Doporučujeme

Švestkové knedlíky s mákem

Švestkové knedlíky s mákem | foto: Profimedia.cz

Švestkové hody: sladké knedlíky, vepřová roláda i domácí povidla

  • 23
Modrofialová úroda je nejen předzvěstí blížícího se konce prázdnin, ale také příslibem klasických českých dobrot, ve kterých švestky hrají prim. Uvařte si knedlíky z bramborového těsta nebo si upečte masovou roládu se švestkovou nádivkou. A nezapomeňte si kousek letní chuti schovat na zimu. Třeba v podobě povidel.
Švestkové knedlíky s mákem

Bramborové knedlíky se švestkami

Ingredience na 3-4 porce:

  • 300 g švestek
  • 350 g brambor
  • 125 g hrubé mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na posypání
  • mletý mák na posypání
  • máslo na přelití

Pracovní postup:

  1. Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
  2. Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a prolisujeme do mísy.
  3. Přisypeme hrubou mouku, špetku soli a vejce a vypracujeme těsto.
  4. Z něj odkrajujeme malé kousky, na pomoučeném talířku je zploštíme, naplníme švestkou a zabalíme.
  5. Knedlíky zavaříme do většího množství lehce osolené vody a vaříme asi 7 minut.
  6. Vyjmeme, rozdělíme na talíře, posypeme moučkovým cukrem a mákem a přelijeme máslem.

Tip: Místo máku můžete knedlíky posypat strouhaným perníkem nebo skořicí a přidat zakysanou nebo šlehanou smetanu.

Vepřová roláda se švestkami a cibulí

Vepřová roláda se švestkami a cibulí

Ingredience na 4 porce:

  • 800 g vepřového plecka
  • 150 g švestek
  • 2 cibule
  • 2 lžíce povidel
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce sádla

Pracovní postup:

  1. Maso nařízneme a rozklepeme do pravidelného tvaru čtverce, nebo obdélníku.
  2. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  3. Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na měsíčky.
  4. Cibule oloupeme a nakrájíme na osminy.
  5. Maso z obou stran osolíme a opepříme. Horní stranu potřeme povidly a poklademe nakrájenými švestkami.
  6. Zabalíme do rolády a svážeme potravinářským provázkem.
  7. Pekáček vymažeme sádlem a vložíme do něj roládu. Přidáme ještě trochu sádla a trošku vody a vložíme do předehřáté trouby.
  8. Pečeme asi čtvrt hodiny a pak teplotu snížíme na 180 °C, přikryjeme a pečeme asi 45 minut zakryté.
  9. Roládu v pekáčku otočíme a pečeme ještě asi 20 minut odkrytou, aby se opekla z druhé strany. V té chvíli také do pekáčku přidáme nakrájenou cibuli. 
  10. Pak otočíme a dopékáme ještě asi 10 minut dozlatova. Průběžně přeléváme výpekem a podléváme vodou
  11. Hotovou roládu rozvážeme, nakrájíme na plátky a podáváme ji s bramborovou kaší přelitou výpekem a obloženou pečenou cibulí.
Švestková povidla

Povidla pečená v troubě

Ingredience:

  • 3 kg švestek
  • 3 lžíce octa
  • 750 g krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce tuzemáku

Pracovní postup:

  1. Troubu předehřejeme na 220 °C.
  2. Švestky omyjeme, osušíme, zbavíme pecek a nakrájíme na větší kousky.
  3. Pekáč nebo vysoký plech vyložíme pečicím papírem a nasypeme do něj švestky. Pokapeme je octem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 30 minut.
  4. Pekáč vyjmeme z trouby a posypeme ho polovinou odváženého cukru. Vložíme do trouby a pečeme ještě 20 minut. Zopakujeme s druhou polovinou cukru, přisypeme mletou skořici a bez míchání ještě čtvrt hodiny pečeme.
  5. Pak švestkovou směs dáme do vyšší nádoby, přilijeme tuzemák a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka.
  6. Ještě horkými povidly plníme vymyté a suché uzavíratelné sklenice, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

  • Vybrali jsme pro Vás