Světové speciality z hrášku vám budou chutnat

  0:30aktualizováno  0:30
Čerstvý hrášek si můžete koupit už teď. Zapomeňte tentokrát na jeho věrnou souputnici dušenou mrkev a vyzkoušejte světové speciality. Budou vám chutnat!

Penne s pancettou a hráškem | foto: Isifa

Kuřecí prsa v parmské šunce s hráškem

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut

* 4 kuřecí prsa bez kostí a kůže, asi 600 g
* sůl a hrubě mletý barevný pepř
* 12 lístků čerstvé šalvěje
* 12 plátků parmské šunky, 150-200 g
* 2 lžíce olivového oleje
* 400 g vyloupaného hrášku + 200 g mladých lusků
* 1 lžíce másla
* 2 jarní cibulky s natí, pokrájené
* 150-200 ml smetany
* citronová šťáva na dochucení
* 20 g hoblinek parmazánu

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a seřízneme okraje. Na prkénko rozložíme vedle sebe plátky šunky tak, aby se plátky na delších stranách překrývaly. Přes slaninu položíme napříč osolené kuřecí prso, opepříme a poklademe lístky šalvěje. Kuřecí prsíčko zarolujeme do slaniny a stejným způsobem připravíme zbylé porce.

2. Kuřecí prsa zprudka opečeme v pánvi na rozpáleném oleji, snížíme plamen a dopečeme po každé straně asi 8-10 minut, dokud slanina nezezlátne a maso není propečené. Přendáme stranou, slijeme olej, do pánve dáme lžíci másla a necháme na něm zesklovatět pokrájenou cibuli. Vsypeme hrášek, prohřejeme, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a dusíme pár minut, dokud hrášek nezměkne.

3. Nakonec dochutíme trochou citronové šťávy. Kuřecí prsa nakrájíme na plátky a podáváme s hráškem, lístky šalvěje a hoblinkami parmazánu.

Co jste možná nevěděli

* Hrášek je bohatým zdrojem vítaminů a minerálů - obsahuje fosfor, vápník, vitaminy A, B, E a C. Je zdrojem důležité vlákniny, aminokyselin a proteinů, obsahuje ale také dost cukru.
* Na pěstování má poměrně nízké nároky a sázet ho můžete celé léto.
* Při vaření hrášek nikdy nesolte, byl by ztvrdlý a jeho slupka by se nepěkně pomačkala. Solte tedy vždy až na konci tepelné úpravy.
* Nebojte se mraženého hrášku, je nejlepší variantou hned po čerstvém. Sterilovaný bývá rozbředlý, sušený bez chuti. * Cukrový hrášek se bohužel u nás velmi těžko shání. Pokud ho ale v obchodě zahlédnete, určitě ho vyzkoušejte. Nemusí se loupat, připravují se celé lusky, které chutnají skvěle.

Jehněčí na hráškovém pyré

Pro 4 osoby

Příprava: 55 minut + 5 hodin marinování

* 800 g jehněčího hřbetu
* 4 lžíce oleje
* 1 lžíce másla
* 1 lžička hladké mouky
* 5 lžic balzamikového octa
* 4 snítky tymiánu
* 600 g hrášku
* 4 lžíce smetany 12%
* 1 stroužek česneku
* 200 g anglické slaniny
* pečené brambory

1. Jehněčí maso odblaníme, osolíme, opepříme, posypeme částí tymiánu a potřeme polovinou oleje a lžící octa. Zabalíme do alobalu a necháme 5 hodin odležet.
Maso zprudka opečeme v pekáčku na rozpáleném oleji, přendáme do předehřáté trouby a pečeme při 180-200 stupních asi 30 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem a otočíme, ale nepodléváme.

2. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme lžíci másla promíchanou s lžičkou mouky a zalijeme trochou vody s octem, přidáme zbylý tymián a povaříme asi 10 minut. Šťávu pak přecedíme a dochutíme solí a pepřem.

3. Hrášek uvaříme doměkka a rozmixujeme se smetanou a prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Maso nakrájíme na filety a podáváme s pyré, opečenou slaninou, přelité balzamikovou šťávou a s pečenými bramborami.

Tip
Chcete-li mít maso více propečené, prodlužte dobu pečení o 10-15 minut.
 

Kuřecí ragú s hráškem

Pro 4 osoby

Příprava: 40 minut + 30 minut marinování

* 600 g kuřecích prsou
* 4 lžíce oleje
* 2 jarní cibulky
* 4 stroužky česneku
* 1 lžička garam masala
* 1 lžička citronové kůry, bio
* 1 chilli paprička
* 400 ml kokosového mléka
* 400 g hrášku + 200 g mladých lusků

1. Maso omyjeme, osušíme nakrájíme na větší proužky. V robotu rozmixujeme cibulku, česnek a koření na pastu a obalíme v ní kousky masa. Necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout.

2. V hlubší pánvi nebo kastrole rozehřejeme olej a osmahneme na něm naložené maso i s pastou skoro dohněda, trvá to asi 5 minut. Přidáme jemně usekanou chilli papričku, citronovou kůru, promícháme a zalijeme kokosovým mlékem.

3. Odmícháme ode dna všechny přípečky a vaříme na mírném ohni dalších 5 minut. Vsypeme hrášek a velmi mírným varem povaříme do změknutí, podle potřeby můžeme dolít trochou vody nebo vývaru. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a solí. Můžeme podávat posypané lístky máty.

