Švýcarská sýrová polévka

Pokud máte v mrazáku nebo v ledničce různé zbylé nastrouhané sýry, tohle je jejich ideální nový domov. Víno samozřejmě dodá na luxusu, ale není nezbytně nutné, rozhodně kvůli tomu nenačínejte láhev.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 30 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    261 KCal

    12 %

    11 %

  • Energie

    1094 KJ

    12 %

    11 %

  • Sacharidy

    22,9 g

    26 %

    23 %

  • Vláknina

    0,6 g

    2 %

    2 %

  • Bílkoviny

    9,7 g

    15 %

    14 %

  • Tuky

    12,2 g

    19 %

    17 %

  • nasycené

    6,1 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Vývar uvedeme do varu ve větším hrnci. Přidáme stroužky česneku a plamen snížíme.
  2. Na pánvičce rozpustíme máslo, osmažíme na něm mouku a jíšku chvíli smažíme. Zalijeme ji vínem (nebo studenou vodou), rozvaříme a vlijeme do vývaru. Na mírném plameni vaříme asi 15 minut.
  3. Do polévky vsypeme sýr, promícháme, až se rozpustí, a polévku ihned podáváme. Jakmile jsme přidali sýr, polévku už dál nevaříme a také ji nenecháme dlouho stát, sýr by se oddělil.
  4. P.S.: Tahle polévka je sytá, takže vám, třeba s kouskem pečiva, vystačí i jako oběd. Můžete do ní přikápnout i trochu mléka, bude ještě krémovitější. Kvůli jíšce i tučnému sýru nemůže aspirovat na dietní pokrm, ale je neobyčejně snadná a rychlá, navíc v ní skvěle zužitkujete i různé ty osychající kousky sýrů. A pozor, nebojte se do ní přidat i vonné zrající sýry, ať to má grády.

Může se stát, že vám trochu sýrového krému zbude. Skvěle ho využijete jako omáčku na těstoviny nebo náplň do slaných koláčů, nebo krém ještě obohaťte dalším nastrouhaným sýrem a povolte trochou mléka či smetany.

Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Zvěřinová polévka s játrovými knedlíčky

Ze zbylého masa uvařte silný vývar.

Vývar s velkými knedlíčky

Po zimní procházce si dopřejte teplý vývar.

Staročeská kulajda s vejcem

Uvařte si kulajdu tak, jak ji připravovaly naše babičky.

Pórková polévka Vichyssoise s krutony

V létě přijde studená polévka vhod.