Svěkolnik (studená polévka z červené řepy)

nehodnoceno

Udělejte si doma studenou polévku Svěkolnik, která má původ ve východoevropské kuchyni.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 50 min

bez chladnutí

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    299 KCal

    14 %

    12 %

  • Energie

    1250 KJ

    14 %

    12 %

  • Sacharidy

    38,3 g

    43 %

    38 %

  • Vláknina

    5,3 g

    18 %

    18 %

  • Bílkoviny

    12,4 g

    20 %

    18 %

  • Tuky

    10,7 g

    16 %

    15 %

  • nasycené

    4,9 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Řepu uvaříme doměkka, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci přivedeme k varu 800 ml vody a ochutíme ji octem a solí. Přidáme nastrouhanou řepu, promícháme a odstavíme. Vývar necháme vychladnout a vložíme do chladničky.
  2. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Nakrájíme je na kostičky a dáme do mísy. Přidáme nadrobno nakrájené vařené brambory a salátovou okurku. Nakonec do směsi vmícháme najemno nakrájenou jarní cibulku a usekaný kopr.
  3. Zeleninovou směs s vejci rozdělíme na talíře a zalijeme vychlazenou řepnou polévkou. Osolíme a podle chuti přidáme zakysanou smetanu. Pokud chceme mít polévku vydatnější, můžeme do každého talíře přidat půlku vařeného vejce.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z pečených paprik

Pečení dodá paprikám jedinečnou chuť, která polévku promění v gastronomický zázrak.

Bylinková krémová polévka

Víte, jak je snadné připravit z čerstvých bylinek výbornou polévku? Spolu se zastřeným vejcem...

Rajská polévka s hlávkovým zelím

Jednoduchý recept na rajskou polévku, ideální i pro začátečníky.

Ředkvičková polévka

Zdravá polévka, která vám po zimě dodá důležité vitamíny.

Hráškovo-mátová polévka

Hrášek si s mátou dokonale rozumí. Připravte si tuto báječnou polévku.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.