Švestková povidla z trouby

Když se urodí hodně švestek, není nic lepšího, než si z nich připravit domácí povidla. Nejlepší jsou ta, která se sama pečou v troubě a nemusí se míchat.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 300 min

Ingredience

6 PORCE +

Na 6 sklenic po 200 ml:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1161 KCal

    53 %

    48 %

  • Energie

    4859 KJ

    53 %

    48 %

  • Sacharidy

    266,7 g

    303 %

    267 %

  • Vláknina

    12,4 g

    41 %

    41 %

  • Bílkoviny

    3,0 g

    5 %

    4 %

  • Tuky

    0,9 g

    1 %

    1 %

  • nasycené

    0,2 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Švestky omyjeme, vypeckujeme a vložíme spolu s cukrem, skořicí a citronovou kůrou do pekáčku. Pečeme v předehřáté troubě asi 1 hodinu při 180 °C. Poté teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme další 4 hodiny.
  2. Po upečení vyjmeme skořici, přilijeme rum, citronovou šťávu a ještě horké rozmixujeme a nalijeme do sklenic. Uzavřeme víčky a zavařujeme ve vodní lázni asi 20 minut.
  3. Poté na utěrce otočíme vzhůru a necháme vychladnout.

Povidla vaříme pouze ze zralých nepoškozených švestek. Pokud jsou švestky dost zralé, nemusíme povidla tolik přislazovat.

Autor:

Podobné recepty

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Sladké knedlíky z odpalovaného těsta

Udělejte dětem radost domácími sladkými knedlíky.