Husa pečená přes noc, svěží lehké letošní víno. Znáte svatomartinské tradice?

Autor:
Svátek svatého Martina letos připadne na úterý, ale mnoho z nás se vrhne do hodování už o víkendu. V nejedné domácnosti či hospůdce se budou prohýbat stoly pod pečenou husou s knedlíky a několika druhy zelí, svatomartinské víno se letos začalo prodávat s předstihem, aby si je lidé mohli vychutnat už v sobotu a v neděli. Jak vlastně vznikla svatomartinská tradice a jak si ji užít?
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Kulinární studio MAFRA

Svátek svatého Martina se tradičně slaví 11. listopadu, tedy v den, kdy měl v roce 397 oblíbený světec pohřeb ve francouzském městě Tours. Jeho ostatky byly tehdy uloženy do krypty, nad kterou byla postavena kaple a později i velkolepá poutní bazilika.

Svatý Martin žil ve 4. století a byl patronem vojáků, jezdců, koní a podkovářů, vinařů, cestujících, chudáků a žebráků, zajatců, abstinentů, domácích zvířat a hus i úrody na polích.

Pocházel z rodiny vojáka, narodil se v oblasti dnešního Maďarska a většinu svého života prožil ve Francii, kde se s vervou pustil do prosazování křesťanství, zakládal kláštery, byl také poustevníkem i biskupem. Zemřel na jedné ze svých misijních cest, pohřben byl v kryptě francouzském městě Tours. Na tomto místě byla vystavěna kaple a později poutní bazilika.

Svatému Martinovi je na celém světě zasvěceno přes 4,5 tisíce kostelů a kaplí, nejvíce v Evropě. Jen ve Francii dnes stojí více než 1500 církevních objektů spojených s jeho jménem.

V roce 2005 vyhlásila Rada Evropy trasu mezi maďarským Szombathely (rodištěm sv. Martina) a francouzským Tours za evropskou kulturní stezku. Svatomartinská stezka, která měří přes 2500 kilometrů, mapuje celoživotní putování světce a představuje nejvýznamnější památky spojené s jeho životem.

Nájezdy opilých čeledínů nebo věštění z kostí. I takové byly oslavy Martina

A jak to bylo s husami?

Svatého Martina s nimi pojí dvě legendy. Podle jedné se ukryl v husinci ze skromnosti, když měl být jmenován biskupem, ale jejich kejhání ho prozradilo. Podle druhé ho husy rušily při kázání, a tak skončily na pekáči.

Ve skutečnosti ovšem bývaly v minulosti pěkně vykrmené husy součástí podzimních odvodů šlechtě. A protože právě v tomto období je tato drůbež nejlépe rostlá, stala se ikonou svatomartinských slavností, jejichž počátek se mimochodem datuje až do 15. století.

Ilustrační snímek

Svatomartinské víno

Kam letos
za vínem a husou?

Tradice pití mladého vína na svátek sv. Martina se na našem území dodržuje už od vlády císaře Josefa II. V tomto období končila většině poddaných u sedláků služba, hodovalo se a dojednávaly se spolupráce na následující rok, které byly stvrzeny přípitkem.

Svatomartinská vína jsou označena logem svatého Martina a podle tradice by se měla poprvé otevřít 11. listopadu v 11:11. Letos ale prodej začne výjimečně už v pátek 7. listopadu, aby si je lidé mohli vychutnat během víkendu.

Hlavní sezona Svatomartinských vín je od listopadu do Vánoc. Jedná se o letošní vína, tedy mladistvě ovocná, svěží a aromatická. Mohou být bílá, růžová i červená.

Svatomartinská hostina

Ať je historie svátku jakákoliv, nikdy není na škodu dopřát si v sychravém podzimním počasí pěkně vypečenou husu, nebo aspoň kachnu či jinou drůbež. Ale slavnostní tabule by ve slavnostní den měla být mnohem pestřejší.

Na začátek zkuste domácí husí paštiku, jako polévka je pak Ideální vydatný kaldoun, třeba i s játrovými knedlíčky nebo domácími nudlemi. Kdo má raději klasický vývar, ten si ho může vylepšit knedlíčky nebo celestýnskými nudlemi.

