Husa Tradiční hit svatomartinského menu
Pečená svatomartinská husa je zlatým hřebem tohoto svátku. Je populární pro svou šťavnatost a křupavou kůrku, často bývá servírována s knedlíky a zelím, což vytváří dokonalou harmonii chutí. K huse se skvěle hodí mladé víno, které symbolizuje nový začátek a plodnost.
Proč se zrovna husa stala tradičním pokrmem svatomartinského svátku? Podle legendy za trest, protože svým kejháním rušila bohoslužbu. Existuje také druhá verze, podle které se sv. Martin před svou volbou biskupem schoval k husám, a ty ho svým kejháním prozradily.
Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin |
Naše babičky a prababičky podle svatomartinské husy předpovídaly, jaká bude následující zima. Rozhodující bylo množství a rozmístění podkožního tuku na těle ptáka, a pak také stav jeho kostí.
Když měla husa více podkožního tuku, pak to bylo předzvěstí tužší zimy. Čím tmavší byla prsní kost husy, tím blátivější měly být Vánoce. A naopak čím světlejší, tím víc mělo napadnout sněhu.
Tip: Hody jsou nejen o jídle, ale i o setkávání, zábavě a uctívání tradičních hodnot, které provázejí tuto část roku. Proto se potkejte s rodinou a přáteli, mluvte spolu, bavte se a těšte se ze společných okamžiků.