Bramborové knedlíky se švestkami
Ingredience na 3-4 porce:
- 300 g švestek
- 350 g brambor
- 125 g hrubé mouky + na podsypání
- špetka soli
- 1 vejce
- moučkový cukr na posypání
- mletý mák na posypání
- máslo na přelití
Pracovní postup:
- Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
- Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a prolisujeme do mísy.
- Přisypeme hrubou mouku, špetku soli a vejce a vypracujeme těsto.
- Z něj odkrajujeme malé kousky, na pomoučeném talířku je zploštíme, naplníme švestkou a zabalíme.
- Knedlíky zavaříme do většího množství lehce osolené vody a vaříme asi 7 minut.
- Vyjmeme, rozdělíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem a mákem a přelijeme máslem.
Tip: Místo máku můžete knedlíky posypat strouhaným perníkem nebo skořicí a přidat zakysanou nebo šlehanou smetanu.
Vepřová roláda se švestkami a cibulí
Ingredience na 4 porce:
- 800 g vepřového plecka
- 150 g švestek
- 2 cibule
- 2 lžíce povidel
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce sádla
Pracovní postup:
- Maso nařízneme a rozklepeme do pravidelného tvaru čtverce, nebo obdélníku.
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky.
- Cibule oloupeme a nakrájíme na osminy.
- Maso z obou stran osolíme a opepříme. Horní stranu potřeme povidly a poklademe nakrájenými švestkami.
- Zabalíme do rolády a svážeme potravinářským provázkem.
- Pekáček vymažeme sádlem a vložíme do něj roládu. Přidáme ještě trochu sádla a trošku vody a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi čtvrt hodiny a pak teplotu snížíme na 180 °C, přikryjeme a pečeme asi 45 minut zakryté.
- Roládu v pekáčku otočíme a pečeme ještě asi 20 minut odkrytou, aby se opekla z druhé strany. V té chvíli také do pekáčku přidáme nakrájenou cibuli.
- Pak otočíme a dopékáme ještě asi 10 minut dozlatova. Průběžně přeléváme výpekem a podléváme vodou
- Hotovou roládu rozvážeme, nakrájíme na plátky a podáváme ji s bramborovou kaší přelitou výpekem a obloženou pečenou cibulí.
Povidla pečená v troubě
Ingredience:
- 3 kg švestek
- 3 lžíce octa
- 750 g krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžíce tuzemáku
Pracovní postup:
- Troubu předehřejeme na 220 °C.
- Švestky omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a nakrájíme na větší kousky.
- Pekáč nebo vysoký plech vyložíme pečicím papírem a nasypeme do něj švestky. Pokapeme je octem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut.
- Pekáč vyjmeme z trouby a posypeme ho polovinou odváženého cukru. Vložíme do trouby a pečeme ještě 20 minut. Zopakujeme s druhou polovinou cukru, přisypeme mletou skořici a bez míchání ještě čtvrt hodiny pečeme.
- Pak švestkovou směs dáme do vyšší nádoby, přilijeme tuzemák a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
- Ještě horkými povidly plníme vymyté a suché uzavíratelné sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.