Hlavní hřeb slavnostní tabule husa je nejlepší pomalu pečená nebo konfitovaná, plněná jablky, švestkami či nádivkou, ochucená kmínem nebo bylinkami.

Kdo si na ni netroufá, nebo ji nestačil včas koupit, může upéct aspoň kachnu, krůtu nebo kuře. Tradice je sice tradice, ale nic naplat, poctivá husa z farmy je pořádným zásekem do rodinného rozpočtu. Navíc nemusí být na poslední chvíli ani k sehnání.

Nezapomeňte ani na zelí, ideálně bílé i červené. A taky na vhodnou přílohu. Někdo nedá dopustit na špekové knedlíky, další přísahá, že k huse jsou nejlepší bramborové knedlíky, šulánky nebo lokše.

Na konec každého hodování patří také něco sladkého. Nejlepší jsou tradiční domácí svatomartinské rohlíčky s ořechovou, povidlovou nebo makovou náplní. K chuti ale přijdou i klasické posvícenské koláče.

Vstoupit do diskuse (1 příspěvek)

Nejčtenější

Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Ilustrační snímek

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit...

Špetka chilli, kousek zázvoru a taky skořice. Nejlepší recepty pro zahřátí

Ilustrační snímek

Je vám zima a chlad vám zalézá za nehty i pod kůži? Zkuste si připravit hustou dýňovou či čočkovou polévku s trochou kari a chilli pro příjemné prohřátí nebo zázvorový čaj s plátky čerstvého zázvoru,...

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Vepřové kotlety na zelenině

Vepřové kotlety na zelenině

Střední

90 min

Maso chutná nejlépe pečené na kořenové zelenině.

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Kuřecí stripsy v cornflakes a celerové pyré

Střední

60 min

Udělejte dětem radost domácími stripsy.

Marinovaná treska s nakládaným zázvorovým salátem

Marinovaná treska s nakládaným zázvorovým salátem

Lehké

30 min

Připravte si tresku na asijský způsob, budete překvapeni skvělou souhrou chutí.

Svěží filé v papilotě

Svěží filé v papilotě

Lehké

40 min

Vyzkoušejte tento zdravý recept na skvělý oběd či večeři.

Smažený sýr s rajčatovým a bylinkovým dipem

Smažený sýr s rajčatovým a bylinkovým dipem

Lehké

20 min

Vyzkoušejte tuto rychlovku oblíbenou u celé rodiny.

Vepřové kotlety na zelenině

Vepřové kotlety na zelenině

Střední

90 min

Maso chutná nejlépe pečené na kořenové zelenině.

Špetka chilli, kousek zázvoru a taky skořice. Nejlepší recepty pro zahřátí

Ilustrační snímek

Je vám zima a chlad vám zalézá za nehty i pod kůži? Zkuste si připravit hustou dýňovou či čočkovou polévku s trochou kari a chilli pro příjemné prohřátí nebo zázvorový čaj s plátky čerstvého zázvoru,...

15. listopadu 2025

Zapečené palačinky

Zapečené palačinky

Lehké

45 min

Extra jednoduché a extra dobré. Pochutnejte si na kakaových palačinkách s tvarohovou náplní.

Pečený králík na paprice s fenyklem

Pečený králík na paprice s fenyklem

Lehké

150 min

Pečený králík, kterého si oblíbíte díky jednoduché přípravě.

Jablko jako poklad. Jak s ním v podzimní kuchyni čarují známé foodblogerky?

Ilustrační snímek

Říká se, že jedno jablko denně udrží doktora daleko. Toto obyčejné ovoce, které se snad u každého doma povaluje v míse, dokáže zázraky. Křehká klasika českých sadů má neuvěřitelnou sílu proměnit...

13. listopadu 2025

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co když výplata ještě nepřistála na účtu a na husu není? Na znova oprášený svátek se...

11. listopadu 2025  8:22

Koláč Míša

Koláč Míša

Střední

45 min

Tento koláč nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

Bílá zelná polévka s klobásou

Bílá zelná polévka s klobásou

Střední

30 min

V sychravém počasí přijde teplá polévka vhod.

Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.