Tip
Pikantnost zvýrazníte, pokud přidáte do pasty ještě muškátový květ, kurkumu a kayenský pepř.
 

Penne s pancettou a hráškem

Pro 4 osoby

Příprava a vaření: 20 minut

* 350-400 g krátkých těstovin
* 150 g pancetty nebo jiné slaniny
* 1 lžíce másla
* 4 stroužky česneku
* 400 g hrášku
* 200 ml smetany 33%
* 2 žloutky
* 40 g parmazánu
* hrst pokrájené bazalky

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu "na skus". V pánvi rozškvaříme opečenou, na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme máslo, usekaný česnek a osmahneme dorůžova.

2. Přidáme hrášek a podusíme do změknutí. Zalijeme smetanou s rozmíchanými žloutky, promícháme a krátce prohřejeme - žloutky se nesmí vařit. Vsypeme scezené těstoviny, polovinu parmazánu a polovinu usekané bazalky, osolíme, opepříme, promícháme a stáhneme z ohně. Rozdělíme na talíře a podáváme se zbylým parmazánem a bazalkou.

Tip
Klidně vynechte smetanu se žloutky, přidejte o něco více slaniny i hrášku a směs promíchejte s těstovinami a parmazánem či jiným tvrdým sýrem.
 

Koláč s hráškem a lososem

Na 4 formy o průměru 10 cm

Příprava: 45 minut + 1 h odležení těsta

Na těsto:
* 200 g hladké mouky
* 1 lžička soli
* 120 g másla
* 1 žloutek

Na náplň:
* 150-200 g uzeného lososa
* 200 g hrášku
* 250 g zakysané smetany
* 2-3 vejce
* 150 g ricotty
* svazek pažitky

1. Mouku smícháme se solí a zapracujeme do ní kousky másla. Přidáme žloutek a co nejrychleji vypracujeme vláčné těsto, podle potřeby můžeme přidat lžíci studené vody. Těsto zabalíme do folie a necháme hodinu odležet v lednici. Troubu si předehřejeme i s plechem na 200 stupňů a formičky o průměru 10 cm vymažeme máslem.

2. Do kysané smetany rozšleháme vejce, vmícháme polovinu sýra a polovinu hrášku, osolíme a opepříme. Těsto rozdělíme na 4 díly, rozválíme a vtlačíme do formiček, propícháme vidličkou a pečeme 10-15 minut. Na předpečené těsto rozdělíme smetanovou směs, poklademe ji plátky lososa a posypeme hráškem a ricottou.

3. Pečeme do ztuhnutí náplně na spodní mřížce asi 10-20 minut, podle velikosti formiček, necháme vychladnout, posypeme pažitkou, pepřem a teplé podáváme.

Tip
Pečete-li koláč ve velké formě, doba pečení bude asi 35-45 minut. Místo celých vajec lze použít jen žloutky, lišit se bude pouze tuhost náplně. Na podklad pro náplň se dá použít také listové těsto.

Autoři:

Nejčtenější

Nestihl kompletní přeměnu pohlaví, protože otěhotněl a porodil syna

Wyley Simpson

Wyley Simpson (28) před lety býval ženou. Podstupoval hormonální léčbu, nechal si odstranit ňadra a čekalo ho i...

Od floutka si poroučet nenechám! Ve Výměně manželek se křičelo i plakalo

Gábina žije s manželem Robertem už dvacet let.

Ve Výměně manželek se tentokrát na obou stranách plakalo i křičelo. Gábina z domku se spoustou zvířat se v ostravském...

Přichází doba autosexuálů. Jaké to je randit sama se sebou?

Autosexualita odráží láskyplný vztah k sobě samé a vzrušivost z vlastního těla.

Sexualita je proměnlivá a v průběhu života nabývá mnoha podob. Pro někoho je atraktivní druhé pohlaví, pro jiného...

Ženě kvůli hustému obočí lidé hrozí smrtí, vytrhat si ho nenechá

Sophia Hadjipanteli

Modelka Sophia Hadjipanteli (22) má obočí jako umělkyně Frida Kahlo. Každý den si ho pečlivě upravuje a češe a nikdy se...

Váš šatník za vás práci neudělá, říká módní guru Anna Wintourová

Nejobávanější osobnost módního světa Anna Wintourová výjimečně bez svých...

Přísná, ale spravedlivá. To se často ozývá na adresu šéfky amerického magazínu Vogue, jedné z nejvlivnějších osobností...

Další z rubriky

Hubněte zdravě. Vyzkoušejte dietní recepty, které vás zasytí na celý den

Ilustrační fotografie

Kdo chce shodit kila navíc, neměl by začít držet diety podobné hladovkám. Ke zdraví a lepší postavě se dá projíst....

Nechte se svést exotickou chutí asijských polévek, které zvládne každý

Čínská polévka s bramborami a vepřovým masem

Milovníci orientálních vůní, neobvyklých ingrediencí a více či méně pálivých chutí, máme něco přesně pro váš mlsný...

Polévky, které zasytí a zastanou hlavní chod. S fazolemi, hlívou i masem

Polévka s hlívou ústřičnou

Nemusí být jen jedna součást menu, ale i právoplatný oběd nebo večeře. Společně s čerstvým pečivem zaženou husté...

Najdete na iDNES.cz