrájená rajčata. Společně dopečeme.
SALÁT S KLOBÁSOU
4 hlávkové saláty (větší čínské zelí), 2 papriky, 1 cibule, 200 g klobásy, 100 g majolky, pažitka, ocet, sůl, pepř
Salát očistíme, zbavíme povadlých listů a nakrájíme na proužky. Papriky očistíme a nakrájíme nadrobno, cibuli a klobásu nakrájíme na kolečka. Vše promícháme, ochutíme octem, osolíme, opepříme a promícháme s majolkou. Salát vychladíme. Při podávání jej posypeme pažitkou a doplníme pečivem.
(Vybráno z knihy Kuchyně jižní Evropy autorů Františka Šulce a Jiřího Šourka.)