Podzim voní po hruškách, dýni a povidlech. Zavařovací sezona v režii blogerek

Podzim nabízí ideální příležitost proměnit sezonní úrodu v něco, co vás bude hřát u srdce i v lednu. Spolu se známými foodblogerkami přinášíme výběr receptů, které voní po skořici, badyánu a dlouhých víkendech strávených v kuchyni. Naučíte se, jak zkrotit dýni do slaného chutney, proč jsou hrušky ideální kandidáti na povidla a jak si doma zavařit švestky hned ve dvou variantách – nasladko i naslano.
Část 1/4
Jana Jakusová

Jana Jakusová @ceskazceska

Prostřednictvím webu a sociálních sítí připomíná Jana svým sledujícím krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Díky jejím příspěvkům si můžete připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.

Jano, je zavařování pravidelná součást vašeho vaření?
Na zavařování je u nás v rodině hlavní odbornice moje milá tchyně. V průběhu let jsem ale také získala zkušenost se zavařováním, například marmelád, sušených rajčat nebo chutney, ale většinu letních pokladů ve skleničce dostáváme hlavně od ní. A jsem za to moc ráda.

Máte nějaký oblíbený podzimní recept, který u vás doma nesmí každý rok chybět?
Oblíbených podzimních receptů máme spoustu. Ze sladkého mě jako první napadá úžasný kynutý koláč se švestkami a mákem, a ze slaného jednoznačně pečené kuře na jablkách a dýňové šulánky. Všechny tyto recepty najdete i na mém webu.

Co je podle vás největší chyba, kterou lidé při zavařování dělají?
Nejčastější chybou je špatná sterilizace. Pokud nejsou sklenice a víčka opravdu čisté, zavařenina dlouho nevydrží. Další chybou je snaha „odlehčit“ recept – ubrat cukr, ocet nebo sůl. Jenže právě ty konzervují. A nakonec: špatné skladování. Sklenice by měly být vždy na chladném a tmavém místě, ne vystavené světlu a teplu v kuchyni.

Máte nějaké „tajné tipy“ nebo triky, které usnadní zavařování nebo prodlouží trvanlivost?
Základem je pečlivá sterilizace sklenic – buď v troubě na 100 °C, nebo v myčce bez saponátu. Sklenice by měly být teplé, aby nepraskly při plnění. Víčka před zavařením jen lehce přitáhnu a dotahuji až po vychladnutí – to pomáhá vytvořit lepší vakuum.

Doporučuji také vytlačit vzduchové bubliny nožem nebo špejlí, a u marmelád třeba přidat lžičku rumu navrch – zabrání to plesnivění. U masa funguje zalití sádlem. Klíčový je i správný poměr cukru, soli nebo octa – ty přirozeně konzervují. Pomáhá i pár kapek citronové šťávy, zvlášť u zeleniny. A samozřejmě: tmavé, chladné místo a popsané sklenice.

Chuť končícího léta a hedvábný příslib podzimu. Ostružiny podle foodblogerek

Vstoupit do diskuse

Nejčtenější

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

11. listopadu 2025  8:22

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi

Uzlíky s čokoládou a pistáciemi + stepy

Střední

60 min

Nevíte, co upéct sladkého? Zkuste tyto výborné uzlíky s pistáciemi a čokoládou.

Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Svatomartinskou husu podávejte s chlupatými knedlíky a zelím.

Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika...

8. listopadu 2025

Pikantní utopenci

Pikantní utopenci

Lehké

50 min

Naučte se zavřit ty nejchutnější utopence.

Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Střední

60 min

Mák a svěstky se skvěle hodí do jakéhokoli koláče.

Kuře s dýňovou nádivkou

Kuře s dýňovou nádivkou

Střední

140 min

Pro větší křupavost můžeme do nádivky přidat hrst oblíbených ořechů nasekaných nahrubo.

Od paštiky přes vývar po ragú. Kořenová zelenina podle známých foodblogerů

Ilustrační snímek

Kořenová zelenina je základem tradiční i moderní kuchyně. Její výrazná chuť, sladkost a aroma dodají pokrmům hloubku a charakter. Ať už ji použijeme do polévky, na pečení, nebo do pyré, vždy dokáže...

5. listopadu 2025

Banánový koláč

Banánový koláč

Lehké

50 min

Máte doma zralé banány? Upečte z nich skvělý koláč.

Jablka v hlavní roli: Když podzimní jablečný koláč provoní váš domov

Ve spolupráci
Jablkovo-skořicový závin s ořechy

Začíná podzim, první mrazíky se líně plíží zahradou a vy stojíte před bednami plnými krásných, voňavých jablek. Pokud se i vám letos urodilo, že nevíte, kam dřív s nimi, máme pro vás ty nejlepší...

4. listopadu 2025

Hovězí tortilla s hranolky

Hovězí tortilla s hranolky

Střední

230 min

Tento oběd bude mít úspěch u každého člena rodiny.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.