Voňavé a šťavnaté švestky. Jak s nimi v kuchyni kouzlí známí foodblogeři?

Švestky patří mezi nejoblíbenější plody českého podzimu – jejich sladká chuť i široké možnosti zpracování z nich dělají surovinu, která si zaslouží zvláštní pozornost. A protože nás zajímalo, co všechno se z nich dá vykouzlit, oslovili jsme tři známé foodblogery, kteří se s námi podělili o svoje osvědčené recepty, třeba na švestkový cobbler s křupavou krustou, poctivý kynutý závin s mákem nebo luxusní tartaletky.
Část 1/3
Monika Doležalová

Monika Doležalová @mama_na_vesnici

Její blog vznikl spíše jako koníček a úložiště receptů. Postupem času ale Moničiny recepty sbíraly úspěchy, proto je začala sdílet s veřejností. Z názvu jejího blogu vyplývá, že připravuje recepty spíše snadné, vesnické a s tradiční kapkou originality. Jelikož je mámou dvou kluků, tak se také specializuje na recepty pro zaneprázdněné maminky.

Moniko, jaké je vaše oblíbené jídlo nebo dezert ze švestek?
Vyloženě oblíbené jídlo ze švestek nemám – nejvíc mi chutnají jen tak podušené na másle se skořicovým cukrem, badyánem a hřebíčkem. V této podobě si je pak přidávám do kaší, do jogurtu, do pečeného tvarohu a podobně.

Jak švestky skladujete nebo zpracováváte?
Většinou švestky zavařuji právě v podušené podobě.

Kde nejčastěji hledáte inspiraci na nové recepty?
Nejčastěji hledám inspiraci ze zahraničních blogů a stránek.

Jaká je vaše nejoblíbenější podzimní surovina kromě švestek?
Mými nejoblíbenějšími podzimními surovinami kromě švestek jsou ještě hrušky a dýně.

Chuť končícího léta a hedvábný příslib podzimu. Ostružiny podle foodblogerek

Vstoupit do diskuse (1 příspěvek)

Nejčtenější

Jablka v hlavní roli: Když podzimní jablečný koláč provoní váš domov

Ve spolupráci
Jablkovo-skořicový závin s ořechy

Začíná podzim, první mrazíky se líně plíží zahradou a vy stojíte před bednami plnými krásných, voňavých jablek. Pokud se i vám letos urodilo, že nevíte, kam dřív s nimi, máme pro vás ty nejlepší...

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

11. listopadu 2025  8:22

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi + stepy

Střední

60 min

Nevíte, co upéct sladkého? Zkuste tyto výborné uzlíky s pistáciemi a čokoládou.

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

8. listopadu 2025

Pikantní utopenci

Pikantní utopenci

Lehké

50 min

Naučte se zavřit ty nejchutnější utopence.

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Kuře s dýňovou nádivkou

Kuře s dýňovou nádivkou

Střední

140 min

Pro větší křupavost můžeme do nádivky přidat hrst oblíbených ořechů nasekaných nahrubo.

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

5. listopadu 2025

Banánový koláč

Banánový koláč

Lehké

50 min

Máte doma zralé banány? Upečte z nich skvělý koláč.

Jablka v hlavní roli: Když podzimní jablečný koláč provoní váš domov

Ve spolupráci
Jablkovo-skořicový závin s ořechy

Začíná podzim, první mrazíky se líně plíží zahradou a vy stojíte před bednami plnými krásných, voňavých jablek. Pokud se i vám letos urodilo, že nevíte, kam dřív s nimi, máme pro vás ty nejlepší...

4. listopadu 2025

Hovězí tortilla s hranolky

Hovězí tortilla s hranolky

Střední

230 min

Tento oběd bude mít úspěch u každého člena rodiny.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.